Evropa

Turski ministar odbrane zatražio konkretne akcije Kosova u vezi sa pripadnicima Fetulaha Gulena

Komentari

Autor: Kosovo onlajn

28/12/2021

-

23:12

Turski ministar odbrane zatražio konkretne akcije Kosova u vezi sa pripadnicima Fetulaha Gulena
Turski ministar odbrane zatražio konkretne akcije Kosova u vezi sa pripadnicima Fetulaha Gulena - Copyright AP/ Arif Akdogan

veličina teksta

Aa Aa

Ministar odbrane Turske Hulusi Akar, koji boravi u zvaničnoj poseti Kosovu, rekao je da od kosovskih vlasti očekuje konretne akcije kada je reč o pitanju pokret "Feto", prenosi Reporteri.

Akar je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa kosovskim ministrom Armendom Mehajem, naglasio da ovo pitanje nije preteće samo za Tursku, već bi moglo biti i za Kosovo.

"Imamo sastanke u okviru problema sa organizacijom ‘Feto’, kako bismo preduzeli konkretne korake. S tim u vezi, očekujemo od naših kosovskih prijatelja i institucija da preduzmu konkretne akcije. U ovom slučaju, još jednom želim da se zahvalim ministru Mehaju na ovom iskrenom i toplom gostoprimstvu", rekao je Akar.

Podsećanja radi, u martu 2018. godine, na zahtev turskih vlasti, kosovske vlasti su uhapsile i deportovale turske državljane u Tursku. Navodi se da je njihova deportacija izvršena kroz koordinisanu akciju obaveštajnih službi Turske i Kosova. Ankara sumnja da su članovi organizacije "Hizmet" turskog verskog vođe Fetulaha Gulena kojeg turske vlasti okrivljuju za pokušaj državnog udara u Turskoj 2016. godine. 

Nakon sastanka sa turskim kolegom, ministar odbrane Armend Mehaj je rekao da su odnosi Kosova i Turske veoma dobri i to ne samo na diplomatskom već i na vojnom nivou.

On je dodao da je prijateljska veza među narodima pokazala da ih povezuje, ne samo istorija, već i zajednička budućnost.

"Kosovo i njegov narod nikada ne zaboravljaju doprinos Turske, posebno doprinos koji je Turska dala prilikom jačanja Kosovskih bezbedonosnih snaga. Republika Turska je jedan od najvažnijih doprinosioca jačanju kapaciteta KBS, rekao je Mehaj.

Tokom svoje posete, turski ministar nacionalne odbrane Hulusi Akar će se sastati sa kosovskom predsednicom i premijerom Vjosom Osmani i Aljbinom Kurtijem, sa kojim će, kako je rekao, detaljnije razgovarati o bilateralnoj saradnji.

"Odnosi sa Kosovom su nam veoma važni, imajući u vidu istorijsku povezanost. Turska mora pomno pratiti dešavanja na Balkanu. Naravno, Kosovo ima važnu ulogu za nas. Pitanje mira na Kosovu, integriteta i suvereniteta važno je i za nas. Odbrana i odbrambena industrija se pozitivno razvijaju. Bila je i napeta situacija na severu Kosova, što smo pratili sa posebnom pažnjom", rekao je Akar i dodao da je "dijalog Prištine i Beograda važno pitanje". 

Komentari (0)

Evropa