Evropa

Makron, Šolc i Duda: Rusija da doprinese deeskalaciji krize u Ukrajini

Komentari

Autor: Tanjug

09/02/2022

-

07:41

Makron, Šolc i Duda: Rusija da doprinese deeskalaciji krize u Ukrajini
Tanjug/AP/Vadim Ghirda - Copyright Tanjug/AP/Vadim Ghirda

veličina teksta

Aa Aa

Lideri Francuske, Nemačke i Poljske izrazili su zajedničku podršku ukrajinskom suverenitetu, navodi se u saopštenju francuskog predsedništva.

Francuski predsednik Emanuel Makron, nemački kancelar Olaf Šolc i poljski predsednik Andžej Duda takođe su izrazili zajedničku podršku primeni sporazuma o prekidu vatre iz Minska, saopštilo je kasno sinoć francusko predsedništvo, a prenosi agencija Rojters.

Lideri su prisustvovali samitu u Berlinu u organizaciji grupe "Vajmarski trougao", koja je formirana nakon završetka Hladnog rata kako bi se pomoglo u suočavanju sa izazovima sa kojima se Evropa sada suočava.

Sastanak je dodatno ilustrovao evropsku tendenciju ka "posvećenom pristupu" prema Rusiji, saopštilo je francusko predsedništvo.

Otpočeti dijalog

"Zvanični Berlin, Pariz i Varšava pozivaju Moskvu da otpočne suštinski dijalog o pitanjima evropske bezbednosti i da pomogne u smirivanju situacije u Ukrajini", navodi se u zajedničkom saopštenju lidera tri zemlje objavljenom nakon održanog sastanka u Berlinu, a prenosi ruska agencija TASS.

U saopštenju se dodaje da su šefovi država i vlada "Vajmarskog trougla" (Nemačka, Francuska i Poljska) istakli svoju posvećenost zajedničkim naporima za jačanje evropske i transatlantske bezbednosne arhitekture.

Trojica lidera "pozivaju Rusiju da doprinese deeskalaciji na ukrajinskoj granici i da započne suštinski dijalog o bezbednosti na evropskom kontinentu", navodi se u dokumentu.

Nemački kancelar Olaf Šolc, francuski predsednik Emanuel Makron i poljski predsednik Andžej Duda su izrazili "spremnost da konstruktivno učestvuju u detaljnim i rezultatski orijentisanim pregovorima o bezbednosnim pitanjima od zajedničkog interesa".

Lideri su istakli da bi "svaka nova ruska vojna agresija protiv Ukrajine mogla imati ozbiljne posledice i visoku cenu", ali su i jedinstveni u mišljenju da NATO treba da "stalno preispituje svoju strategiju odbrane i odvraćanja" u skladu sa trenutnom situacijom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa