Evropa

Slovenac koji se za novac vakcinisao umesto drugih osuđen na 10 meseci zatvora

Komentari

Autor: Index.hr

23/02/2022

-

22:53

Slovenac koji se za novac vakcinisao umesto drugih osuđen na 10 meseci zatvora
Tanjug/AP/Tatan Syuflana - Copyright Tanjug/AP/Tatan Syuflana

veličina teksta

Aa Aa

Muškarac koji se u Sloveniji u razdoblju od dva meseca, na ime drugih osoba, višestruko vakcinisao protiv kovida 19 kako bi oni dobili lažne kovid potvrde, kažnjen je zbog prevare na 10 meseci zatvora, dok su četvorica muškaraca koji su mu tu "uslugu" platili, kažnjena novčano.

Tako je presudio osnovni sud u Kranju, koji je za sve upletene u prevari doneo osuđujuće presude, koje još nisu pravosnažne, a mnogi se pitaju da li je sud postupio pravedno, prenose slovenački mediji. Na kaznu zatvora je osuđen muškarac koji se lani za druge vakcinisao šest puta, a otkriven je krajem decembra pri pokušaju da primi i sedmu dozu kada mu je odmah određen pritvor.

Naručioci usluge, iako su osuđeni za prevaru, prošli su bez zatvora, pa su dvojica kažnjena sa po 2.550 eura, a druga dvojica po 1.360 eura.

Predstavnici doma zdravlja Kranj, u kom je pokušaj sedme prevare otkriven, kazali su za ljubljansko Delo da im se u takvom sudskom epilogu čini tragičnim da je čovek s margine i u finansijskim neprilikama osuđen na zatvorsku kaznu, dok su oni koji su ga zapravo iskoristili prošli bolje i bez zatvorske kazne.

Svi su se oni nakon otkrivanja slučaja našli pod istom optužbom za manipulacije i prevare, pa im se pripisuje da su zdravstvene vlasti namerno doveli u zabludu kako bi ove nevakcinisanima izdale kovid potvrde.

Policija je tada navodila da su spomenuta četvorica muškaraca, koja nisu želela da se vakcinišu, za novac unajmili "osobu sa socijalnim problemima" da to učini za njih, predstavljajući se lažno njihovim ličnim dokumentima na više različitih punktova za vakcinaciju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa