Evropa

"Teško stoji i govori": Sakašvili je u zatvoru štrajkovao glađu sedam nedelja, a sada će ga pregledati psihijatar

Komentari

Autor: Tanjug

11/12/2021

-

19:07

"Teško stoji i govori": Sakašvili je u zatvoru štrajkovao glađu sedam nedelja, a sada će ga pregledati psihijatar
Mihail Sakašvili - Copyright Tanjug/AP/Special Penitentiary Service of Georgia

veličina teksta

Aa Aa

Bivšeg gruzijskog predsednika Mihaila Sakašvilija, koji je u zatvoru štrajkovao glađu više od sedam nedelja, pregledaće psihijatar, rekao je novinarima član lekarske komisije gruzijskog zaštitnika građana.

"Pojavile su se informacije da se Sakašvilijevo stanje pogoršava. Teško stoji i govori. Imamo informacije da mu se daju velike doze psihoaktivnih lekova. Zato je bilo potrebno održati konferenciju o ovom slučaju i poseti bivšem predsedniku u bolnici Gori", izjavio je lekar Grigol Grigolia, prenosi TASS.

On je nakon posete Sakašviliju rekao i da je potrebno utvrditi kakve lekove bivši predsednik uzima i da je ombudsman Nino Lomjaria dodala u lekarsku komisiju psihijatra kako bi se uradili specifični testovi, dok su Sakašvilijevi rođaci i prijatelji ponovili da je on u depresivnom stanju.

Sakašvili, predsednik Gruzije od 2004. do 2013. godine, vratio se u zemlju 1. oktobra posle osmogodišnjeg egzila, sa namerom da okupi opoziciju uoči lokalnih izbora, kada je uhapšen.

Preti mu zatvorska kazna do šest godina

Njemu preti zatvorska kazna do šest godina, jer je 2018. godine u odsustvu osuđen za zloupotrebu službenog položaja tokom obavljanja predsedničke funkcije od 2004. do 2013. godine.

Bivši predsednik služi zatvorsku kaznu u gradu Rustavi, gde je štrajkovao glađu, jer sebe smatra političkim zatvorenikom.

Ministarstvo pravde Gruzije ga je 8. novembra prebacilo u zatvorsku bolnicu na periferiji Tbilisija, ali su se Sakašvili i njegovi advokati tome odlučno usprotivili i insistirali da ode u privatnu bolnicu.

Ministarstvo pravde Gruzije odlučilo je 20.novembra da premesti bivšeg predsednika u vojnu bolnicu u gradu Gori, za sta je on dao saglasnost i potvrdio da će prekinuti štrajk glađu posle više od mesec dana.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa