Evropa

Helikopteri i bespilotne letelice iznad Luksemburga: Protest zbog novih mera, policija upotrebila vodene topove

Komentari

Autor: Jutarnji

11/12/2021

-

22:07

Helikopteri i bespilotne letelice iznad Luksemburga: Protest zbog novih mera, policija upotrebila vodene topove
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Više stotina ljudi protestovalo je danas u Luksemburgu protiv mera za suzbijanje koronavirusa koje se primjenjuju u ovoj zemlji, uz veliki broj raspoređenih policajaca koji su upotrebili vodeni top i uhapsili desetak učesnika, izveštava Frans Pres.

"Ne zakonima koji ubijaju slobodu", "Ne obavezi vakcinisanja", pisalo je na transparentima demonstranata kojih je bilo oko 500,  po proceni policije i koji su hodali u povorci izvikujući "Sloboda, sloboda, sloboda".

Protestni skup koji su nadletali helikopter i bespilotne letelice, osiguravao je velik broj luksemburških policajaca kojima je stiglo pojačanje iz susedne Belgije, nakon nasilja na sličnom skupu održanom u subotu 4. decembra. Demonstranti su tada na silu ušli na božićni sajam i bacali jaja na rezidenciju premijera Havijera Betela tražeći njegovu ostavku.

profimedia

 

Ovog puta policija je upotrebila vodeni top kako bi potisnula demonstrante koji su hteli da probiju ogradu  koja je sprečavala  pristup centru grada, bacajući petarde i dimne bombe. Desetak osoba je uhapšeno, saopštilla je policija. "Vlada čini pritisak na stanovnike ucenjujući ih društvenim a uskoro i poslovnim životom", rekao je jedan od učesnika protesta za AFP.

Restriktivne mere su nedavno pooštrene u Luksemburgu, pa je tako obavezna kovid propusnica (koja potvrđuje da je osoba vakcinisana ili preležala koronavirus) u sektoru zabave, a ne više samo negativan test. 

Osim toga, potvrda o vakcinaciji ili negativan test ne stariji od 48 sati tražiće se na i radnom mjestu od 15. januara. Broj pacijenata na intenzivnoj nezi i zaraženih porastao je u zadnje dve nedelje, dok je vakcinisano 78 odsto stanovnika starijih od 12 godina.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa