Evropa

Lokalne vlasti u Finskohj odbile da sprovedu mere izolacije u školama

Komentari

Autor: Tanjug

11/01/2022

-

16:43

Lokalne vlasti u Finskohj odbile da sprovedu mere izolacije u školama
Lokalne vlasti u Finskohj odbile da sprovedu mere izolacije u školama - Copyright AP/Darko Vojinović

veličina teksta

Aa Aa

Lokalne vlasti Finske odbile su da sprovedu stroge mere izolacije u školama kako bi zaustavile infekcije koronavirusom, uprkos savetima vlade te zemlje.

Finska ministarka za porodične i socijalne usluge Krista Kiuru upozorila je u petak da bi koronavirus mogao da postane najveća hronična bolest u zemlji, kao i da su deca takođe u opasnosti, prenosi agencija Rojters.

Ona je takođe izrazila bojazan da povratak u škole nije bezbedan i pozvala je lokalne vlasti da uvedu stroge mere karantina prema kojima bi infekcija koronavirusom jednog učenika rezultirala karantinom za celo odeljenje izloženo virusu.

Glavna epidemiološkinja Helsinkija, Taina Isosompi, izjavila je za Rojters da opštine glavnog grada neće slediti savet ministra.

"Bilo bi nesrazmerno sprovoditi karantin velikih razmera u školama, kada one nisu bile rizično okruženje za početak", rekla je Isosompi.

Takođe je dodala da uvođenje mere karantina više nije efikasan način za kontrolu epidemije.

Kako se navodi, više od godinu dana glavna vladina strategija za suzbijanje pandemije korona virusa bila je testiranje i praćenje infekcija širom društva, ali tokom ove nedelje su lokalne vlasti počele otvoreno da se bune protiv mera.

Vlasti Finske su preporučile svima koji imaju simptome virusa, uključujući decu, da ostanu kod kuće na dobrovoljnoj osnovi. Britanska agencija navodi u izveštaju da finska vlada nije do trenutka objave teksta bila dostupna za komentar.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa