Evropa

Zelenski o sastanku Putina i Lukašenka: Ujedinjenje Rusije i Belorusije značio bi pritisak na Ukrajinu

Komentari

Autor: J.S.

01/06/2021

-

19:01

Zelenski o sastanku Putina i Lukašenka: Ujedinjenje Rusije i Belorusije značio bi pritisak na Ukrajinu
Zelenski o sastanku Putina i Lukašenka: Ujedinjenje Rusije i Belorusije značio bi pritisak na Ukrajinu - Copyright Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

veličina teksta

Aa Aa

Stvaranje stvarne savezničke države između Rusije i Belorusije, pod kontorlom Moskve, moglo bi da prestavlja ozbiljnu pretnju Kijevu i utiče na nacionalnu bezbednost Ukrajine, smatra predsednik te zemlje Vladimir Zelenski, piše RT.

Zelenski je u ponedeljak, za nemački list Frankfurter algemajne cajtung (FAZ), odgovarao na pitanja o tome kako Rusija i Belorusija postavljaju dodatne trupe na granice sa Ukrajinom.

Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

 

"Na severnoj granici u Belorusiji je vrlo opasna situacija. Danas je tamošnja vojska pod komandom beloruskog režima, ali posmatramo kako Rusija i Belorusija neprekidno rade na međusobnim sporazumima, koji bi možda mogli da uključuju i odbranu", kaže Zelenski.

"Tada bi Rusija imalal kontrolu nad beloruskim oružanim snagama", dodaje on.

Zelenski je ukazao i da se Kijev plaši "stvarne savezničke države" između Rusije i Belorusije, u kojoj bi se dve nacije u suštini ujedinile pod kontrolom Moskve.

Potpisan ugovor o saveznoj državi

Ugovor o saveznoj državi Rusija i Belorusija potpisale su 1999. godine, ali se mnogi njeni predlozi nisu realizovali. Prema tekstu dokumenta, dve nacije su planirale da stvore zajednički parlament, sud i kabinet. Od tada se redovno razgovara o ujedinjenju, uključujući stvaranje zajedničke valute, vojnog i carinskog prostora. Ove ideje nikada nisu urodile plodom.

Održan sastanak Putina i Lukašenka u Sočiju

Prošlog petka, na sastanku ruskog predsednika Vladimira Putina i njegovog beloruskog kolege Aleksandra Lukašenka, ruski lider je primetio da se dve prestonice posebno kreću ka izgradnji formalne unije, vodeći računa da to funkcioniše u interesu obe zemlje.

Tanjug/Sergei Ilyin, Sputnik, Kremlin Pool

 

"Ovaj rad već daje konkretne rezultate za naše građane", rekao je Putin. "Sve radimo dosledno i ne žurimo, već delujemo u fazama", dodao je on.

Prošlog meseca portparol Kremlja Dimitrij Peskov rekao je moskovskom listu Argumenti i fakti da "ne postoje planovi za spajanje dveju zemalja", ali da bi "najdublja moguća integracija bila od interesa i Rusima i Belorusima".

Komentari (0)

Evropa