Evropa

Džonson: Novih mera nema do Božića, posle ne garantujem

Komentari

Autor: Tanjug

21/12/2021

-

19:09

Džonson: Novih mera nema do Božića, posle ne garantujem
Boris Džonson - Copyright AP Photo/Frank Augstein

veličina teksta

Aa Aa

Britanski premijer Boris Džonson saopštio je danas da neće uvesti nova ograničenja zbog kovid-19 u Engleskoj pre Božića, ali da je situacija i dalje izuzetno teška i da je moguće da će vlada morati da reaguje nakon toga.

Britanija je prijavila rekordne brojeve novih infekcija kovid-19 tokom protekle nedelje, kako se visoko prenosivi omikron soj širi, a broj hospitalizacija takođe je porastao, prenosi Rojters.

Džonson je juče održao sastanak sa svojim kabinetom koji je trajao preko dva sata, a na kojem su razmatrani najnoviji podaci o kovid-19.

Mediji su izvestili da je nekoliko ministara odustalo od uvođenja novih mera pre Božića, uprkos upozorenjima nekih naučnika.

"Danas ne mislimo da postoji dovoljno dokaza koji bi opravdali bilo kakve oštrije mere pre Božića", rekao je Džonson u video snimku objavljenom na društvenim mrežama, prenosi Rojters.

On je dodao da se ne može isključiti uvođenje novih ograničenja posle Božića i da vlada nastavlja da veoma pažljivo prati omikron soj, od čijeg daljeg širenja, kako je rekao, trenutno zavise i nove mere.

Ideja o novim ograničenjima je nepopularna među konzervativnim poslanicima, od kojih je više od 100 prošle nedelje glasalo protiv uvođenja novih mera protiv kovid-19, što je Džonsona primoralo da se oslanja na podršku opozicione Laburističke partije, navodi Rojters.

Ranije danas premijerka Škotske Nikola Stardžon iznela je planove za postbožićna ograničenja koja se odnose na masovna okupljanja u Škotskoj, uključujući i otkazivanje javnih proslava Nove godine, kao i ograničavanje raspoloživih kapaciteta u barovima i restoranima. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa