Evropa

Štajnmajer spreman za još jedan mandat, ima podršku Zelenih za kandidaturu za predsednika Nemačke

Komentari

Autor: Fonet

04/01/2022

-

17:22

Štajnmajer spreman za još jedan mandat, ima podršku Zelenih za kandidaturu za predsednika Nemačke
Štajnmajer spreman za još jedan mandat, ima podršku Zelenih za kandidaturu za predsednika Nemačke - Copyright Tanjug AP/Markus Schreiber

veličina teksta

Aa Aa

Frank Valter Štajnmajer spreman je za još jedan mandat na funkciji predsednika Nemačke, pošto je njegovu kandidaturu podržala stranka Zelenih, prenosi Politiko.

Štajnmajer je "veoma dobar i visoko poštovan predsednik, koji je stekao velike zasluge kao predsednik naše zemlje u prvom mandatu", saopštili su Zeleni, dodajući da su "uvereni da će nastaviti da podržava i vodi nemačko društvo na teškom putu izlaska iz pandemije".

Štajnmajer, koji je na funkciji predsednika od 2017. godine, jedini je kandidat za predsedničku funkciju, uoči parlamentarnog glasanja 13. februara. Uprkos spekulacijama da bi mogao da ima protivkandidata iz saveza CDU/CSU, to se nije dogodilo, navodi portal.

Socijaldemokratska partija, kojoj pripada Štajnmajer, kao i stranka Slobodne demokrate (liberali) najavile su podršku aktuelnom predsedniku, pa nema sumnje da će osvojiti novi petogodišnji mandat.

Da bi bio izabran ponovo za predsednika, Štajnmajeru je potrebna apsolutna većina od 1.472 glasa poslanika u federalnom parlamentu, u dva kruga glasanja. U slučaju da glasanje ode u treći krug, dovoljna je i prosta većina za pobedu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa