Evropa

Stručnjaci otkrili šta je mogući uzrok tragične nesreće u Bugarskoj: "Identifikovano mnogo ozbiljnih problema"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, Fonet

24/11/2021

-

07:47

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Uzrok požara koji je izbio nakon udesa autobusa u Bugarskoj, u kojem je poginulo 46 osoba, prema mišljenju stručnjaka, moglo bi biti to što je u vozilu prevožen zapaljiv materijal.

"Sumnjamo da je u autobusu prevozio lako zapaljiv materijal, što je najverovatnije izazvalo požar", rekla je Dijana Rusinova iz Evropskog centra za transportnu politiku.

Ona je navela i da je bankina blokirala zadnja vrata, tako da putnici nisu mogli da pobegnu tim putem, prenosi portal Novinite.

Rusinova je rekla da je u saradnji sa drugim nevladinim organizacijama identifikovano mnogo ozbiljnih problema na putu na kojem je došlo do tragedije, ali je dodala da je verovatno da je uzrok nesreće greška vozača.

profimedia

 

"Moguće je da je vozač bio zbunjen kada je izlazio iz automatskog ograničavanja brzine i tek u poslednjem trenutku shvatio da ulazi u krivinu, a zatim udario u ostrvo koje razdvaja trake autoputa i okrenuo volan u suprotnom pracu", objasnila je Rusinova.

U jučerašnjoj nesreći poginulo 46 putnika, među kojima ima i dece. Povređeno je sedam osoba, a među njima se nalazio i državljanin Srbije.

Ministarstvo spojnih poslova je na Tviteru čestitalo Ljuljzimu Sulejmaniju, državaljaninu Srbije iz Preševa, koji je pomogao je da se evakuiše sedmoro putnika iz autobusa.

"Naš državljanin Ljuljzim Sulejmani, i sam povređen u strašnom udesu nadomak Sofije, pomogao je da se evakuiše sedmoro putnika - svaka čast i brz oporavak, Ljuljzime", navelo je ministarstvo.

Njega je juče posetio i ambasador Srbije u Bugarskoj Željko Jović.

Jović je danas izjavio da je definitivno utvrđeno da među poginulim u saobraćajnoj nesreći u Bugarskoj nema državljana Srbije i da je povređeni državljanin Srbije Ljuljzim Sulejmani trenutno dobro.

Jović je za TV Pink rekao da će Sulejmani ostati u bolnici na daljim ispitivanjima, dodavši da je vidno potresen i da zbog toga u utorak, kada ga je posetio, nisu razgovarali o detaljima nesreće u kojoj je izgoreo autobus iz Severene Makedonije. Sa Sulejmanijem je u autobusu bila njegova verenica, državljanka Severne Makedonije, koju je Sulejmani spasao razbivši prozorsko staklo.

Ambasador je kazao da još nema zvaničnih podataka šta je uzrok nesreće i da su na terenu istražni organi, a da je formirana radna grupa koja će, nakon što istražni organi završe svoj posao, izaći na teren. Ambasador se nada da će se uskoro doći do odgovora kako se nesreća desila i kako je za minut poginulo od 40 ljudi.

Inače, ministar saobraćaja Severne Makedonije Blagoje Bočvarski rekao je juče da je ministarstvo na čijem je čelu pokrenulo postupak za oduzimanje dozvole prevozniku "Besa trans".

Kako je navedeno na konferenciji za novinare ministarstva, prema informacijama koje su do sada dobijene ovaj prevoznik imao je dozvolu za međunarodni prevoz, ali ne i za konkretno vozilo.

Pokrenut postupak za oduzimanje dozvole prevozniku

Inače, Ministarstvo saobraćaja Severne Makedonije pokrenulo je postupak za oduzimanje dozvole prevozniku "Besa trans", nakon nesreće njihovog autobusa u Bugarskoj u kojoj je poginulo 46 putnika, saopštio je ministar saobraćaja Severne Makedonije Blagoje Bočvarski.
Kako je navedeno na konferenciji za novinare ministarstva, prema do sada dobijenim informacijama ovaj prevoznik obavljao je međunarodni prevoz sa dozvolom, ali ne i za konkretno vozilo, prenosi Telma.

Tanjug AP/Minko Chernev, BTA Agency Bulgaria via AP

 

"Prevoznik nije prijavio izgorelo vozilo u skladu sa članom 11 stav 5 Zakona o drumskom saobraćaju i stoga se ono ne nalazi u elektronskoj bazi podataka Ministarstva saobraćaja i veza", rekao je Bočvarski.

Vlada je zadužila Državnu saobraćajnu inspekciju da sprovede vanredni inspekcijski nadzor.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa