Evropa

EU želi da svrsta gas i nuklearnu energiju u sistem zelenih investicija - šta kažu ekolozi i energetičari

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/02/2022

-

22:42

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Evropska komisija je 2. februara usvojila zakonsko rešenje po kome bi nuklearna energija i gas bili uključeni u sistem održivih i zelenih investicija prema EU taksonomiji. Ipak, da bi ta odluka ugledala i svetlost dana potrebno je da je usvoje poslanici Evropskog parlamenta kao i da je odobri savet šefova država i vlada Evropske unije.

Ekolozi u Srbiji ne podržavaju ovu odluku jer je to, kako tvrde, štetno kada je reč o borbi protiv klimatskih promena. Izvršna direktorka Svetskog fonda prirode Adrija Nataša Kalauz rekla je za Euronews Srbija da su ovakve odluke u raskoraku sa zelenom tranzicijom i obavezama preuzetim Pariskim sporazumom, te da su one posledica pritiska dve zemlje - Francuske i Nemačke, koje imaju svoje interese.

"Evropska komisija je imala svoj stručni savet, koji je radio predano na taksonomiji i koji je u popunosti odbacio odluku i dao upozorenje da je protiv nje. Odluka je naučno neutemeljena, a i običnom građaninu je jasno da se ne mogu nuklearna energija i plin smatrati povoljnim i zelenim investicijama", kazala je Kalauz.

Kako je rekla, nije sporno to što nuklearne elektrane postoje, ali je sporna odluka da se uvrste u zelenu taksonomiju.

"Nije stvar u tome da zelene organizacije ne razumeju potrebe savremenog sveta. Stvar je samo da ono što nije zeleno, nazivaju zelenim. To ne znači da mi nećemo i ne želimo da postoje nuklearna i gasna enerigija kao deo 'energetsog miksa'", rekla je Kalauz.

Ona je rekla da iako EP još nije potvrdio ovu odluku, prema informacijama WWF-a, poslanici će je kada za to dođe vreme odobriti.

Gavrilović: EU traži načine da pospeši investicije u nuklearnu energiju i gasne elektrane

Velimir Gavrilović, stručnjak za energetiku, istakao je da su gasne i nuklearne elektrane neophodne za jedan stabilan energetski sistem i da bi one mogle da preuzmu ulogu koje su ranije imale termoelektrane.  

"EU je tražila načine da pospeši investiranje u nuklearnu energiju i gasne elektrane. Već imaju te zelene mehanizme i na taj način su želeli da deo investivcija koje su obezbedili usmere na podršku za nove investicije u gasne i nuklerane energije",  kazao je Gavrilović povodom ove odluke.

On je rekao da obnovljiva energija jeste najbollja, ali da ti izvori ne mogu uvek da proizvedu dovoljnu količinu energije.

"Sunčeva i energija vetra su odlične, ali nemaju kontinuitet u proizvodnji. Šta kad zađe sunce i kad nema vetra, morate da proizvodite struju dodatno", kazao je on.

Upravo zato, kako je objasnio, pospešuje se gasna i nuklearna energija, umesto termoelektrana, kako bi se nadomestio nedostatak korišćenja obnovljivih izvora.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa