Evropa

Šolc podržao odluku o proterivanju ruskih diplomata: Presuda o ubistvu u parku pokazatelj da su se desile loše stvari

Komentari

Autor: Tanjug

16/12/2021

-

12:55

Šolc podržao odluku o proterivanju ruskih diplomata: Presuda o ubistvu u parku pokazatelj da su se desile loše stvari
Olaf Šolc - Copyright Tanjug/AP/Michael Kappeler

veličina teksta

Aa Aa

Presuda koju je doneo Viši sud u Berlinu u slučaju ubistva Zelimkana Kangošvilija, dokaz je da su se loše stvari dogodile i da je Nemačka dala jasan odgovor proterivanjem dvojice ruskih diplomata iz zemlje, izjavio je danas nemački kancelar Olaf Šolc.

"Presuda o ubistvu u berlinskom parku jasan je pokazatelj da su se desile loše stvari i zbog toga je nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok dala konkretan odgovor na taj slučaj", naveo je Šolc, prenosi TASS.

U sredu je sud u Berlinu osudio ruskog državljana na doživotni zatvor zbog ubistva Kangošvilija pre dve i po godine. Sud je prihvatio tvrdnju tužilaštva da su ubistvo naredile ruske državne agencije, što je Kremlj negirao.

Nemačko ministarstvo spoljnih poslova je nakon presude ocenilo da je Berlin video ubistvo kao "kršenje zakona i suvereniteta" i proteralo dvojicu ruskih članova osoblja.

Kako je izvestio "Špigl", citirajući izvore, Berlin namerava da ubedi šefove zemalja na današnjem samitu lidera EU da usvoje zajedničku izjavu u kojoj će osuditi ruske akcije povodom ubistva Kangošvilija.

"Špigl" je naveo da bi EU mogla da zapreti novim sankcijama u izjavi, ali da su one malo verovatne.

Komentari (0)

Evropa