Evropa

"Mapa političkog islama" uzbunila Austriju - ministarka je brani, Savet Evrope traži povlačenje

Komentari

Autor: Euronews/N. Z.

02/06/2021

-

07:00

"Mapa političkog islama" uzbunila Austriju - ministarka je brani, Savet Evrope traži povlačenje
"Mapa političkog islama" uzbunila Austriju - ministarka je brani, Savet Evrope traži povlačenje - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Austrije objavila je u četvrtak takozvanu "mapu političkog islama", a taj potez izazvao je burne reakcije kako u zemlji, tako i u ostatku Evrope. Na njoj su predstavljene sve lokacije džamija i muslimanskih udruženja u državi. Religiozne grupe su istakle da mapa znači stigmatizaciju muslimanske populacije.

Ministarka za intergacije Suzan Rab objavila je pre nekoliko dana "Mapu političkog islama" sa imenima i lokacijama više od 600 džamija, udruženja i zvaničnika i njihovim mogućim vezama u inostranstvu. Kako prenose austrijski i nemački mediji, na mapi su predstavljene tačno 623 lokacije. 

Ipak, interaktivna mapa, urađena u saradnji sa Univerzitetom u Beču i Dokumentacionim centrom političkog islama, uznemirila je mnoge austrijske muslimane i koalicione partnere vladajuće partije OVP, Zelene, koji su se i distancirali od toga.

"Stigmatizacija muslimana"

U saopštenju Islamske verske zajednice Austrije (IGGO) navodi se da mapa "demonstrira vladinu nameru da stigmatizuje sve muslimane kao potencijalnu opasnost", prenosi AFP.

Portparol Zelene partije Faika el Nagaši naglasila je da nijedan član Zelenih ili poslanik nije bio uključen u ovo, ili da mu je čak rečeno o čemu se radi.

"Projekat meša muslimane sa islamistima i to je u suprotnosti sa onim kako bi integraciona politika trebalo da izgleda", navela je ona.

Rab institira na tome da mapa nije napravljena sa namerom "da postavi muslimane pod sumnju". Namera je, kako kaže, bila "borba protiv političkih ideologija, ne religija". 

Printscreen/islam-landkarte.at

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc često kritikuje ono što on naziva "politički islam"

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc često kritikuje ono što on naziva "politički islam". Ipak, reakcije na ovaj poslednji potez su i te kako oštre.

"Zamislite da je slična mapa napravljena za judaizam ili hrišćanstvo. Ovo je zabrinjavajuće i razočaran sam u vladu što usvaja ove krajnje desničarske ideje", naveo je Tarafa Bagadžati, lider još jedne muslimanske organizacije, koji tvrdi da je ovo izjednačavanje "terorizma sa religijom".

Ukazao je na to da osam odsto ukupne populacije Austrije, koja ima oko 8,9 miliona ljudi, čine muslimani koji idu u džamije i koji nemaju nikakve veze sa ovakvim organizacijama.

Od kada se u novembru prošle godine u Beču dogodio teroristički napad, prvi u Austriji, a u kom je ubijeno četvoro ljudi, prijavljen je veći broj verbalnih i fizičkih napada protiv muslimana u zemlji. IGGO upozorava da je "rasizam protiv muslimana u porastu".

Savet Evrope traži povlačenje mape

Savet Evrope pozvao je u ponedeljak uveče na povlačenje ove kontroverzne mape. U saopštenju se navodi da objavljivanje nečega takvog predstavlja neprijateljstvo za muslimane i potencijalno može da bude kontraproduktivno.

Unsplash

 

"Suzbijanje ekstremizma i ideologija koje šire opasne narative pod maskom slobode veroispovesti važan je zadatak nacionalne bezbednosti, ali karta služi postojećim nezadovoljstvima i mnogi muslimani to smatraju krajnje diskriminišućim", navodi se u specijalnog komesara za antimuslimansku mržnju i zločine iz mržnje Danijela Holtgena.

 

 

On je dodao da se mnogi muslimani osećaju stigmatizovani i ugroženi objavljivanjem adresa i drugih detalja.

Ministarka Rab branila je "mapu političkog islama", tvrdeći za "Velt" da je reč o borbi "protiv političkog islama koje je pogodno tlo za ekstremizam".

Komentari (0)

Evropa