Evropa

Ko je Helena Dali - ime iza dokumenta zbog kog je EU optužena da "ukida Božić"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, J.Đ.

12/12/2021

-

21:23

Ko je Helena Dali - ime iza dokumenta zbog kog je EU optužena da "ukida Božić"
Helena Dali - Copyright AP/Olivier Matthys

veličina teksta

Aa Aa

Zvaničnici Evropske unije nedavno su bili optuženi kako žele da "ukinu Božić", a povod za to bio je dokument od 32 stranice, u kome je pisalo kako bi trebalo da se izražavaju kako bi komunikacija bila što "inkluzivnija". Ove smernice su izazvale oštre reakcije desničara i samog Vatikana, pa su naposletku povučene, odnosno nisu usvojene. Osoba koja stoji iz ovog dokumenta je prva evropska komesarka za ravnopravnost, Helena Dali - malteška političarka koja se već dugo bavi pitanjima jednakosti.

Dali je članica Laburističke partije na Malti, a u parlament te zemlje je prvi put izabrana 1996. godine, gde je u naredne dve godine obavljala posao sekretara za ženska prava. Takođe, od 1998. do 2013. godine je bila u opozicionoj "vladi iz senke", gde se, pored pitanja jednakosti, bavila i investicijama. Od 2017. do 2019. godine bila je ministarka Malte za evropska pitanja i jednakost, a 1. decembra 2019. je izabrana za prvu komesarku za jednakost Evropske unije u istoriji ovog bloka.

Kako je navedeno na internet-stranici "UN Women", Dali je još od malih nogu želela da se bori protiv nejednakosti u društvu, a kada je imala samo 16 godina jedan stariji političar pitao ju je šta namerava da uradi tim povodom, umesto što stalno priča o tome.

"Od tog trenutka, ukazivanje na društvene nejednakosti postalo je moja životna misija. S obzirom na sadašnju poziciju, mogu da dosegnem do što većeg broja ljudi, od nacionalne do evropske politike", rekla je Dali.

Ona dolazi iz malteškog okruga koji od 1947. godine ima žensku poslanicu u parlamentu te zemlje, pa je zato deo njene želje da se bori za jednakost, kako polova, tako i opštu društvenu, zapravo deo kulture iz koje potiče.

Kao jedan od svojih najvećih uspeha navodi to što je na Malti uspostavljena najnaprednija LGBTIQ legislativa u celoj Evropi. Vlada tamo radi sa nevladinim organizacijama, navodi Dali, kako bi se ova sfera zakona stalno unapređivala. Slično je pokušala i u Evropskoj komisiji, pa je tako doprinela usvajanju prve LGBTIQ strategije, kao i strategije za rodnu jednakost u okviru EU.

"Devica Malika"?

Iako je imala dosta uspeha u svojim nastojanjima da pitanje rodne i društvene jednakosti u EU budu važnija nego što su bila pre njenog mandata, Dali je u poslednje vreme izazvala nekoliko kontroverzi. U već spomenutom dokumentu koji je izazvao optužbe prema Evropskoj komisiji za "ukidanje Božića" i "napad na evropsku tradiciju i identitet", stajale su jasne smernice o tome kakvi bi izraze trebalo da koriste, a kakvi su zabranjeni. Tako je, na primer, pisalo da ne bi trebalo koristiti "dame i gospodo" već "drage kolege", kao i da bi umesto "Božić" trebalo da piše "sezona praznika".

Francuski predsednik Emanuel Makron je rekao da uvođenje ovakvih zabrana ne bi bio dobar način da se gradi evropski identitet, kao i da je u pitanju "neka vrsta besmislica", kao i da će jedan od zadataka Franuske kao zemlje koja predsedava Evropskom unijom biti da povrati poljuljano poverenje u Evropu.  

Italijanski list "Il Giornale" objavio je tekst u kom se tvrdi da je u dokumentu "zabranjeno reći 'Božić' i nazvati nekoga 'Marija'". U pitanju je deo dokumenta koji se odnosi na predloženu zabranu pozivanja na Božić i "hrišćanska imena" kao što su "Marija" i "Jovan", zbog toga što ovi postupci mogu da se okarakterišu kao "netolerantni, osuđujući, stereotipni, ili da izdvoje jednu religiju", što je osudio i papa Franja.

AP/Julien Warnand

 

Francuska političarka Marin le Pen rekla je da "tehnokrate sada pokazuju svoje pravo lice - lice neprijatelja našeg identiteta, naših korena, naše tradicije", a Đorđa Meloni, liderka ekstremno desničarske italijanske partije Braća Italije, da "u ime zlokobne ideologije, Evropska unija želi da potisne kulturu naroda", kao i da "naši identitet i istorija moraju da se poštuju".

Sporni dokument je, naposletku, povučen. Dali je rekla da vodič "očigledno mora da se doradi, zbog toga što nije dovoljno sazreo i ne ispunjava sve standarde kvaliteta komisije". Dodala je, doduše, da će nastaviti da radi na ovom dokumentu, kao i da su jedan od problema bili primeri u njemu navedeni.

Protesti francuskih zvaničnika

Prošlog meseca, nekoliko francuskih zvaničnika usprotivilo se njenom sastanku sa predstavnicama "FEMYSO", mreže organizacija mladih muslimana. Francuski ministri su, naime, obeležili ovu asocijaciju kao "islamističku organizaciju koja napada Francusku".

"Obraćamo se Evropskoj komisiji kako bismo se borili protiv ovih islamističkih asocijacija koje napadaju Francusku i ulaze u naše institucije", rekla je mlađa ministarka za građanstvo Marlen Skjapa za "Europe 1". Francuski državni sekretar za Evropu Kleman Bon nazvao je ovaj sastanak "abnormalnim", tvrdivši da je "FEMYSO marioneta organizacije Muslimansko bratstvo".

Kako je pisalo na internet-stranici "FEMYSO" asocijacije, Dali je učestvovala na pripremanju kampanje Saveta Evrope protiv diskriminacije. Ta kampanja se ticala nošenja hidžaba, ali je prestala nakon protesta francuske vlade. Ona je, inače, u svom tvitu napisala da su razgovarali o "situaciji mladih muslimana u Evropi, i izazovima sa kojima se suočavaju usled stereotipa, diskriminacije i mržnje".

Iz kabineta Dali su rekli da je ona sa predstavnicima "FEMYSO" razgovarala 18. novembra i to na njihov zahtev, kao i da je tema sastanka bila posvećenost Evropske komisije da se bori protiv rasizma, što uključuje i rasizam protiv ljudi muslimanske veroispovesti.

Komentari (0)

Evropa