Evropa

Šta će biti sa bugarskim poslanikom protiv kojeg je pokrenut postupak zbog nacističkog pozdrava?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/02/2022

-

19:57

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Evropski parlament doneo je odluku da pokrene disciplinski postupak protiv jednog od svojih poslanika. U pitanju je bugarski poslanik Angel Džambaski koji je, kako se može videti na objavljenom video-snimku, na izlasku sa sednice podigao ruku u znak nacističkog pozdrava ili je barem tako izgledalo na snimku.

Među prvima se na društvenim mrežama po ovom pitanju oglasila sama predsednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola napisavši da je "fašistički pozdrav u EP neprihvatljiv" i da on potiče iz "najmračnijeg dela naše istorije i tamo mora da ostane".

Tanjug AP/European Union via AP

 

Nešto slično rekla je i potpredsednica Evropskog parlamenta, Pina Pićerno iz Italije koja je rekla da je ovo ozbiljan prestup zbog kojeg će sankcije biti preduzete. Sa druge strane, ovaj bugarski poslanik je rekao da je reč o nesporazumu, da on nije imao takve namere i uputio je svojim kolegama jedno pismo u kojem je rekao da je on samo završavao svoj govor u kom je rekao nešto sa čim se većina nije saglasila i da dok je izlazio hteo da se izvini i mahnuo je.

"Zamislite moje lice kada sam shvatio da sam zbog toga optužen", napisao je on na Tviteru.

On je na društvenim mrežama objavio dve fotografije na kojima su njegove kolege iz Evropskog parlementa koji praktično pokazuju isti taj pozdrav koji se mogao videti i od njega u parlamentu. Zbog toga im je bugarski poslanik poručio: Budite oprezni, jer biste mogli da budete optuženi za istu stvar. Ako imate malo časti, izvinićete mi se".

Ovo nije prvi put da ovaj bugarski poslanik bude u centru pažnje, on je imao mnogo kontroverznih izjava, pa je tako prošle godine izjavio da Makedonija pripada Bugarskoj. Osim toga, optužio je i Evropski parlament da je predan LGBT propagandi. On je i osudio Istanbulsku Konvenciju protiv nasilja o porodici, jer kako je rekao, ona "uništava hrišćansku porodicu i tradicionalne vrednosti".

Džambaski će imati priliku da iznese i svoju stranu priče u okviru ovog postupka, ali ako se utvrdi da je kriv moglo bi to da ga košta čak i daljeg učešća u Evropskom parlamentu.

Komentari (0)

Evropa