Evropa

Omikron soj u Sloveniji postaje dominantan - očekuje se novi trend rasta broja zaraženih posle praznika

Komentari

Autor: Tanjug / Hina

26/12/2021

-

12:49

Omikron soj u Sloveniji postaje dominantan - očekuje se novi trend rasta broja zaraženih posle praznika
Omikron soj u Sloveniji postaje dominantan - očekuje se novi trend rasta broja zaraženih posle praznika - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U protekla 24 sata u Sloveniji je zabeleženo novih 666 slučajeva korona virusa, što je za 103 slučaja manje u odnosu na pre nedelju dana, ali neke projekcije govore da se zbog omikron soja već početkom godine može očekivati uzlazni trend epidemije.

"Oko Nove godine očekujemo novi trend rasta epidemije zbog brzog širenja omikron soja virusa. To će se odraziti i na broj hospitalizovanih pacijenata, koji će zavisiti od ozbiljnosti bolesti koje izaziva taj soj", objavio je Institut "Jožef Štefan" koji za slovenačku vladu radi projekcije i modele razvoja epidemije, prenosi Hina.

Kako prenose slovenački mediji pozivajući se na tu ustanovu, računa se da bi već početkom januara u novim zarazama omikron mogao da predstavlja 60 odsto svih slučajeva i na taj način bi mogao postati dominantan nad delta sojem.

"Ako se potvrdi velika prisutnost omikrona, što se može očekivati već oko Nove godine, u prvoj nedelji januara mogao bi ponovo da se poveća pritisak na bolnice," rekla je za medije epidemiološkinja Mateja Logar.

U protekla 24 sata u Sloveniji je od 2.157 testiranih, kod 666 bio pozitivan test na korona virus, uz 30,9 odsto pozitivnih nalaza, a aktivnih slučajeva infekcije je 16.072, objavio je Nacionalni Institut za javno zdravlje (NIJZ).

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa