Evropa

Dva slučaja lasa groznice registrovana u Velikoj Britaniji

Komentari

Autor: Guardian, Index.hr

09/02/2022

-

23:50

Dva slučaja lasa groznice registrovana u Velikoj Britaniji
Dva slučaja lasa groznice registrovana u Velikoj Britaniji - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Velikoj Britaniji su otkrivena dva slučaja lasa groznice među putnicima koji su se nedavno vratili iz Zapadne Afrike. Zdravstveni zvaničnici navode da zaražene osobe pripadaju istoj porodici koja inače žive na istoku Engleske.

Vlasti sumnjaju da rođak zaraženih osoba takođe ima simptome ove bolesti koja nalikuje eboli i od koje umire jedna od 100 zaraženih osoba.

Dosad je u Ujedinjenom Kraljevstvu zabeleženo, pre ovih novih slučajeva, osam infekcija lasa groznicom, a poslednja dva slučaja dogodila su se 2009. godine te nije bilo dokaza o daljem prenosu na druge osobe, navodi se na stranicama britanske vlade.

Jedan od potvrđenih slučajeva nalazi se u bolnici "Royal Free Hospital" u Londonu, dok se drugi već u potpunosti oporavio od zaraze. Treći mogući slučaj infekcije nadziru lokalni lekari u drugoj bolnici .

Britanska agencija za zdravstvenu beznednost (UKHSA) je naglasila je da nema dokaza o daljem prenosu infekcije na neku drugu osobu.

Lasa groznica se pojavljuje uglavnom u Africi, u državama poput Nigerije, Liberije i Gvineje. Čovek se može zaraziti nakon izlaganja hrani ili predmetima koji su kontaminirani urinom ili izmetom zaraženih pacova. Ali, infekcija se može preneti i s čoveka na čoveka putem telesnih izlučevina i krvi.

Komentari (0)

Evropa