Region

Konfuzija zbog izjava iz Hrvatske o Ukrajini se nastavlja: Plenković se ograđuje od Milanovića

Komentari

Autor: Tanjug

27/01/2022

-

23:13

Konfuzija zbog izjava iz Hrvatske o Ukrajini se nastavlja: Plenković se ograđuje od Milanovića
Konfuzija zbog izjava iz Hrvatske o Ukrajini se nastavlja: Plenković se ograđuje od Milanovića - Copyright EPA/ANTONIO BAT

veličina teksta

Aa Aa

Hrvatski premijer Andrej Plenković ponovo se osvrnuo na izjave predsednika Republike Zorana Milanovića o Ukrajini ocenivši da su skandalozne i da ruše kredibilitet hrvatske države.

Plenković je rekao da Milanovićeve izjave dovode do velikog razočaranja i snebivanja hrvatskih partnera, od SAD do članica NATO saveza, članica EU i susednih zemalja.

"Kako vreme protiče, ispada da će gotovo svaki ozbiljniji ambasador biti pozvan na razgovor da bi mu protestovali zbog ovakvih izjava predsednika Republike. To je loše, to je skandalozno, ruši reputaciju, kredibilitet Republike Hrvatske i potpuno je u suprotnosti s principijelnim spoljnopolitičkim stavovima vlade", rekao je Plenković u otvorenom delu sednice vlade.

Plenković je ponovio da se njegova vlada u potpunosti ograđuje i nema nikakve veze sa stavovima koje je izneo predsednik Republike.

Smatra da Milanović lično treba da objašnjava javnosti svoje stavove, a ne vlada.

"I tu je ključ ove teme", rekao je Plenković, preneli su hrvatski mediji.

Šta je rekao Milanović?

Podsetimo, u jeku krize u Evropi, širenja straha da bi rusko gomilanje trupa na granici moglo da se završi invazijom na Ukrajinu i pretnjama Zapada oštrim sankcijama Moskvi, u centar pažnje dospela je Hrvatska i njena, kako je procenio Politiko, operacija "sejanja konfuzije".

Milanović je rekao da Hrvatska "neće imati ništa" s tim što NATO pojačava prisustvo na istoku Evrope zbog situacije oko Ukrajine.

"Ako dođe do eskalacije povući ćemo do zadnjeg hrvatskog vojnika", istakao je Milanović, a preneo Jutarnji list.

Milanović smatra da se to "događa u predgrađu glavnog grada Rusije", a da je način da se Ukrajina sačuva - da joj se ekonomski pomogne.

Tanjug/HINA/Damir Seničar

 

Milanović takođe smatra da Ukrajini nije mesto u NATO i ocenjuje da je to jedna od najkorumpiranijih država na svetu. Ukazao je da treba smiriti političku scenu, ne dopustiti da ekstremisti vrše pritisak na politiku i ponovio da zato Hrvatska u tome neće učestvovati.

"Hrvatska od toga treba da pobegne, kad je požar - zatvaraj vrata", rekao je Milanović.

Odmah je usledila reakcija Plenkovića i njegovo izvinjenje. 

"Ovim putem se izvinjavam Ukrajincima, Ukrajinkama, u ime hrvatske Vlade izvinjavam se Ukrajini, jednoj od prvih država koja je priznala državu Hrvatsku i koja trenutno ima okupirane delove, kao što je imala Hrvatska", naveo je Plenković.

Inače, Milanovićevi komentari izazvali su zabunu jer je jedan kontigent hrvatske vojske u Poljskoj već stigao kući, a takođe, iako je predsednik u funkciji vrhovnog komandanta hrvatske vojske, raspoređivanjem NATO trupa rukovodi ministarstvo odbrane, uz odobrenje parlamenta.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine zahteva javno opovrgavanje, kako navode, uvredljivih izjava predsednika Hrvatske i njihovo neponavljanje ubuduće, a ambasador Ukrajine u Zagrebu najavljeno je, Hrvatskoj će uručiti odgovarajući demarš, saopštila je danas Ambasada Ukrajine u Zagrebu.

Komentari (0)

Evropa