Evropa

Nova vlada Nemačke obećava – lakše do boravka i dvojnog državljanstva

Komentari

Autor: RTS, DW

26/11/2021

-

22:46

Nova vlada Nemačke obećava – lakše do boravka i dvojnog državljanstva
Nova vlada Nemačke obećava – lakše do boravka i dvojnog državljanstva - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Dvojno državljanstvo, spajanje porodica za izbeglice i više mogućnosti za dobijanje viza – to su samo neka od obećanja koja su dale stranke nove nemačke vladajuće koalicije.

Među obećanjima datim u koalicionom sporazumu na 177 stranica, koje su u sredu objavili Socijaldemokrate (SPD), Zeleni i Slobodne demokrate (FDP, liberali) je i radikalna promena nemačkih zakona o državljanstvu i migracijama. 

"Želimo novi početak u politici migracija i integracije, onako kako to treba da bude u modernoj useljeničkoj zemlji", navodi se u tekstu.

Zbog restriktivnih pravila o dvojnom državljanstvu, Nemačka ima jednu od najnižih stopa dvojnog državljanstva u Evropi.

profimedia, Pixabay

 

Konkretno, sporazum obećava da će dozvoliti dvojno državljanstvo za migrante u Nemačkoj, što je trenutno obično dozvoljeno samo građanima EU i Švajcarske, kao i da će ubrzati i pojednostaviti zahteve za azil i boravišne dozvole.

"Kao koalicija, hoćemo da podvučemo crtu pod restriktivnu politiku azila proteklih godina i da zapravo obezbedimo da ljudi koji ovde žive za stalno i koji će ovde ostati, dobiju priliku da učvrste svoj boravišni status, da uđu na tržište rada, da imaju pristup jeziku, i to neselektivno", rekla je za DW poslanica Zelenih Luize Amtsberg i naglasila: "To su sve ključne stvari koje su relevantne za modernu useljeničku zemlju i nude promenu paradigme."

Međutim, Ralf Brinkhaus, šef poslaničke grupe Demohrišćana (CDU/CSU) koji su sada u opoziciji, kaže: "Mi sigurno ne bismo imali takvu brutalnu otvorenost u oblasti migracija, tako da smo prilično zabrinuti da će to biti faktor privlačenja za dosta ilegalnih migracija." Brinkahus je ujedno izrazio i zabrinutost da će ljudima „koji su došli u Nemačku bez pravnog osnova, posle određenog vremena biti dozvoljeno da ostanu - mislim da je to veoma pogrešno".

Međutim, ranije ove godine, ministri za integraciju iz 16 nemačkih pokrajina pozvali su saveznu vladu da ublaži pravila o državljanstvu. U apelu većine, Nemačka konferencija ministara za integraciju (IntMK), koja je pokrenuta 2007. radi koordinacije pokrajinskih i saveznog pristupa temi imigracije, snažno se založila za zakonske promene u skladu sa obećanjima nove koalicije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa