Evropa

Britanija pozvala G7 na zajednički odgovor Rusiji

Komentari

Autor: Tanjug

11/12/2021

-

22:41

Britanija pozvala G7 na zajednički odgovor Rusiji
Britanija pozvala G7 na zajednički odgovor Rusiji - Copyright Tanjug AP/Phil Noble

veličina teksta

Aa Aa

Ministri spoljnih poslova Grupe sedam najrazvijenijih industrijskih zemalja okupili su se danas u Liverpulu u Engleskoj, na sastanku kojim je dominiralo pitanje gomilanja ruskih trupa u blizini ukrajinske granice i ono što je zemlja domaćin Britanija nazvala "zlonamernim ponašanjem" Moskve.

"Moramo da se odbranimo od rastućih pretnji neprijateljskih aktera. I moramo da se snažno udružimo u suprotstavljanju agresorima koji žele da sužavaju granice slobode i demokratije", rekla je britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras otvarajući sastanak ministara spoljnih poslova Velike Britanije, SAD, Kanade, Francuske, Nemačke, Italije i Japana, prenosi AP.

Visoki američki zvaničnik koji je učestvovao današnjim diskusijama, rekao je agenciji da su ministri G-7 jedinstveni u svojoj "ekstremnoj zabrinutosti" zbog razvoja situacije na granici Rusije i Ukrajine.

Invazija na Ukrajinu naišla bi na odgovor G7

Zvaničnik je izjavio da su se ministri složili da će svaka ruska invazija na Ukrajinu naići na odgovor G-7, koji bi za Moskvu imao "obimne posledice i ozbiljne troškove".

Zvaničnik nije želeo da precizira kakve bi to posledice mogle biti, ali je rekao da će one biti sprovedene "veoma brzo" ukoliko Rusija ne posluša upozorenja da odustane od svojih planova, navodi AP.

SAD i njeni saveznici su umanjili retoriku o vojnom odgovoru za odbranu Ukrajine, a napori su sada usmereni na oštre sankcije koje bi pogodile rusku ekonomiju, a ne samo pojedince.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel, koji takođe prisustvuje dvodnevnoj konferenciji u Londonu, rekao je da su ministri odlučni "da nateraju Rusiju da shvati da bi sve što bi moglo da predstavlja napad na Ukrajinu imalo visoku cenu".

Napad na Ukrajinu doveo bi do teških posledica

Britanski ministar spoljnih poslova Liz Tras pozdravila je danas američkog državnog sekretara Entonija Blinkena i druge kolege iz G-7 u predvorju muzeja Moderne umetnosti u Liverpulu.

Ona je najavila da će sastanak diplomata iz Velike Britanije, SAD, Kanade, Francuske, Nemačke, Italije i Japana biti "demonstracija jedinstva između velikih ekonomija i istomišljenIka" koji se protive agresiji prema Ukrajini.

Tras je u razgovoru sa novinarima pre sastanka poručila da bi vojni potez na Ukrajinu bio "strateška greška sa teškim posledicama" za Moskvu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa