Evropa

Nova Balkanska ruta: Hrvatska beleži pad broja migranata koji prelaze granicu, na udaru Srbija, Rumunija i Mađarska

Komentari

Autor: Tanjug

10/12/2021

-

21:16

Nova Balkanska ruta: Hrvatska beleži pad broja migranata koji prelaze granicu, na udaru Srbija, Rumunija i Mađarska
Nova Balkanska ruta: Hrvatska beleži pad broja migranata koji prelaze granicu, na udaru Srbija, Rumunija i Mađarska - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Hrvatska granična policija zabeležila je oko 16.000 ilegalnih prelazaka granice u prvih 11 meseci ove godine, što je pad za 40 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, izjavio je danas načelnik Uprave za granicu iz Ministarstva unutrašnjih poslova Zoran Niceno.

Sličan pad se beleži na celoj ruti, dakle i u Sloveniji i u Bosni i Hercegovini, kazao je Niceno u vestima RTL-a i dodao da se "ruta menja" i da su ilegalni prelazi, kako je naveo, sada brojniji preko Srbije, Rumunije, Mađarske i Austrije.

Inače, još se traga za 10-godišnjom devojčicom koja je u četvrtak uveče nestala u nabujaloj reci Dragonji kada je grupa migranata pokušala ilegalno da pređe hrvatsko-slovenačku granicu, dok je majka nestalog deteta, turska državljanka, spašena.

U potragu su ukljuceni pripadnici hrvatskih policijskih snaga te ronioci MUP-a kojima su se priključili i slovenački ronioci.

"Mi smo tehnički i kadrovski opremljeni i pokazali smo sposobnost zaštite evropske granice, pre granice EU a sada šengenske granice", kazao je Niceno i istakao da će se angažman policijskih snaga na unutrašnjim granicama EU, sa Slovenijom i Mađarskom, ulaskom Hrvatske u šengenski prostor prebaciti na spoljne granice.

Na granici sa Slovenijom i Mađarskom primjenjivaće se kompenzacijske mere, odnosno na njima se ukidaju granične kontrole, a po potrebi će postojati kontrola kao za kovid potvrde i slicno, kazao je Niceno. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa