Evropa

Fon der Lajen: U slučaju napada na Ukrajinu, Rusija bez pristupa finansijskim tržištima

Komentari

Autor: Tanjug

21/02/2022

-

08:50

Fon der Lajen: U slučaju napada na Ukrajinu, Rusija bez pristupa finansijskim tržištima
Ursula fon der Lajen - Copyright Tanjug/AP/John Thys

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da bi Moskva mogla da se suoči sa sankcijama ako napadne Ukrajinu.

"Rusija bi u načelu bila odsečena od međunarodnih finansijskih tržišta", rekla je Fon der Lajen za javnu televiziju ARD.

Sankcije bi bile uvedene na "svu robu koju proizvodimo, a koju Rusija hitno treba da bi modernizovala i diversifikovala svoju privredu, gde smo globalno dominantni i za koju nemaju zamenu", rekla je predsednica EK.

"Uvođenje sankcija imalo bi velike posledice i Rusiji moramo dati priliku da se vrati diplomatiji i pregovaračkom stolu. Prozor je još uvek otvoren", rekla je ona.

Predsednica EK rekla je, takođe, da je slabost Rusije u njenom oslanjanju na izvoz fosilnih goriva.

"To čini dve trećine njenog izvoza, pa polovina ruskog budžeta dolazi od njih. Rusija bi trebalo da se modernizuje, a ako bi se uvele daljnje sankcije, to više ne bi bilo moguće", rekla je Fon der Lajen.

Borelj potvrdio plan EU

Šef diplomatije EU, Žozep Borelj takođe je naveo da je EU spremila sankcije u slučaju dalje eskalacije ukrajinske krize, ali da se radi na tome da do tog kritičnog trenutka ne dođe.

”Sazvaću vanredni sastanak Saveta ministara za spoljne poslove EU i predstaviću sankcije kada za to dođe trenutak. Savet je taj koji donosi ovu odluku na moj predlog. Mi smo spremni da to uradimo kada dođe trenutak i nadam se, a radimo na tome da trenutak ne dođe”, kaže šef dipomatije EU Borelj.

On je pred danšnji sastanak Saveta EU najavio da će EU ministri okupljeni u Briselu razgovarati sa ministrom spoljnih poslova Ukrajine, Dmitrom Kulebom, o tome kako da kako da bolje pomognu Ukrajini, ali i da ponove svoju podršku "najkriticnijem trenutku, ako se on dogodi".

Borelj je ocenio da ukrajinske vlasti nisu "u režimu panike", ali da su "zabrinuti"i da "se osećaju se ugroženo".

Povodom krize u Ukrajini, šef diplomatije EU je ponovio da EU i dalje radi na svim mogućim načinima da se diplomatskim putem dođe do rešenja, ali i poručio da su sankcije spremne.

Ministri će i dalje biti upoznati sa situacijom. U stvari, posao je završen. Mi smo spremni", zaključio je Borelj.

Bajden i Putin načelno dogovorili samit o Ukrajini

Američki predsednik Džozef Bajden i njegov kolega Vladimir Putin dogovorili su se načelno da održe samit o ukrajinskoj krizi, saopšteno je danas iz kancelarije francuskog predsednika Emanuela Makrona.

"Pripremu (samita) će obaviti američki državni sekretar Entoni Blinken i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov", naveli su iz Jelisejske palate, prenosi Rojters.

U saopštenju se dodaje da se samit može održati "samo u slučaju ukoliko Rusija ne izvrši invaziju na Ukrajinu". Makron će pomoći da se pripremi sadržaj o kojem će se razgovarati, navelo je francusko predsedništvo.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa