Evropa

Španska katolička crkva otvora istragu o zlostavljanju stotine dece od strane sveštenika

Komentari

Autor: Tanjug

19/12/2021

-

14:42

Španska katolička crkva otvora istragu o zlostavljanju stotine dece od strane sveštenika
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Španska katolička crkva otvoriće istragu o navodnom seksualnom zlostavljanju stotine dece od strane sveštenika pre 80 godina, izveštio je španski list "El Pais". U izveštaju se navodi da će se istraga bazirati o zlostavljanju u kom je učestvovao 251 sveštenik, ali i neki drugi ljudi iz verskih institucija, prenosi agencija Rojters.

"El Pais" nije u potpunosti objavio svoje nalaze iz trogodišnje istrage koju je vodio o tom pitanju, ali je rekao da je njegov dopisnik dao dosije od 385 stranica papi Franji 2. decembra. Broj žrtava seksualnog zlostavljanja iznosi najmanje 1.237, ali bi mogao da poraste na hiljade, navodi list.

Optužbe se odnose na 31 verski red i 31 od oko 70 eparhija u zemlji. Najstariji slučaj datira iz 1942. godine, a najnoviji iz 2018. godine. Istragu o tom pitanju, kako se navodi, sprovodiće španska Biskupija, koju predvodi kardinal i nadbiskup Barselone Huan Hose Omelja, navodi "El Pais".

Papa Franja se u novembru zahvalio novinarima što su pomogli u otkrivanju skandala o seksualnom zlostavljanju koje je Katolička crkva prvobitno pokušala da prikrije, podseća Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa