Evropa

Nova oktrića o žurkama u Dauning stritu: Na zabavi tokom kovid mera, kojoj je prisustvovao Džonson, služen alkohol

Komentari

Autor: Tanjug

01/02/2022

-

23:31

Nova oktrića o žurkama u Dauning stritu: Na zabavi tokom kovid mera, kojoj je prisustvovao Džonson, služen alkohol
Nova oktrića o žurkama u Dauning stritu: Na zabavi tokom kovid mera, kojoj je prisustvovao Džonson, služen alkohol - Copyright Tanjug AP/ Dan Kitwood

veličina teksta

Aa Aa

Britanski premijer Boris Džonson je prisustvovao oproštajnoj zabavi za jednog pomocnika u njegovom kabinetu, na kojoj se služio alkohol tokom strogih kovid mera posle Božića, koja je sada pod policijskom istragom, pisee Gardijan.

Istraga koju je sprovela državna službenica Sju Grej o žurkama koje su organizovane tokom zatvaranja, ove nedelje je otkrila nekoliko događaja koji ranije nisu bili objavljeni, uključujući okupljanje 14. januara 2021. "povodom odlaska dva privatna sekretara iz njegovog kabineta", ali objavljeni izveštaj nije otkrio više detalja.

Izvori su saopštili da je događaj održan u Dauning stritu, delom održan povodom odlaska višeg savetnika za politiku koji sada obavlja drugu dužnost u kabinetu, a da je navodno jedan deo prisutnog osoblja pio italijansko penušavo vino proseko, a kako se pretpostavlja Džonson je održao govor zahvalivši se zvaničnicima na njihovom radu i ostao oko pet minuta, piše britanski list.

"Ostanite kod kuće"

Treća nacionalna blokada u Engleskoj stupila je na snagu nešto više od nedelju dana pre, 6. januara, sa naredbom "ostanite kod kuće" kojom se ljudima zabranjuje da napuštaju svoje domove osim iz nekoliko razloga, uključujući i to kada nije bilo moguće raditi od kuće.

Izvori su takođe rekli da je još jedan skup koji je Grej identifikovala,18. juna 2020. održan u kancelariji kabineta, bio u čast Hane Jang koja je bila DŽonsonov vodeći zvaničnik za politiku unutrašnjih poslova i prošle godine je prešla na mesto zamenika generalnog konzula u britanskom generalnom konzulatu u Njujorku, piše Gardijan.

Grej je zamoljena da istraži održavanje više od desetak skupova, uključujući i zabavu pod motom "donesi sopstveno piće" u bašti Dauning strita, a što se događalo u vreme kada su milioni Britanaca mesecima bili odvojeni od prijatelja i rođaka zbog ograničenja.

S obzirom da je policijska istraga otvorena prošle nedelje, Grejova je u svom izveštaju navela da sada može da govori samo o četiri događaja, a ne o 16 kojima se prvobitno bavila, kako ne bi uticala na istragu.

Jedan od događaja koji je bila primorana da izostavi bilo je okupljanje 13. novembra u DŽonsonovom stanu u Dauning stritu iznad vladinih kancelarija, a jedna od najštetnijih optužbi odnosi se na zabavu pod motom "donesi sopstveno piće" koja je održana 20. maja 2020.

Britanski premijer izvinio se nakon objavljivanja izveštaja o zabavama u zatvorenom prostoru koje je organizovao u svojoj rezidenciji u Dauning stritu, a koje su ocenjene kao "ozbiljni propusti u srcu vlade".

"Želim da se izvinim. Shvatam grešku i popraviću to", izjavio je Džonson u britanskom parlamentu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa