Evropa

I Nemačka dobila specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan - Manuel Saracin na novoj funkciji

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/02/2022

-

16:50

I Nemačka dobila specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan - Manuel Saracin na novoj funkciji
Manuel Saracin - Copyright profimedia/Dorothée Barth/dpa

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Nemačke imenovala je danas političara Manuela Saracina iz stranke Zelenih za specijalnog izaslanika Nemačke za područje Zapadnog Balkana.

Mediji prenose da je to njegova nova pozicija u državnoj administraciji, pošto je nova vlada Nemačke formirana u decembru i sastavljena od Socijaldemokratske stranke, Slobodne demokratske partije i stranke Zelenih, koje su zadužene za resor spoljnih poslova.

Novi predstavnik za Zapadni Balkan trebalo bi da podrži proces evropskih integracija u zemljama regiona i da promoviše ekološku trasnformaciju njihovih industrija i energetskog sektora, navodi Juropien vestern Balkan

Saracin je profesor istorije, bio je poslanik u Bundestagu od 2008. godne do 2021. godine, a sada je na funkciji predsednika Asocijacije jugoistočna Evropa, koja se bavi odnosima Nemačke sa tim regionom. 

Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viola Fon Kramon je na Tviteru poželela "toplu dobrodošlicu kolegi".

"Zapadnom Balkanu treba snažna i principijelna podrška Evropske unije i nema bolje osobe među Zelenima u Nemačkoj da preuzme ovu funkciju budući da je reč o nepokolebljivom zagovorniku proširenja Evropske unije na region!", napisala je Fon Kramon na Tviteru.

 

 

U prethodnim mesecima specijalne izaslanike su imenovale Velika Britanija koja je na tu poziciju postavila Stjuarta Piča, ali i SAD koja imenovala Gabrijela Eskobara. I MIroslav Lačkaj ima poziciju specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa