Evropa

"Ništa novo u Hrvatskoj": Nemački mediji o prepucavanju Plenkovića i Milanovića oko Ukrajine

Komentari

Autor: Dojče vele

28/01/2022

-

19:52

"Ništa novo u Hrvatskoj": Nemački mediji o prepucavanju Plenkovića i Milanovića oko Ukrajine
Plenković i Milanović - Copyright TANJUG/ FOTO HINA/ TOMISLAV PAVLEK/

veličina teksta

Aa Aa

Ovonedeljne izjave predsednika Zorana Milanovića kojima je najavio da će Republika Hrvatska povući sve svoje vojnike iz NATO-ovog kontingenta na istoku Evrope u slučaju eskalacije situacije izazvale su veliku pažnju i nemačkih medija.

Agencija DPA prenela je ključne Milanovićeve izjave – poput one o tome da u aktualnom konfliktu treba uvažiti i ruske bezbednosne interese, odnosno Milanovićevu ocenu da je Ukrajina jedna od najkorumpiranijih država. 

DPA prenosi da se hrvatski premijer Andrej Plenković izvinio Ukrajinkama i Ukrajincima zbog te predsednikove izjave te dodao kako je Hrvatska pouzdan partner u sklopu EU i NATO te da će poštovati svoje obveze, prenosi Dojče vele.

U vesti koju je objavila ova agencija piše da se Milanović sve češće profilira "populističkim pozicijama", a o njemu piše kao o "svojeglavom predsedniku koji se istakao kao kritičar korona mera, kao neko ko podržava nacionalističke Hrvate u Bosni i Hercegovini i s opravdanjima za brutalno postupanje hrvatskih policajaca prema izbeglicama".

"Zagreb i Zapad"

Višeglasje u hrvatskom državnom vrhu oko aktuelnih bezbednosnih pitanja tema je i članka u današnjem izdanju Frankfurter Allgemeine Zeitunga (FAZ). Pod naslovom "Zagreb i Zapad" ovaj dnevnik napominje da su Milanovićeve izjave o povlačenju hrvatskih vojnika "sve do zadnjeg" izazvale veliku pažnju i u Rusiji i u državama članicama NATO-a "i zbog toga što se moglo shvatiti da će Hrvatska napustiti Severnoatlantski savez".

FAZ naglašava da predsednik Hrvatske ne može sam doneti takvu odluku, podseća se da Hrvatska nije baš vojna velesila – ali i napominje da politički signal takvih izjava pogotovo u ovim danima savršeno odgovara Moskvi.

Te su izjave u medijima naišle na oprečne reakcije, piše FAZ. Navodi se kako je Jutarnji list hrvatskog predsednika nazvao "zvezdom ruskih medija odanih Kremlju", ali i preneo ocenu ruskog RT-a koji piše "Konačno i jedan razuman evropski lider", te smatra da Milanović samo kaže ono što mnogi u Evropskoj uniji misle, ali se do sada nisu usudili javno reći.

"Napad šećera"

Milanovićeve izjave su u suprotnosti s linijom hrvatske vlade, piše FAZ. U izjavi za taj list ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman je naglasio da predsednik ne govori u ime Hrvatske, već u svoje lično, te naglašava kako je Hrvatska lojalan član NATO-a.

Nemački list prenosi i "sarkastičnu" reakciju premijera Plenkovića koji je rekao kako su Milanoviću prilikom posete fabrici čokolade (Kraš) možda dali previše bombona te da je to rekao "u napadu šećera", odnosno kako je u prvi mah, nakon što je čuo što je rekao Milanović, mislio da govori neki "ruski činovnik".

Retoričko prepucavanje između predsednika države i šefa vlade nije nikakva novost u Hrvatskoj, podseća FAZ, te piše kako ne prođe nedelju dana, a da se njih dvojica ne "zakače". Milanović je, piše nemački list, "formalno socijaldemokrata", ali redovno privlači pažnju izjavama "koje bi se u Nemačkoj moglo nazvati desno-populističkim ili čak radikalno desnim". 

Plenkovića ovaj list predstavlja kao predsednika "građansko-konzervativne do desno-populističke stranke HDZ", odnosno kao političara koji predstavlja umereno krilo HDZ-a.

Prepucavanja Milanovića i Plenkovića

Sve dok je Plenković šef vlade, Milanovićeve spoljnopolitičke ispade neće prolaziti tako lako u Hrvatskoj, smatra FAZ. Ali na kraju članka napominje: "Istina je i da je Milanović najpopularniji političar u zemlji. Možda bi ispravnije bilo reći da je on najmanje nepopularan."

Sve u svemu, zaključuje FAZ, Hrvatska ostaje zemlja čiji se stanovnici orjentišu prema Zapadu. List citira rezultate nedavne ankete Eurobarometara u kojoj je 70 odsto ispitanika u Hrvatskoj na pitanje osećaju li se kao građani EU odgovorilo "da, u potpunosti", odnosno "da, jednim dijelom". Po pitanju NATO-a slika nije tako jasna, piše FAZ: 44 odsto ispitanika u Hrvatskoj ima poverenje u NATO, a kod 47 odsto prevladava nepovjerenje:

"Milanovićeve izjave kod jednog dela stanovništva nailaze verovatno na plodno tlo. A on je s time možda i kalkulirao kod svojih izjava", zaključuje FAZ.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa