Evropa

Zakon o vakcinaciji stupio na snagu u Austriji, ali već su se pojavili i prvi problemi u njegovoj primeni

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

05/02/2022

-

10:20

Zakon o vakcinaciji stupio na snagu u Austriji, ali već su se pojavili i prvi problemi u njegovoj primeni
Zakon o vakcinaciji stupio na snagu u Austriji, ali već su se pojavili i prvi problemi u njegovoj primeni - Copyright AP/Lisa Leutner, Vadim Ghirda

veličina teksta

Aa Aa

Zakon kojim se u Austriji uvodi obavezna vakcinacija protiv koronavirusa stupio je danas na snagu, ali postoje problemi sa njegovom primenom. Naime, portal preko kog bi trebalo da budu registrovani svi izuzeci od obavezne vakcinacije, nije na vreme završen. On bi mogao početi sa radom možda tek u aprilu.

Reč se o portalu na kojem bi, kako to predviđa Zakon, trebalo da se registruju sva lica koja su dobila od lekara potvrdu da ne mogu biti vakcinisana iz medicinskih razloga. Taj portal je trebalo da bude zaseban deo elektronskog zdravstvenog dosijea (ELGA). Austrijske vlasti zapravo polaze od toga da oko četvrt miliona ljudi neće moći da se vakciniše iz medicinskih razloga. Preko unosa podataka u portal policija i sve druge nadležne vlasti imale bi mogućnost kontrole tog izuzeća.

AP/Vadim Ghirda

 

Međutim, kašnjenje portala onemogućava da nevakcinisani, koji ne mogu da prime vakcinu, budu izuzeti od primene Zakona. Nadležne vlasti, prema pisanju medija, tvrde da su vladu upozoravale na ove probleme u više navrata, ali da nije bilo prave reakcije. Sada, zbog kašnjenja portala kažnjavanje građana koji se nisu vakcinisali moglo bi da krene, ne kako je predviđeno 16.marta, već tek 22.aprila.

Dalji problem austrijske vlade jeste i to što ne može da sprovede planiranu lutriju za vakcinisane kako je ranije bilo predviđeno. Naime, bilo je planirano da se svaki deseti, nekom vrstom lutrije, nagradi za vakcinaciju sa bonom u vrednosti od 500 evra. Međutim, javni servis ORF saopštio je da ne može sprovesti lutriju iz pravnih razloga.

Austrijska vlada sada se nalazi u potrazi za novim partnerom u sprovođenju lutrije kojom dodatno želi da postakne spremnost na vakcinaciju, jer su protivnici vakcinacije, a među njima je i lider Slobodarske partije Austrije (FPO) Herbert Kikl najavili da neće da se vakcinišu i pored zakonske obaveze.

Predsednik potpisao zakon o obaveznoj vakcinaciji

Inače, predsednik Austrije Aleksander van der Belen potpisao je juče Zakon kojim se uvodi opšta obavezna vakcinacija za sve punoletne građane. To se dogodilo dan nakon što je Pokrajinski dom austrijskog parlamenta usvojio ovaj Zakon. Kabinet Van der Belena je saopštio da je predsednik potvrdio svojim potpisom da je zakon donet u skladu sa Ustavom.

AP/Lisa Leutner

Predsednik Austrije Aleksander van der Belen potpisao je juče Zakon

Od obavezne vakcinacije su izuzeti jedino trudnice i osobe koje iz medicinskih razloga ne mogu da se vakcinišu, kao i lica koja su preležala koronavirus na 180 dana. Novčane kazne za nepoštovanje ovog zakona kreću se od 600 do 3.600 evra. Naime, ko bude "uhvaćen" da nije vakcinisan, ako odmah prihvati kaznu biće kažnjen do 600 evra, a ako uloži žalbu moraće da računa na kaznu do 3.600 evra.

Predviđeno je i da će osim vakcina, koje je odobrila Evropska agencija za lekove (EMA), biti prihvaćene i kineske vakcine, a mediji prenose da ruski Sputnjik neće biti prihvaćen.

Diplomate izuzete od obavezne vakcinacije

U Zakonu o obaveznoj vakcinciji diplomate se ne navode među izuzetke od obaveze. Međutim, centralni registar građana njih ne obuhvata, zbog čega i novi zakon ne može da se primeni na diplomate. Ono čega moraju da se pridržavaju jesu važeće epidemiološke mere, kao što su obaveza nošenja maski ili "2G" pravilo. Obavezna vakcinacija, prema usvojenom zakonu, važi za sve osobe koje imaju prijavu boravka u Austriji, a diplomate su nosioci legitimacije koja je izuzeta od obaveze prijave.

Ukoliko se diplomate dobrovoljno prijave, na osnovu zakon o prijavi boravka u Austriji, potpadaju pod novi zakon. Na drugoj strani austrijske diplomate, koje se upućuju na službu u inostranstvo moraju, prema važećem pravilu, biti vakcinisane. To važi i za vojnike austrijske armije, koji se upućuju u mirovne misije u inostranstvo.

Austrija do sada naručila 57 miliona doza vakcina

Ova zemlje je od početka pandemije koronavirusa do početka decembra prošle godine naručila ukupno 57 miliona doza vakcina. U tom periodu Austriji je isporučeno 23,9 miliona doza vakcine Biontek-Fajzer, Moderna, Astra Zeneka i Džonson&Džonson.

Tanjug/AP/Vadim Ghirda

Do sada naručili ukupno 57 miliona doza vakcina

Ove četiri farmaceutske kompanije Austriji su do kraja oktobra ispostavile račun u visini od 264 miliona evra, proizilazi iz odgovora ministra zdravlja Volfganga Mikštajna na poslanički upit.

Na pitanje Slobodarske partije Austrije (FPO) koliko je vakcina, zbog nedovoljne spremnosti stanovništva da se vakcinišu, moralo biti uništeno, ministar je odgovorio da je na dan 5.januara ove godine za 283.140 doza vektorskih vakcina istekao rok.

Od tog broja 50 doza su "Džonson&Džonson" vakcine, a ostatak Astra-Zeneka cepiva koje, nakon brojnih kritika zbog nuspojava, od leta prošle godine nisu više korišćene. Ministar je ukazao da dalje narudžbine ne mogu da se prognoziraju zbog pojave novih sojeva. Predviđeno je da u 2022.Austrija naruči još 33,55 miliona doza vakcina. Lider FPO Herbert Kikl ukazao je da je vlada Austrije sa farmaceutskom industrijom ušla u posao od pola milijarde evra, i sa dodatnom narudžbinom to će biti daljih 300 miliona evra troškova.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa