Evropa

Džonson: Sankcije i druge mere spremne ako Rusija napadne Ukrajinu

Komentari

Autor: Tanjug

08/02/2022

-

07:35

Džonson: Sankcije i druge mere spremne ako Rusija napadne Ukrajinu
Džonson: Sankcije i druge mere spremne ako Rusija napadne Ukrajinu - Copyright Jessica Taylor UK Parliament via AP

veličina teksta

Aa Aa

Britanski premijer Boris Džonson je izjavio da će sankcije i druge mere biti spremne u slučaju ruskog napada na Ukrajinu, a njegova vlada će tražiti od parlamenta i sankcije za ruske pojedince i kompanije.

Džonson je u autorskom članku za londonski Tajms naveo i da Britanija razmatra raspoređivanje borbenih aviona tajfun i ratnih brodova Kraljevske mornarice kako bi zaštitila jugoistočnu Evropu, kao i da će britanski ministar odbrane Ben Volas i ministarka spoljnih poslova Liz Tras uskoro otputovati u Moskvu, prenosi agencija Rojters.

"Britanske sankcije i druge mere biće spremne u slučaju bilo kakvog ruskog napada", napisao je Džonson.

"Vlada će tražiti od parlamenta nova ovlašćenja za sankcionisanje šireg spektra ruskih pojedinaca i entiteta, uključujući svake kompanije koja je povezana sa ruskom državom ili posluje u sektoru koji je od strateškog značaja za Kremlj", napisao je DŽonson u članku.

Dodaje i da se Ujedinjeno Kraljevstvo takođe priprema da ojača borbenu grupu NATO predvođenu Britanijom u Estoniji.

"Pozdravljam izjavu Nemačke da će projekat Severni tok 2 biti preispitan u slučaju upada", poručio je Džonson.

Američki predsednik DŽo Bajden je juče, posle sastanka sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, izjavio da će gasovod Severni tok 2 biti zaustavljen ako Rusija napadne Ukrajinu.

Šolc je poručio da njih dvojica imaju jedinstven pristup Ukrajini, Rusiji i sankcijama, ali nije direktno potvrdio planove za Severni tok 2.

Zapad optužuje Rusiju da priprema, kako tvrdi, "invaziju" na Ukrajinu, i preti Moskvi uvođenjem oštrih sankcija u tom slučaju, dok Rusija odbacuje te tvrdnje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa