Evropa

Prebezi i podele: Da li se francuska krajnja desnica raspada?

Komentari

Autor: Euronews

19/02/2022

-

19:22

Prebezi i podele: Da li se francuska krajnja desnica raspada?
Prebezi i podele: Da li se francuska krajnja desnica raspada? - Copyright Tanjug/AP/Michel Euler, Daniel Cole

veličina teksta

Aa Aa

Ekstremno desničarska stranka Nacionalno okupljanje Marin Le Pen optužila je poslanika Evropskog parlamenta da šalje strateške informacije njenom rivalu Eriku Zemuru.

Otkako je TV stručnjak Zemur ušao u trku za sledećeg predsednika Francuske besni veliki rat na ovom krilu francuske politike, prenosi Euronews

Predsednički kandidat, koji bi prema anketama u prvom krugu predsedničkih izbora, osvojio četvrto mesto sa oko 13 odsto glasova, preti da će podeliti glasove desnice, umanjujući podršku Le Pen i desničarskoj kandidatkinji Valeri Pekres.

Tokom proteklih nekoliko nedelja, političari Nacionalnog okupljanja Marin Le Pen priduživali su se Zemurovoj kampanji.

To je pokazatelj i svađa unutar decenijama krajnje desničarske stranke i navodi na zaključak da bi Zemur mogao da ima uspešniju predsedničku kandidaturu.

Žerom Rivijer, jedan od poslanika stranke Marin Le Pen u Evropskom parlamentu koji se pridružio Zemuru, rekao je za Euronews da misli da TV stručnjak ima veće šanse za pobedu.

"Shvatio sam da su, u stvari, težina imena Marin Le Pen i Nacionalnog okupljanja bili preveliki da bi se prevazišla loša reputacija koju stranka ima", rekao je Rivijer, koji je ranije vodio evropsku parlamentarnu grupu te stranke.

I Le Pen i Zemur žele da drastično smanje imigraciju i spreče imigrante da pristupe socijalnom finansiranju, ali imaju različite stavove o drugim ekonomskim pitanjima.

"Sabotaža"

Le Pen je osudila prebeg, uz napomenu da je to ponašanje koje se "gadi Francuzima" i da je ne zanimaju "male političke igre".

Poslednji izabrani zvaničnik koji je napustio Nacionalni skup bio je Nikolas Bej, koji je optužio stranku za "sabotažu" pre nego što je imao priliku da prebegne u Zemurov kamp.

Bej, bivši generalni sekretar i potpredsednik stranke, rekao je da je suspenzija usledila kada je sazvao sastanak na kojem je trebalo da se razgovara o unutrašnjoj partijskoj "krizi", ali se nedeljama pričalo da bi on mogao da pređe u Zemurovu kampanju.

U poruci poslatoj ove nedelje partijskim kolegama, Izvršni odbor Nacionalnog skupa navodi da pokušaji "šačice ljudi da destabilizuju (partiju) ne mogu da ukaljaju rad koji svakodnevno obavljaju izabrani zvaničnici i osoblje pokreta".

Tanjug/AP/Michel Euler

 

Među onima koji su otišli ​​su četiri poslanika EP, jedan senator, lokalni izabrani zvaničnik i Le Penova nećaka Marion Marešal Le Pen, za koju se očekuje da će se pridružiti Zemurovoj kampanji.

Le Pen je u januaru rekla kablovskom kanalu CNews da je izbor njene nećakinje da je ne podrži bio "brutalan, nasilan, težak za nju".

Bej je u četvrtak najavio da će se pridružiti Zemuru, rekavši da je Le Penova destabilizovala svoje glasače menjajući stavove o nizu pitanja.

On je naveo da su optužbe za slanje strateških informacija Zemuru lažne i da je podneo tužbu za klevetu.

Žan-Iv Kami, direktor Opservatorije za radikalnu politiku u Fondaciji Žan Žores, rekao je da među nekim političarima Nacionalnog okupljanja postoji mišljenje da je ovo treći put da se Le Pen kandiduje za predsednika i da Zemur ima veće šanse za pobedu. 

Uprkos tome što će Zemur verovatno biti suočen sa ogromnim porazom u drugom krugu izbora, neki misle da ima veće šanse da ujedini desnicu, rekao je Kami.

Regionalni izborni poraz

Rivijer tvrdi da je nesposobnost Nacionalnog okupljanja da pobedi u jednom regionu na prošlogodišnjim regionalnim izborima uticala na njegov izbor da napusti stranku.

Kandidat krajnje desnice Tjeri Marijani pretrpeo je poraz u južnom regionu Provansa-Alpi-Azurna obala od mejnstrim aktuelnog desničarskog lidera dok se opozicija okupljala protiv njega.

"Marijani je dolazio iz bivše (mejnstrim) stranke Republikanaca poput mene, imao je profil koji bi trebalo da se dopadne desničarskom, širokom biračkom telu. Ali nije pobedio uprkos svim naporima", rekao je Rivijer.

Le Pen je godinama radila na tome da svoj pokret uvede u mejnstrim stranku i smanji "demonizaciju" Nacionalnog okupljanja, uključujući promenu imena političke stranke koju je osnovao njen otac Žan-Mari Le Pen.
 
Ona je izbacila Le Pena seniora iz stranke 2015. godine zbog njegovih kontroverznih stavova koji su uključivali umanjivanje holokausta. Ipak, nakon regionalnog poraza na jugu, mnogi članovi stranke rekli su da njeni napori nisu bili uspešni.

Rekonstruisanje terena

Rivijer, za koga se navodi da je imao neslaganja sa liderima pokreta, postao je portparol Zemura i kaže da njegova kandidatura menja izbore.

"Potpuno je rekonstruisan teren jer odjednom imamo drugačiju ponudu, mnogo bližu svim temama za koje sam se borio", rekao je Rivijer.

Le Pen je za Rivijera rekla da je previše levičarski orjentisan u vezi sa socijalno-ekonomskim pitanjima, uključujući penzionisanje. Ona se ranije zalagala za snižavanje starosne granice za odlazak u penziju na 60 godina, ali je sada precizirala da će to važiti samo za one koji su rano počeli da rade. Zemur želi da podigne starosnu granicu za odlazak u penziju na 64 godine.
 
Ervan Leker, stručnjak za francusku krajnju desnicu, rekao je prošle nedelje za Fransinfo da je nečuveno da 30 odsto glasača u prvom krugu ide krajnjoj desnici.

"Ovo je prvi put da su na desnoj strani zaista dva važna kandidata", rekao je on.

Le Penova je rekla da postoje velike razlike između njihovih  kampanja, uključujući i to da Zemur nije "zainteresovan za socijalna pitanja". Ona kaže da ne postoji "verski rat".

Zemur, s druge strane, podržava teoriju zavere krajnje desnice da će neevropljani zameniti Evropljane kroz masovnu imigraciju.

Tanjug/AP/Adrienne Surprenant

 

 
Kandidatkinja Republikanaca Valeri Pekres izazvala je oštre kritike nakon što je pomenula istu teoriju zavere u nedelju.

Francuska antirasistička organizacija SOS Rasism osudila je njenu izjavu, rekavši da se predsednička debata urušila u "mediokritetstvo, iracionalnost i nasilje" pod uticajem ekstremne desnice.

Ta teorija se pominje u manifestu teroriste koji je ubio 51 osobu u dve džamije u Krajstčerču na Novom Zelandu 2019. godine.

Članovi njene stranke požurili su da razjasne da ne postoji "velika zamena" u kojoj migranti menjaju demografiju Evrope, pokušavajući da još jednom odvoje desničarsku stranku od krajnje desnice.

U ovom trenutku, tri desničarska kandidata su izjednačena u anketama sa oko 10 odsto zaostatka za aktuelnim predsednikom Emaneulom Makronom koji za sebe tvrdi da je centrista.  

Komentari (0)

Evropa