Evropa

Protest u Rumuniji zbog kovid sertifikata, demonstranti upali u dvorište parlamenta

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

21/12/2021

-

13:49

Protest u Rumuniji zbog kovid sertifikata, demonstranti upali u dvorište parlamenta
Protest u Rumuniji zbog kovid sertifikata, demonstranti upali u dvorište parlamenta - Copyright Tanjug/ AP Photo/Andreea Alexandru

veličina teksta

Aa Aa

Specijalizovani rumunski timovi Žandarmerije pregovaraju sa demonstrantima koji su uspeli da uđu u krug zdanja Skupštine, a organi reda pokušavaju da ih ubede da napuste to područje.

Više pristalica stranke "Alijansa za jedinstvo Rumuna" (AUR) protestuje od jutros protiv zelenog sertifikata i anti-kovid mera koje su uvedene u zemlji zbog pandemije koronavirusa.

Prema rečima predsednika AUR Džordža Simiona, kovid sertifikat je "neefikasan i neustavan", a protest je organizovan da bi rekao "ne" merama, koje oni smatraju da ne rešavaju postojeće probleme, prenosi Ađerpres.

Tanjug/ AP Photo/Andreea Alexandru

 

"U ovom trenutku, preko naših timova za dijalog, pozivamo osobe da napuste spoljni prostor koji pripada institucijama. Do sada nije primenjivana sila", saopštila je Generalna direkcija Žandarmerije Bukurešta.

Oni su pozvali učesnike protesta na saradnju, da prate uputstva i krenu ka izlazu iz dvorišta zgrade Parlamenta i odu u prostor koji su im odredili organi reda.

Tanjug/ AP Photo/Andreea Alexandru

 

Ađerpres navodi da se otprilike 1.500 ljudi protestuje kod Parlamenta protiv uvođenja zelenog sertifikata.

Kako su preneli neki lokalni mediji, na protestu je bilo do 2.000 ljudi, a demonstranti su u grupama opkolili zgradu parlamenta. Nekliko stotina njih je uspelo da uđe u dvorište parlamenta, što je inače zabranjeno.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa