Evropa

RAT U UKRAJINI Bela kuća: Rusi drže taoce u Černobilju, Zelenski: Poginulo najmanje 137 Ukrajinaca

Komentari

Autor: Euronews, BBC, Tanujug, CNN, Guardian

24/02/2022

-

06:37

RAT U UKRAJINI Bela kuća: Rusi drže taoce u Černobilju, Zelenski: Poginulo najmanje 137 Ukrajinaca
RAT U UKRAJINI Bela kuća: Rusi drže taoce u Černobilju, Zelenski: Poginulo najmanje 137 Ukrajinaca - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je rano jutros u posebnom obraćanju građanima Rusije da je doneo odluku o specijalnoj vojnoj operaciji u Donbasu. Putin se obratio ukrajinskim vojnicima kojima je rekao da "polože oružje" i da se vrate kućama, prenosi BBC. Ukrajnski ministar spoljnih poslova optužio je Moskvu da je otpočela rat punih razmera i "pozvao je UN da urade sve što je potrebno" da bi se to zaustavilo. Čule su se eksplozije u više ukrajinskih gradova, dok ministarstvo odbrane Rusije tvrdi da je neutralizovalo ukrajinsku protivvazdušnu odbranu. Vazdušni prostor iznad Ukrajine je prazan, građani u kolonama napuštaju Kijev, a gradom su odjekivale sirene za uzbunu. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je rekao da je prvi dan stradalo 137 Ukrajinaca.

Najvažnije o ruskom napadu na Ukrajinu

  • Vladimir Putin odlučio da se sprovede vojnu operaciju u Ukrajini,proglašeno ratno stanje, a u više gradova se čuju eksplozije
  • Savetnik ukrajinskog predsednika precizirao je da su u toku žestoki okršaji u regijama Sumi, Harkov, Herson, Odesa i na vojnom aerodromu blizu Kijeva
  • Rusko ministarstvo odbrane: Ukrajinska vojna infrastruktura na meti visokopreciznog oružja
  • Ukrajinski zvaničnici tvrde da su oborili četiri ruska helikoptera
  • Zapadni lideri osuđuju potez Rusije i ističu da je "Putin izazvao rat s predumišljajem"
  • Zelenski: Prvog dana ruske invazije poginulo najmanje 137 Ukrajinaca, 316 povređeno

1.50 24tv: Kolona na granici 14 kilometara

Na jednom od izlaza iz Ukrajine stvorila se kolona vozila duga 14 kilometara, navodi ukrajinski portal 24tv.ua.

1.44 Sberbank: Imamo sve uslove za rad pod sankcijama

Jedna od banki protiv koje su uvedene sankcije SAD-a je i Sberbank koja navodi da "ima sve što je potrebno za rad u novim uslovima".

“Sberbank ima sve neophodne resurse, iskustvo i stručnost za uspešan rad u sadašnjim uslovima“, navode.

1.42 Moskva: Ruske trupe stigle do Hersona

Zvanični predstavnik ruskog ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov izjavio je da su ruske trupe stigle do Hersona i obnovile vodosnadbevanje Krima.

"Zajednička saradnja juršinih odreda i vazdušno-desantnih trupa na krimskom pravcu obezbedila je ulazak ruskih trupa u Herson. To je omogućilo deblokadu Severnokrimskog kanala i obnavljanje vodosnadbevanja polustrva Krim“, rekao je u izjavi koju prenose Ria novosti.

1.26 Venecuela osudila američke sankcije Rusiji

“Venecuela je zabrinuta zbog eskalacije krize u Ukrajini i žali zbog kršenja sporazuma iz Minska od strane NATO-a, koje su pokrenule SAD“, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Zvanični Karakas navodi da je “neuspeh ovih sporazuma prekršio međunarodno pravo i izazvao snažne pretnje Rusiji, njenom teritorijalnom integritetu i suverenitetu, kao i da ometa dobre odnose između susednih zemalja“.

