Evropa

Matarela i Dragi odali poštu Sasoliju, na sahranu dolaze Fon der Lajen i Mišel

Komentari

Autor: Fonet

13/01/2022

-

22:24

Matarela i Dragi odali poštu Sasoliju, na sahranu dolaze Fon der Lajen i Mišel
Matarela i Dragi odali poštu Sasoliju, na sahranu dolaze Fon der Lajen i Mišel - Copyright AP Photo/Mark Carlson

veličina teksta

Aa Aa

Italijanski političari pridružili su se danas građanima kako bi odali poštu predsedniku Evropskog parlamenta Dejvidu Sasoliju (65), koji je preminuo u utorak i čiji je kovčeg postavljen u gradskoj skupštini Rima uoči državne sahrane, javlja Rojters.

Italijanski predsednik Serđo Matarela i premijer Mario Dragi među prvima su odali poštu Sasoliju, koji je preminuo zbog problema sa imunim sistemom u Klinici za borbu protiv raka na severoistoku Italije.

Sasoli je bio predsednik Evropskog parlamenta od jula 2019. godine.

Biće sahranjen u petak u rimskoj baziliki Svete Marije anđela i mučenika. Očekuje se da će ceremoniji prisustvovati predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Od novinara do predsednika Evropskog parlamenta

Sasoli je rođen u Firenci, a radio je kao novinar u manjim novinskim kućama pre nego što se priključio redakciji lista "Il Đorno" u Rimu. Dalje, karijera ga je nosila na kanale TG3, nacionalni javni servis Rai, a kanalu TH1 se priključio 1999. godine, gde je osam godina kasnije postao zamenik direktora.

U politiku je Sasoli ušao 2007. godine, kada je postao član italijanske Demokratske partije. Za člana Evropskog parlamenta ispred italijanskih socijaldemokrata izabran je 2009. godine, kao poslanik za centralnu Italiju. 

Reizabran je za poslaničko mesto 2014. godine, a postao je i potpredsednik Evropskog parlamenta zadužen za mediteransku politiku, budžet i stanovanje. 

Bio je član i Komiteta za saobraćaj i turizam, a predvodio je i reformu evropske železnice (4. železnički paket), zalagavši se i za projekat "Jedinstveno evropsko nebo".

Sasoli je 3. jula 2019. godine izabran za predsednika Evropskog parlamenta (EP). Na to mesto je došao nakon političkih previranja usled kojih je Ursula fon der Lajen postavljena na čelo Evropske komisije, a Šarl Mišel je preuzeo kormilo Evropskog saveta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa