Evropa

Austrijski parlament danas odlučuje o obaveznoj vakcinaciji

Komentari

Autor: Tanjug

03/02/2022

-

11:25

Austrijski parlament danas odlučuje o obaveznoj vakcinaciji
Tanjug/AP/Lisa Leutner - Copyright Tanjug/AP/Lisa Leutner

veličina teksta

Aa Aa

Pokrajinski dom austrijskog parlamenta danas odlučuje o Zakonu o uvođenju obavezne vakinacije. Odlukom pokrajinskog doma na putu do stupanja na snagu preostaje samo još potpis predsednika Austrije Aleksandera van der Belena na Zakon i objava.

Glasovima vladajuće Narodne partije (OVP), Zelenih, i opozicionog Neosa, kao i delova Socijaldemokratske partije (SPO) zakon bi trebalo da prođe pokrajinski dom, pošto je krajem prošlog meseca usvojen u parlamentu sa velikom većinom.

Iz redova SPO u pokrajinskom domu tri poslanika neće glasati za Zakon, a među njima je šef te stranke u Salcburgu David Eger. Zakon o obaveznoj vakcinaciji, koji tek treba da stupi na snagu, predviđa obavezu vakcinacije protiv koronavirusa za sve punoletne osobe sa prebivalištem u Austriji.

Austrija je prva zemlja u Evorpi koja će vakcinu protiv korone učiniti obaveznom. Nakon što je zakon u Beču izglasan velikom većinom glasova i vlasti i opozicije u Donjem domu parlamenta, on trećeg februara mora biti potvrđen i u Gornjem domu. Smatra se da će se to sigurno dogoditi, a opšta obavezna vakcinacija trebalo bi da stupi na snagu dan kasnije i da važi za sve vakcine protiv korone odobrene u Evropskoj uniji. 

Austrija je tako postala prva zemlja u Evropi koja je usvojila ovakav zakon.  Od obavezne vakcinacije izuzete su trudnice i lica koja iz medicinskih razloga ne mogu primiti vakcinu, ali i osobe koje su preležale kovid19 180 dana od oboljenja. Ko ne poštuje zakon biće kažnjen, od sredine marta, kada ističe prelazni period, novčano od 600 do 3.600 evra.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa