Evropa

Fon der Lajen: Ovo nije migrantska kriza, već pokušaj Minska da destabilizuje EU

Komentari

Autor: Tanjug

23/11/2021

-

17:05

Fon der Lajen: Ovo nije migrantska kriza, već pokušaj Minska da destabilizuje EU
EPA/RONALD WITTEK - Copyright EPA/RONALD WITTEK

veličina teksta

Aa Aa

Hiljade migranata na istočnim granicama Evropske unije sa Belorusijom je pokušaj režima iz Minska da destabilizuje Evropsku uniju, a ne migraciona kriza, rekla je danas predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Govoreći u Evropskom parlamentu, fon der Lajen je kazala da je blok od 27 nacija solidaran sa Poljskom, Litvanijom i Letonijom, koje snose najveći deo politike beloruskog lidera Aleksandra Lukašenka koji je migrante iz raznih svetskih žarišta doveo u Belorusiju, a zatim ih je poslao preko granica EU, prenosi Rojters.

"U pitanju je EU kao celina", rekla je fon der Lajen.

"Ovo nije migraciona kriza. Ovo je pokušaj autoritarnog režima da destabilizuje svoje demokratske susede," istakla je fon der Lajen.

Ona je rekla da EU koordiniše sa Sjedinjenim Američkim Državama, Velikom Britanijom i Kanadom.

"Složili smo se da je za suzbijanje ovakvog ponašanja važno da koordinišemo naše sankcije i da radimo sa zemljama porekla i avio-kompanijama koje prevoze migrante u Minsk. I to je ono što smo uradili i ono što radimo", rekla je ona.

Takođe je kazala da će EU odvratiti posrednike koji prevoze migrante u Belorusiju kako bi pomogli Minsku, te da će Unija kreirati listu za praćenje svih transportnih sredstava koja su uključena u trgovinu i krijumčarenje migranata.

"Danas Evropska Komisija iznosi zakonski predlog da se to uradi", rekla je ona.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa