Evropa

Reke lave na ostrvu La Palma i dalje prete stanovništvu, uništeno više od 1.200 kuća

Komentari

Autor: CNN

30/11/2021

-

21:32

Reke lave na ostrvu La Palma i dalje prete stanovništvu, uništeno više od 1.200 kuća
Reke lave na ostrvu La Palma i dalje prete stanovništvu, uništeno više od 1.200 kuća - Copyright Tanjug AP/Emilio Morenatti

veličina teksta

Aa Aa

Vulkan Kumbre Vijeha na španskom ostrvu La Plama ponovo je izbacio lavu koja je niz planinu tekla brzinom jednog metra u sekundi, saopštio je Institut za vulkanologiju Kanarskih ostrva.

Niže niz planinu, na zapadnoj strani ostrva nedaleko od obale Afrike, lava nastavlja da ugrožava preostale zgrade u gradu La Laguna, koji je evakuisan pre više od mesec dana, prenosi CNN. Gradska crkva je sada samo kilometar od najšireg toka lave, koja ide ka Atlantskom okeanu. Lava je već stigla do Atlantika na dva mesta na zapadnoj obali ostrva, padajući sa litica u okean.

Tanjug AP/Emilio Morenatti

 

Erupcije vulkana Kumbre VIjeha su počele 19. septembra i od tada nisu prestale. Lava je do sada uništila 1.134 hektara zemlje, od čega je trećina poljoprivredno zemljište. Lava je progutala plantaže banana i avokada, koji su od vitalnog značaja za privredu ostrva. Takođe, uništeno je više od 1.200 kuća i 300 drugih zgrada, a više od 6.000 ljudi je raseljeno.

Tanjug AP/Emilio Morenatti

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa