Evropa

Pat pozicija na relaciji Moskva-Zapad, sve više zemalja povlači osoblje iz Kijeva zbog straha od sukoba

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

14/02/2022

-

07:00

Pat pozicija na relaciji Moskva-Zapad, sve više zemalja povlači osoblje iz Kijeva zbog straha od sukoba
Predsednik Ukrajine, Vladimir Zelenski - Copyright Tanjug/Ukrainian Presidential Press Office via AP

veličina teksta

Aa Aa

Rusija više od dva meseca odbija da ukloni vojsku sa područja koja su blizu ukrajinske granice, a NATO odbija da pruži bezbednosne garancije i ispuni druge zahteve koji dolaze iz Moskve. Američki i ruski predsednici, Džo Bajden i Vladimir Putin, razgovarali su juče telefonom - Bajden je tom prilikom poručio da će se Rusija suočiti sa "teškim posledicama" ako napadne Ukrajinu, dok je Putin zahtevao da se na Ukrajinu izvrši pritisak kako bi se poštovali sporazumi iz Minska. U ovakvoj pat poziciji, sve više zemalja, u strahu od eskalacije sukoba i eventualnog rata, odlučuje se na povlačenje svojih predstavnika iz Ukrajine.

Tako je britanska agencija Rojters prenela da je američko osoblje iz Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) danas počelo da se povlači iz Donbasa, regiona na istoku Ukrajine koji je pod kontrolom separatističkih entiteta Donjecke i Luganjske narodne republike (DNR i LNR). 

Iz OEBS su odbili da komentrišu ove navode, ali je zato predstavnik LNR Rodion Mirošnik rekao da "povlačenje predstavnika zapadnih zemalja iz Donbasa može biti priprema za provokaciju koju Kijev planira". On je za RIA Novosti rekao da taj potez nije povezan sa vojnom opasnošću, već da predstavlja svestan korak Zapada da blokira protok zvaničnih informacija iz Ukrajine, i da OEBS ne bi mogao da vrši funkciju u slučaju povlačenja.

"Zapad će, bez odluka OEBS, zatvoriti svoje, ne baš svevideće, ali međunarodno posmatračko oko, koje saopštava zvanične podatke o situaciji u Ukrajini", rekao je Mirošnik.

Rusija i SAD povlače osoblje

Američki Stejt department je naložio svom osoblju u Kijevu koje ne obavlja hitne poslove da napusti Ukrajinu, a kao razlog su naveli izveštaje o gomilanju ruske vojske na ukrajinskoj granici. Ukazali su i da će se "uprkos tome, nastaviti diplomatski napori za podršku bezbednosti i demokratiji Ukrajine".

Državni sekretar SAD Entoni Blinken je izjavio da je "rizik od ruske vojne akcije dovoljno visok, a pretnja dovoljno neminovna, da je naredba o povlačenju osoblja razumna stvar". 

Baš kao  i SAD, i Rusija je odlučila da "optimizuje popunjenost svojih diplomatskih misija u Ukrajini", kako je saopštila portparolka tamošnjeg Ministarstva spoljnih poslova (MSP) Marija Zaharova. Kako je objavljeno na sajtu ruskog MSP, uprkos tome što je Rusija smanjila broj diplomata u Ukrajini, sve osnovne funkcije nastaviće nesmetano da se obavljaju.

AP/Alexander Zemlianichenko

Portparolka ruskog MSP, Marija Zaharova

Zaharova je navela i da su "glasine o navodnoj evakuaciji ruskih diplomata pre oko mesec dana stvorile infromativno pokriće za početak evakuacije osoblja drugih zemalja u Ukrajini".

"S obzirom na značajan uticaj koji Vašington i London imaju na Kijev, i uopšte njihovu ulogu u rukovođenju procesima u Ukrajini, zaključujemo da naše američke i britanske kolege očigledno znaju za neka vojna dejstva koja se spremaju u Ukrajini, a koja bi mogle značajno da zakomplikuju situaciju u sferi bezbednosti", navela je Zaharova.

