Evropa

Protestovali protiv kovid propusnica pa grafitima uništili spomenik iz Drugog svetskog rata u Francuskoj

Komentari

Autor: Euronews

14/12/2021

-

11:41

Protestovali protiv kovid propusnica pa grafitima uništili spomenik iz Drugog svetskog rata u Francuskoj
Protestovali protiv kovid propusnica pa grafitima uništili spomenik iz Drugog svetskog rata u Francuskoj - Copyright Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Čuveni spomenik sećanju na borce francuskog otpora u Drugom svetskom ratu je vandalizovan sa grafitima na kojima piše "Anti Pass". Dva slova "s" iz reči "Pass" su nacrtana tako da podsećaju na akronim SS, koji se odnosi na paravojne snage nacističke Nemačke.

Predpostavlja se da je taj grafit nastao u znak protesta protiv zdravstvenih kovid propusnica, koje sprečavaju nevakcinisane da ulaze u barove i restorane. Francuski predsednik Emanel Makron nazvao je skrnavljenje Mont Valerijana "uvredom za sećanje na naše heroje".

"Oskvrniti ovo sveto mesto Francuske znači potkopavati ono što nas ujedinjuje. Počinioci će biti pronađeni", dodao je predsednik u objavi na Tviteru.

Grafitni natpis na spomeniku, koji je general de Gol otkrio 1960. godine u Surenu, dugačak je 50 metara, rekla je policija za AFP. Ministarka sećanja i veterana Ženevjev Darijesek najavila je da će uložiti žalbu "u ime Ministarstva oružanih snaga".

"Mesec dana nakon što je predsednik Republike sahranio gospodina Ibera Žermena, poslednjeg pratioca oslobođenja, ovaj natpis podseća da borba protiv opskurantizma i ekstrema svih vrsta ne sme da prestane", dodala je ona.

Pozvala je građane da se zaustavi manipulacija i zloupotreba istorije, i "upotreba simbola i mesta nacionalnih spomenika u političke svrhe".

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa