Evropa

Demonstracije u Istanbulu: Protest ispred konzulata Grčke zbog smrti izbeglica

Komentari

Autor: Tanjug

05/02/2022

-

18:28

Demonstracije u Istanbulu: Protest ispred konzulata Grčke zbog smrti izbeglica
Tanjug/AP/Emrah Gurel - Copyright Tanjug/AP/Emrah Gurel

veličina teksta

Aa Aa

Stotine ljudi marširale su danas do konzulata Grčke u Istanbulu u znak protesta zbog smrti 19 izbeglica u blizini grčko-turske granice.

Turske vlasti saopštile su da su se izbeglice smrzle ranije ove nedelje nakon što su ih grčki graničari ilegalno vratili preko granice, ali zvanična Atina je oštro odbacila te optužbe, prenosi AP.

U demonstracijama, koje su organizovale turske humanitarne grupe, oko 300 demonstranata je prošetalo do konzulata u blizini jedne od glavnih trgovačkih ulica u Istanbulu iza transparenta sa natpisom "Zatvorite granice rasizmu, otvorite ih čovečanstvu".

Tokom obraćanja predstavnika humanitarnih organizacija okupljenim demonstrantima, bile su prisutne desetine policajaca za razbijanje nereda

"Izbeglice su ostavljene da umru, a ceo svet ćuti o tome", rekao je Fehmi Bulent Jildirim, predsednik IHH grupe za humanitarnu pomoć i pozvao Evropski parlament da "preduzme akciju što je pre moguće i zaustavi ovako okrutno postupanje protiv čovečnosti".

Tanjug/AP/Emrah Gurel

 

Kenan Alpai, potpredsednik humanitarne grupe Ozgur-Der, rekao je da je smrt 19 izbeglica od hladnoće pokazatelj "brutalnosti koja prevazilazi licemerje" i pozvao vladu Grčke da "odustane od ove nedolične politike".

Turska je često upozoravala da Grčka odbija izbeglice koje žele da pređu severozapadnu kopnenu granicu ili pokušavaju da stignu do grčkih ostrva u Egejskom moru na gumenim čamcima.
 

Komentari (0)

Evropa