Za razliku od SAD i Rusije, u Evropskoj komisiji ne vide nikakav razlog za trenutnu zabrinutost, pa stoga nije ni naloženo povlačenje osoblja iz Kijeva.

"Nastavljamo da procenjujemo razvoj situacije, u skladu sa bliskim konsultacijama i koordinaciji sa članicama EU. Ne sprovodimo evakuaciju", rekao je portparol EK Peter Stano, dodavši da je nekim službenicima, koji ne čine ključno osoblje, data prilika da rade onlajn van zemlje.

Evropske zemlje preporučuju građanima da napuste Ukrajinu

Uprkos tome što iz Evropske komisije stižu uverenja da se ne sprovodi evakuacija, pojedine zemlje članice Evropske unije ipak su preporučile svojim državljanima da napuste Ukrajinu. 

Tako je nemački MSP naveo kako bi njihovi državljani trebalo da napuste Ukrajinu, osim ako njihov boravak tamo "nije apsolutno neophodan", a i vlada Velike Britanije je preporučila britanskim državljanima da napuste Ukrajinu dok su komercijalna sredstva još dostupna.

Slično tome, iz Belgije su svojim državljanima savetovali da se uzdrže od bilo kakvih putovanja u Ukrajinu, a onima koji su već tamo, "snažno su preporučili da zemlju napuste, jer se u slučaju evakuacije sukoba, evakuacija ne može garantovati", a takvu preporuku objavilo je i ministarstvo spoljnih poslova Litvanije.

Takođe, holandski ministar spoljnih poslova Vopke Hoekstra pozvao je holandske državljane da što pre napuste Ukrajinu zbog tamošnje bezbednosne situacije i izdao obaveštenje u kome se savetuje da se ne putuje u tu zemlju. 

Isto je učinila i Italija - neesencijalno osoblje pozvano je da se vrati kući iz ambasade u Kijevu, a diplomatsko predstavništvo u ukrajinskoj prestonici će nastaviti da radi.

Hrvatske vlasti preporučile su svojim državljanima da napuste Ukrajinu, kao i izbegavanje putovanja u tu zemlju, naročito uz granicu sa Rusijom i Belorusijom, kao i blizu linije razdvajanja na područjima Krima i Donbasa.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije preporučilo je juče građanima Srbije koji trenutno borave u Ukrajini da razmotre mogućnost privremenog napuštanja teritorije te Takođe, kako se navodi na sajtu ovog ministarstva, preporučuje se da državljani Srbije koji planiraju da putuju u Ukrajinu, razmotre odlaganje putovanja.

Morison: Dolazi do veoma opasne faze

I zemlje koje ne pripadaju Starom kontinentu smatraju kako bi bilo najbolje da se njihovo osoblje povuče iz Kijeva jer je nemoguće da se garantuje bezbednost.

Tako je, nakon razgovora kanadskog premijera Džastina Trudoa i ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, Kanada najavila privremeno preseljenje ambasade iz Kijeva u Lavov.

Kanadska ministarka spoljnih poslova Melani Žoli objasnila je ovaj potez "nastavkom pogoršanja bezbednosne situacije izazvane gomilanjem ruskih trupa na granici Ukrajine".

AP/Rick Rycroft

Premijer Australije, Skot Morison

Takođe, Australija je navela da evakuiše osoblje iz ambasade u Kijevu zbog pogoršanja situacije na granici Rusije i Ukrajine.

 I oni će premestiti ambasadu u Lavov, a australijski premijer Skot Morison je upozorio da situacija "dolazi do veoma opasne faze" i naveo da "autokratsko jednostrano delovanje Rusije preti i maltretira Ukrajinu, što je potpuno neprihvatljivo".

Od azijskih zemalja, za sada su Kuvajt i Saudijska Arabija odlučili da pozovu svoje građe kako bi stupili u kontakt sa svojim ambasadama, da bi im odlazak iz zemlje bio olakšan.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa