Evropa

Oliver Varhelji i "Otvoreni Balkan": Čovek Budimpešte, Brisela ili "slobodni strelac"

Komentari

Autor: N. Zdravković

26/12/2021

-

10:37

Oliver Varhelji i "Otvoreni Balkan": Čovek Budimpešte, Brisela ili "slobodni strelac"
AP/Francisco Seco - Copyright AP/Francisco Seco

veličina teksta

Aa Aa

Glavna vest sa ovonedeljnog sastanka u okviru inicijative Otvoreni Balkan u Tirani bila je potpisivanje šest sporazuma, ali još pre sastanka je odjeknula informacija da će se obratiti evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji. Iz Brisela su ranije stizali različiti glasovi povodom inicijative u kojoj za sada učestvuju tri balkanske države, i zbog toga su reči evropskog komesara koji dolazi iz Mađarske praćene sa velikom pažnjom. Varhelji je pozvao i ostale partnere na Balkanu da se priključe projektu, što je kod mnogih stvorilo dilemu da li je on delovao kao “slobodni strelac” ili je nastupao u ime EU.

Varhelji se u utorak obratio putem video-linka, a u poruci je istakao da je veoma važno da se u tu regionalnu inicijativu uključe i preostala tri partnera - Podgorica, Sarajevo i Priština. Evropski komesar je na sastanku istakao da je inicijativa "Otvoreni Balkan" prva koja je izvorno došla sa Zapadnog Balkana i da je važno što se trojica lidera zalažu i spremni su da ga prošire i na ostale.

"Moja poruka je vama trojici da držite ovu inicijativu i dalje otvorenom za ostale na Zapadnom Balkanu i kako bi i ostali partneri mogli da se pridruže", rekao je evropski komesar i izrazio nadu da će se to veoma brzo i desiti. Podsetio je da je pokrenut Berlinski proces za veću regionalnu saradnju, pa takozvani "mali Šengen", kao i da je sada "Otvoreni Balkan" naslednik tih inicijativa.

Međutim, ranije ove godine prištinski dnevnik "Koha ditore" i glavni urednik Agron Bajrami objavili su tvrdnju da je Lajčak na forumu kritikovao inicijativu. Bajrami je na Tviteru napisao da je Lajčak rekao da je "Otvoreni Balkan nezdrava konkurencija za proces evropskih integracija u regionu".

Povodom toga, Euronews Srbija se obbratio Evropskoj komisiji iz koje je stigao odgovor da neki izveštaji nisu bili tačni i da su primedbe Lajčaka “izvučene iz konteksta šire rasprave”. Portparol EU Peter Stano je naveo da EU razume želju da se ide napred, ali je podvukao da je "istovremeno, proces koji uključuje celokupni Zapadni Balkan od suštinskog značaja".

"Da li će EU i dalje pričati samo o Berlinskom procesu"

Prema rečima Suzane Grubješić iz Centra za spoljnu politiku, Evropska unija se ranije povodom ovoga držala po strani, te je učešće komesara za proširenje dobar signal. Dodala je da je zanimljivo videti i da li će predsednici Evropske komisije i Evropskog saveta i dalje pričati samo o Berlinskom procesu.

Tanjug/AP/Franc Zhurda

 

Kako je dodala, glavni problem za EU je to što niko iz Unije nije osmislio tu inicijativu, nego je ona osmišljena u regionu.  "Ova inicjativa ima istorijsku šansu, nadam se da ćemo je svi iskoristiti, da se srpsko-albansko pitanje reši i da se ta etnička distanca smanji na najmanju moguću meru", rekla je Grubješić u emisiji Euronews Veče.

Međutim, urednica magazina “Biznis” Radojka Nikolić je rekla da je Varhelji merio svaku reč i da je stalno govorio “moja poruka”, što se može tumačiti kao njegovo lično obraćanje. Kaže da se toga malo pribojava.

To što je Varhelji učestvovao na skupu za Euronews Srbija je komentarisao i Naim Leo Baširi iz Instituta za evropske poslove. On je naveo da je iznenađen onim što je rekao Varhelji, njegovom pozitivnošću i time da je pozvao druge zemlje da se pridruže.

"Možda je to samo njegov lični ili stav komesara, a ne EU, jer i on dolazi sa Balkana", rekao je on za Euronews Srbija.

"Čovek Budimpešte, ali i čovek Brisela"

Oliver Varhelji, inače iz Mađarske, je na dužnost stupio pre dve godine kada je, prema oceni mađarskih medija, bio "sigurna opklada" jer nije član vladajuće partije Fides i nije direktno uključen u vladu Viktora Orbana. Ipak, iako je iskusni diplomata, mađarski mediji su tvrdili i da je lojalan Orbanu i njegovoj vladi. 

U tekstu koji je "Politiko" objavio uoči samita EU-Zapadni Balkan u Sloveniji u oktobru, ocenjeno je da se Varheljijev pristup i Zapadnom Balkanu i Turskoj razlikuje od pristupa mnogih zemalja Unije. Takođe je u oštroj suprotnosti sa instrukcijama predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, koje je dala kada je stupila na dužnost 2019.  

Uz to, Varheljijev stav se poklapa sa jednom zemljom Evropske unije - Mađarskom iz koje dolazi i čiji premijer Viktor Orban neguje dobre odnose sa liderima Zapadnog Balkana, pre svega predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Mađarska je takođe zemlja koja je često bila na meti Brisela zbog kršenja vladavine prava i problematičnog stanja sa slobodom medija.

Kako je za Euronews Srbija objasnio Milan Igrutinović iz Instituta za evropske studije, portfelj proširenja u Evropskoj uniji je "pri dnu" interesa najvećih i najvažnijih igrača u EU. Kako kaže, delimično je zbog toga Mađarska i dobila taj deo za sebe. 

EC AV PORTAL/EbS Live

 

"Njoj je taj portfelj zanimljiv i bitan zato što je na kraju krajeva i sused, a s druge strane niko od većih igrača ga nije hteo za sebe. Sama agenda proširenja EU u strateškoj agendi ove Evropske komisije do 2024. je u prvim nacrtima bila potpuno izostavljena, a onda je bila ubacivana negde na kraj", rekao je Igrutinović. 

Ipak, na pitanje da li je Varhelji "slobodan strelac", Igrutinović odgovara: "Varhelji je svakako i čovek Budimpešte, ali i čovek Brisela ili barem dela Brisela koji nije preterano zainteresovan za proširenje. On je čovek i svoje vlade, budimpeštanskih pogleda na region, ali i čovek Brisela", rekao je on. Ističe da odnos Evropske unije prema Balkanu nije svodiv na pitanje vladavine prava i političke slobode u Srbiji, već da postoje mnogo širi interesi - ekonomski, spoljnopolitički...  

Ono što je zanimljivo, gotovo istovremeno sa njegovim nastupom u Tirani, u medijima se pojvila informacija i da je srpski član Predsedništva Milorad Dodik od evropskog komesara za proširenje dobio saglasnost za održavanje posebne sednice NSRS o prenosu nadležnosti sa države na Republiku Srpsku. To su mnogi prokomentarisali upravo u kontekstu toga da Varhelji radi suprotno od instrukcija i da je "slobodan strelac". Međutim, delegacija Evropske unije, Kancelarija specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini, demantovala je te navode. 

Komentari (0)

Evropa