Evropa

Moskva: Situacija s Ukrajinom podseća na Gruziju 2008. godine

Komentari

Autor: Tanjug

22/11/2021

-

15:05

Moskva: Situacija s Ukrajinom podseća na Gruziju 2008. godine
Moskva: Situacija s Ukrajinom podseća na Gruziju 2008. godine - Copyright Tanjug/AP/Ukrainian President Press Office

veličina teksta

Aa Aa

Ruska spoljna obaveštajna služba SVR saopštila je danas da trenutna situacija u vezi s Ukrajinom podseća na početak rata u Gruziji 2008. godine, javila je novinska agencija Interfaks.

Ruska rublja je pala nakon ovog saopštenja koje dolazi u jeku zabrinutosti Ukrajine, Sjedinjenih Država i NATO zbog pokreta ruskih trupa u blizini granice s Ukrajinom, prenosi Rojters.

Moskva je odbacila prognoze da bi mogla da napadne Ukrajinu, ocenila ih kao kao zapaljive i podsetila da je Rusija sveobuhvatno porazila Gruziju u kratkom ratu 2008. godine, te da se na približno jednoj petini gruzijske teritorije i dalje se nalaze garnizoni ruske vojske.

Osvrćući se na trenutne tenzije u Ukrajini, ruska spoljna obaveštajna služba SVR poručuje da je slična situacija bila i u Gruziji uoči događaja 2008. godine.

U saopštenju SVR se navodi da je tadašnji gruzijski predsednik Mihail Sakašvili "platio visoku cenu" za taj rat.

Kijev: Rusija širi dezinformacije, ne planiramo ofanzivu

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba optužio je danas Rusiju za širenje dezinformacija, uključujući i onu da vlada u Kijevu planira vojnu ofanzivu u istočnom regionu Donbas.

Kremlj je ranije danas izrazio zabrinutost zbog, kako je navedeno, napora koji podržavaju SAD da se Ukrajini obezbedi sofisticirano naoružanje i optužio Kijev da ima "agresivne snove" o rešavanju sukoba u Donbasu, prenosi Rojters.

"Vidimo porast ruskih dezinformacija, uključujući lažne optužbe da Ukrajina planira vojni napad na Donbas. Dozvolite mi da zvanično izjavim: Ukrajina ne planira vojnu ofanzivu u Donbasu", napisao je Kuleba na svom Tviter nalogu na engleskom jeziku.

Komentari (0)

Evropa