Evropa

Novi lider CDU je dugogogodišnji rival Angele Merkel: Ko je Fridrih Merc koji obećava zaokret u stranci

Komentari

Autor: Euronews, AFP

23/01/2022

-

18:21

Novi lider CDU je dugogogodišnji rival Angele Merkel: Ko je Fridrih Merc koji obećava zaokret u stranci
Fridrih Merc - Copyright Tanjug/AP/Hannibal Hanschke

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka Hrišćansko-demokratska unija (CDU) izabrala je Fridriha Merca za svog novog predsednika. Reč je o čoveku koji se dugo smatra rivalom nekadašnje kancelarke i liderke ove stranke Angele Merkel i koji se zalaže za povratak tradicionalnom konzervativizmu nakon što je stranka na izborima u septembru zabeležila loš rezultat. 

Ovaj 66-godišnjak iz tradicionalnog krila CDU izabran je većinom glasova među 980 delegata koji su se u subotu sastali putem video veze. Nekih 95 odsto glasalo je za jedinog kandidata, koji je već i dobio garanciju za posao nakon što su ga podržali članovi stranke u decembru.

Pošto u prethodna dva navrata nije uspeo da obezbedi vođstvo stranke u poslednjih nekoliko godina, Merc je izjavio da je "duboko dirnut" podrškom stranke.

Podsetimo, nakon 16 godina na vlasti u Nemačkoj, CDU će naredne četiri godine biti u redovima opozicije. Novoformiranu vladu Olafa Šolca čine njegove Socijaldemokrate, Zeleni i Liberali.

Merc je u svom govoru zamerio novom kancelaru Olafu Šolcu pomanjkanje volje za vođenjem zemlje, kao i da se "premalo trudi kad je u pitanju posredstvo izmedu SAD i Rusije".

"Moramo da budemo jaka opozicija", obećao je Merc, dodajući da CDU cilja na pobedu na nekoliko regionalnih izbora ove godine.

Mesto predsednika CDU-a je ostalo, podsetimo, upražnjeno nakon što je dosadašnji predsednik Armin Lašet nakon izgubljenih parlamentarnih izbora najavio povlačenje s ove pozicije nakon samo godinu dana.

Merc je ujedno treći predsednik CDU-a otkako je krajem 2018. nakon povlacenja tadašnje kancelarke Merkelove sa čela stranke prvo izabrana Anegret Kramp-Karenbauer, a nakon nje i Armin Lašet.

Merc se u oba slučaja pojavio kao protivkandidat ali je izgubio protiv kandidata koji su slovili kao izbor Merkelove, navodi Slobodna Evropa dodajući da Merc i Merkel nikad nisu gajili dobre odnose što je kulminiralo odbacivanjem poziva na večeru koje je Merc uputio svim bivšim predsednicima stranke.

Rivalstvo sa Merkelovom

Bez direktnog napada na bivšu kancelarku, Merc u govoru nije krio da želi da napravi zaokret u stranci u odnosu na godine kada je upravljala Merkelova.

Kako piše AFP, njihovo rivalstvo datira od pre 20 godina kada je Merkel, tadašnja predsednica CDU, uklonila Merca od strateški važne uloge predsednika poslaničke grupe te stranke.

On se nakon toga na nekoliko godina povukao iz politike. Godine 2009. povkao se iz političkog đivota kako bi se fokusairao na svet finansija. Kao advokat u velikoj formi u Diseldorfu zaradio je svoje bogatstvo i preuzeo uticajne ulove u velikim nemačkim kompanijama.

Kritičari Mercu prebacuju preveliku prisnost s industrijom i činjenicu da je u razdoblju kada se povukao iz politike bio član nadzornog odbora americkog finansijskog fonda Blekrok(Blackrock).

Oženjen je i otac troje dece. Poseduje dva aviona, od kojih jednim sam upravlja.

Komentari (0)

Evropa