Evropa

Marin le Pen gubi podršku u svojim redovima, jedini senator iz njene stranke opredelio se za Zemura

Komentari

Autor: Tanjug

13/02/2022

-

17:06

Marin le Pen gubi podršku u svojim redovima, jedini senator iz njene stranke opredelio se za Zemura
Tanjug/AP/Michel Euler - Copyright Tanjug/AP/Michel Euler

veličina teksta

Aa Aa

Predsednička kandidatkinja krajnje desnice u Francuskoj Marin le Pen danas je ponovo izgubila podršku u svojim redovima, pošto je jedini senator iz njene stranke odlučio da podrži njenog desničarskog rivala Erika Zemura na izborima u aprilu. Ankete pokazuju da će Le Pen ići u drugi krug izbora s aktuelnim predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, kome se predviđa drugi petogodišnji mandat.

Iako u anketama Le Pen stoji bolje od Zemura, prelazak senatora Stefana Ravijea, jedinog iz njene stranke, u rivalske redove, zadaće dodatni udarac njenoj kampanji.

"Od sada dajem podršku Eriku Zemuru u ovoj predsedničkoj kampanji zato što sam ubeđen da je on pravi ujedinitelj", rekao je Ravije za radio Evropa 1.

Le Penova, koja je u drugom krugu predsedničkih izbora 2017. godine izgubila od Makrona, nastojala je poslednjih godina da promeni krajne desničarsku retoriku okrećući se tradicionalnim konzervativnim glasačima i radničkoj klasi. To je, međutim, dovelo do gubitka podrške nekih pristalica koji su se okrenuli Zemuru, bivšem novinaru koji je osuđen za podsticanje rasne mržnje.

Zemur kaže da želi da spasi Francusku od dekadencije i manjina koje "ugnjetavaju većinu". Prošlog meseca, Le Penova je izgubila podršku svoje sestričine Marion Marešal, koja je rekla da je Zemur bolji kandidat, kao i dvoje evroposlanika.

Zasad ti preleti nisu uticali na jačanje pozicije Zemura, koji je i dalje po podrši birača iza Makrona, Le Penove i Valeri Pekres.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa