Evropa

Evropom se širi i podvarijanta omikron soja korona virusa: "BA.2" u Danskoj već potisnuo osnovni soj

Komentari

Autor: Tanjug

21/01/2022

-

11:34

Evropom se širi i podvarijanta omikron soja korona virusa: "BA.2" u Danskoj već potisnuo osnovni soj
Evropom se širi i podvarijanta omikron soja korona virusa: "BA.2" u Danskoj već potisnuo osnovni soj - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Na severu Evrope već se brzo širi podvarijanta omikron soja koronavirusa, koja je utvrđena i u Austriji. Podvarijanta "BA.2" zahvatila je Norvešku, Švedsku i Veliku Britaniju, a u Danskoj je potisnula osnovni soj "BA.1" i postala dominantna.

Za sada nije mnogo poznato o podvarijanti omikron soja, rekao je genetičar Urlih Eling austrijskoj agenciji APA. On navodi da mutacija soja pokazuje da samo široko postavljen imuni odgovor može voditi ka endemiji.

Sistematskom analizom otpadnih voda "BA.2“ ustanovljen je i u Austriji. On se razlikuje od osnovnog omikrona u 18 mutacija spajk proteina. Pretpostavlja se da bi nova podvarijanta mogla još bolje da "probija" imunitet stečen ranijim oboljenjem ili vakcinom.


Pojavljivanje i širenje podvarijante mogla bi dovesti do dvostrukog udara, ali, kaže austrijski genetičar, oni koji su se već zarazili omikronom ne bi trebalo da se inficiraju i "BA.2" varijantom.

Inače, broj novih slučajeva infekcije kovidom 19 u svetu za samo nedelju dana dostigao je 18 miliona. Iako ima blaže simptome u odnosu na druge sojeve, omikron je i dalje prilično opasan, tvrdi direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhan Gebrejesus.

"Omikron može biti manje opasan u odnosu na druge sojeve, ali govoriti da je to blaga bolest je obmana javnosti. Šteti borbi protiv virusa i košta nas života. Da ne bude zabune, i omikron zahteva bolničko lečenje i izaziva smrt", ističe Gebrejesus.

Činjenica je da omikron soj postaje dominantan u svim zemljama Evrope, zbog čega su uočeni i novi mračni rekordi u pogledu broja novozaraženih i hospitalizovanih.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa