Evropa

Protivnici epidemioloških mera pokušali upad na posed guvernera austrijske pokrajine

Komentari

Autor: Tanjug

22/01/2022

-

10:51

Protivnici epidemioloških mera pokušali upad na posed guvernera austrijske pokrajine
Austrijska policija - Copyright AP/Ronald Zak

veličina teksta

Aa Aa

Protivnici epidemioloških mera u mestu Frastanc pokušali su da upadnu u privatnu kuću guvernera austrijske pokrajine Forarlberg Markusa Valnera. Policija je sprečila oko 50 učesnika protestne šetnje da upadnu na privatni posed.

Prema pisanju lokalnih medija protiv najmanje jedne osobe podneta je prijava. Policija je blagovremeno dobila informaciju o nameri upada na privatni posed pokrajinskog političara.

Zbog toga su čuvari reda bili spremni kada su se pojavili antikoronaši ispred Valnerove kuće. Kada su, i pored velikog broja čuvara reda, učesnici protesta pokušali da uđu na privatni posed, policija je uspela da ih zaustavi.

Guverner Valner je od sredine decembra dobio više pretnji smrću, a u pretnje su bili uključeni i članovi njegove porodice.

Podsetimo, pre dva dana austrijski parlament, posle višesatne burne debate, usvojio je zakon kojim se uvodi opšta obavezna vakcinacija protiv koronavirusa i stupiće na snagu početkom februara. Izuzetak su trudnice, osobe koje se ne mogu vakcinisati iz zdravstvenih razloga te oni koji su u poslednjih šest meseci preboleli kovid 19. Do sredine marta je predviđen je prelazni period bez kazni, a nakon toga visoke novčane kazne do čak 3.600 evra.

Odluka o obaveznoj vakcinaciji punoletnih građana doneta je velikom većinom. Od 170 predatih glasova, 137 poslanika je glasalo "za", a 33 "protiv" zakona. Inače 13 poslanika, gotovo iz svih parlamentarnih stranaka, iz protesta protiv obavezne vakcinacije, ili bolesti, nije prisustvovalo sednici.

Za Zakon su glasali poslanici vladajućih Narodne partije Austrije (OVP) i Zeleni, kao i opozicione Socijaldemokratske partije (SPO) i Neos-a. Slobodarska partija (FPO) je glasala protiv ove mere, optužujući vlasti i sve koji su glasali za obaveznu vakcinaciju, da time uvode totalitarizam i "zdravstveni komunizam" u Austriji.

Na zahtev FPO glasanje je sprovedeno prozivanjem poslanika, tako da su poslanici nakon prozivanja imena morali da ubacuju svoj glas u za to predviđene glasačke kutije. Koliko je zakon o obaveznoj vakcinaciji podelio društvo pokazuje da je na sajt parlamenta poslato, tokom perioda javne rasprave, više od 100.000 stavova građana. Austrija je prva zemlja koja je uvela obaveznu vakcinaciju protiv koronavirusa.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa