Evropa

"Pokušavam da napustim Ukrajinu, na putu sam ka rumunskoj granici": Srpski košarkaš za Euronews Srbija

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/02/2022

-

11:44

"Pokušavam da napustim Ukrajinu, na putu sam ka rumunskoj granici": Srpski košarkaš za Euronews Srbija
Profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Srpski košarkaš Aleksandar Zečević, koji se profesionalno bavi košarkom u Ukrajini, od jutros pokušava da napusti zemlju koja je pod napadom ruskih snaga, a za Euronews Srbija kaže da je upravo na putu ka rumunskoj granici i nada se da će uspeti da izađe iz Ukrajine bez problema. 

"Otišao sam iz Harkova još jutros, trenutno idem ka rumuskoj granici. Kontakrirali su me iz ambasade, mislim da neće biti nikakvih problema", rekao je Zečević za Euronews Srbija.

On se još jutros oglasio na Instagramu gde je naveo da pokušava da izađe iz zemlje.

"Udaljen sam sada vec 400 kilometara od Harkova i osećam se bezbedno", dodao je on za Euronews Srbija.

Kako je ranije naveo, on je nakon eskalacije u Ukrajini ostao jedini stranac u svom klubu.

"Mi smo imali četiri stranca, Amerikanca u klubu, i svi ti Amerikanci su otputovali sinoć iz Kijeva za Ameriku. Ja sam trenutno jedini stranac u ovom klubu. Ja sam stalno u kontaktu sa našom ambasadom, kao i moj klub. Pratimo situaciju, ako se ona pogorša, klub je napravio plan evakuacije, da me evakuišu na bezbedno mesto", rekao je  Zečević ranije za RTS.

Kako je tada dodao, njegova porodica želela je da sedne u prvi avion-

"Čak je i otac hteo da dođe ovde i da me pokupi, da bukvano dođe u grad i da me odveze kući, ali zajedno sa ambasadom i sa mojim agentom i mojim klubom pokušavamo da smirimo situaciju kod kuće i u familiji, da će sve biti ok", rekao je tada Zečević.

Podsetimo, predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je rano jutros u posebnom obraćanju građanima Rusije da je doneo odluku o specijalnoj vojnoj operaciji u Donbasu. Ukrajnski ministar spoljnih poslova optužio je Moskvu da je otpočela rat punih razmera i "pozvao je UN da urade sve što je potrebno" da bi se to zaustavilo.

Svetski mediji navode da su se čule eksplozije u više ukrajinskih gradova, dok ministarstvo odbrane Rusije tvrdi da je neutralizovalo ukrajinsku protivvazdušnu odbranu. Izveštaji o žrtvama za sada su nejasni, a vazdušni prostor iznad Ukrajine je prazan. Građani u kolonama napuštaju Kijev, a gradom su odjekivale sirene za uzbunu. Novinarka Euronewsa iz Kijeva Saša Vakulina javlja da su građani javno pozvani da nađu skloniše ispod zemlje.  

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski saopštio je da će svaki građanin Ukrajine koji je "spreman da brani zemlju" dobiti oružje u ruke

 

Komentari (0)

Evropa