Evropa

Bugarski poslanik o naci salutiraju u EP: Nesporazum i splet nesrećnih okolnosti

Komentari

Autor: Euronews

17/02/2022

-

12:23

Bugarski poslanik o naci salutiraju u EP: Nesporazum i splet nesrećnih okolnosti
Bugarski poslanik o naci salutiraju u EP: Nesporazum i splet nesrećnih okolnosti - Copyright Tanjug/AP /Francisco Seco

veličina teksta

Aa Aa

Bugarski poslanik u Evropskom parlamentu mogao bi da bude sakcionisan nakon što je u sredu uputio nacistički pozdrav tokom debate koja se vodila u ovoj instituciji. Međutim, on  se ovim putem oglasio, negirao je ove navode i rekao da je u pitanju, kako je rekao, "nevini pozdrav",kao i da je šokiran ovim optužbama.

Reč je o poslaniku Angelu Džambazkom, iz evrosketične ECE grupe, koji je podigao desnu ruku u znak nacističkog pozdrava nakon što je govorio u debati o vladavini prava u Poljskoj i Mađarskoj koja se ticala mehanizma uslovljavanja bloka u vezi sa fondovima EU. Reč je zapravo o mogućnosti da Evropska komisija zadrži novac EU koji je namenjen članicama za koje se tvrdi da krše osnovne vrednosti bloka, uključujući vladavinu prava, nezavisnost, pravosuđe i štampu. To bi se odnosilo i na Mađarku i Poljsku, koja se proteklih meseci dosta prozivaju da krše navedena prava.

Džambazki je na na to burno reagovao i opisao je presudu kao "gnusnu".

"Nikada nećemo da dozvolimo da nam govorite šta da kažemo i šta da radimo. Živele Bugarska, Mađarska, Orban, Gides i Evropa nacionalnih država", poručio je u parlamentu tokom svog obraćanja. 

On je i na Tviteru rekao da je "užasna" odluka od 16. februara kojom je Evropski sud pravde – vrhovni evropski sud – validirao mehanizam kojim se blokira finansiranje zemalja u kojima postoje povrede vladavine prava.

Ovim povodom reagovala je i i predsednica EU Roberta Metsola napisavši da je "fašistički pozdrav u EP neprihvatljiv".

Potpredsednica Evropskog parlamenta, Pina Picijerno iz Italije, koja je vodila debatu, rekla da će institucija "proveriti na kamerama šta se desilo, da li se stvarno desio fašistički pozdrav ili ne".

"Ne dozvoljavamo fašističke geste i simbole. Ako je ovo zaista učinjeno,reč je o ozbiljnom prestupu i sankcije će biti preduzete. To vređa mene i sve ostale u Evropi. Mi se zalažemo za suprutno", upozorila je ona.

Inače, poslovnik Evropskog parlamenta navodi da se poslanici EP "uzdržavaju od bilo kakvog neprimernog ponašanja" i "bilo kakvih uvredljivih primedbi". Nepoštovanje ovih pravila može da dovede do sankcija među kojima može da bude i gubitak učešća u parlamentarnim aktivnostima ili gubitak novca.

Jedan neimenovani evroparlamentarac je izjavio da se očekuje pokretanje istrage o kršenju pravila, a Džambaski će verovatno najpre biti pozvan da ponudi razjašnjenje pre nego što se bude diskutovalo o sankcijama.

"Reč je o nesporazumu"

On je međutim rekao za Euronews da je ovaj "nemili događaj jednostavno slučaj grubog nesporazuma". U pismu koje je poslao svojim kolegama, evropskim poslnicima, rekao je da su optužbe da je uputio "nacistički pozdrav izazvao nevericu i šok".

"Situacija je jednostavna. Završavavao sam svoj govor u kojem sam rekao, na žalost, nešto čime se mnogi od vas ne slažu pa sam isprovociran. Dok sam izlazio, hteo sam da se izvinim i mahnuo sam. Zamislite moje iznenađene kada sam zbog toga optužen", rekao je.

"Izvinajvam se ukoliko sam nekog uvredio", dodao je.

Ko je Angel Džambazki?

Reč je o buraskom političaru kome ovo nije prva polemika i pažnja koju je izazvao. Vlasti susedne Republike Severne Makedonije zvanično su se žalile Sofiji da je on prošle godine njihovu vladu opisao kao "privremene vladare naše Makedonije" i to je obajvio u video snimku koji je objavio na svojoj Fejsbuk stranici.

Takođe je i uputio pismo tadašnjem makedonskom premijeru Severne Makedonije Zoranu Zaevu u kome je naveo da je "Makedonija pripada Bugarskoj". 

Međutim to nije sve. On je optužio i Evropski parlament da je predan LGBT propagandi, dodajući da odbacuje "heteroseksualnu propagandu, kao i akcije bliske pedofiliji" i osudio Istanbusku Konvenciju protiv nasilja o porodici da "uništava hrišćansku porodicu i tradicionalne vrednosti koju čine muškarac, žena i njihova deca". Rekao je takođe i da je "sve ostalo izopačena rodna propaganda". 

 

Komentari (0)

Evropa