1.21 Novi Zeland uvodi sankcije Rusiji

Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern saopštila je da uvodi nove sankcije Rusiji koje podrazumevaju zabranu ulaska ruskim zvaničnicima na teritoriju ove države i drugim građanima povezanim sa invazijom.

1.10 Japan uveo sankcije Rusiji

Japanska vlada odlučila je da uvede sankcije Rusiji, saopštio je premijer ove zemlje Fumio Kišida. Suspenduje se izdavanje viza građanima Rusije i zamrzava imovina finansijskih institucija. Osim toga, biće ograničen izvoz robe organizacijama povezanim sa vojnim sektorom, prenosi TASS.

1.05 Havijer Bardem protestuje ispred ruske ambasade

Oskarovac Havijer Bardem protestovao je ispred ruske ambasade u Madridu.

00.57 Ukrajinci mogu u Poljsku bez pasoša

Poljska otvorila granice za građane Ukrajine koji bi da pronađu sklonište. Za prelazak granice nije potreban pasoš.

0.55 Hakerska grupa Anonymous pokrenula napad "punih razmera"

Najpoznatija hakerska grupa na svetu stala je uz Ukrajinu i oborila sajtove ruske vlade i ministarstva odbrane.

0.50 Rusi zauzeli Zmijsko ostrvo

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je rekao da su se ukrajinske snage borile do zadnjeg trenutka, ali da nisu uspele da odbrane ostrvo u Crnom moru, u okrugu Odese. Poginulo je svih 13 vojnika koji su branili ostrvo.

0.47 Litvanci suspenduju izdavanje viza za Ruse

Litvanija suspendovala izdavanje viza ruskim državljanima u znak solidarnosti sa narodom Ukrajine.

00.45 Princ Hari i Megan Markl stoje uz Ukrajinu

Princ Hari i Megan Markl objavili su izjavu u kojoj navode da su „uz narod Ukrajine“ i da „osuđuju Rusiju zbog napada na ovu zemlju.

00.38 Psaki: Ruski vojnici drže taoce u Černobilju

Portparolka Bele kuće Džen Psaki rekla je novinarima na dnevnom brifingu da postoje izveštaji da ruski vojnici drže osoblje ukrajinske nuklearne elektrane u Černobilju kao taoce.

"Ogorčeni smo verodostojnim izveštajima. Osuđujemo takvu akciju i tražimo njihovo oslobađanje“, navela je.

23.56 Kijev: Prvog dana invazije poginulo najmanje 137 osoba

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da je najmanje 137 ukrajinskih državljana - vojnika i civila poginulo u četvrtak, prvog dana ruskog vojnog napada.

23.42 Zelenski naredio opštu mobilizaciju

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski naredio je opštu mobilizaciju. Zelenski je potpisao uredbu kojom se naređuje mobilizacija svih vojnih obveznika i rezervista u Kijevu i ostalim regionima u roku od 90 dana, prenosi TASS.

Istovremeno, Ukrajina je zbog ratnog stanja zabranila muškarcima starima od 18 do 60 godina napuštanje zemlje. Odluku je donelo ukrajinsko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

23.27 Kijevski metro kao sklonište

U Kijevu je uveden policijski čast, a stanovnci ukrajinske prestonice koriste metro kao sklonište od napada ruskih oružanih snaga.

"Javni prevoz neće raditi za vreme policijskog časa. U isto vreme, stanice metroa će biti dostupne kao skloništa 24 sata dnevno", rekao je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko.

Associated Press • Euronews Serbia

23.04 Borba u gradu Sumi

Kakve se borbe ove noće vode u Ukrajini govori video snimak bitke u gradu Sumi koji se pojavio na društvenim mrežama.

22.55 Ukrajinska vojska: Sprečen vazdušni desant na aerodrom kod Kijeva

Ukrajinsko Ministarstvo obrane objavilo je da vojska "aktivnim otporom" sprečila vazdušni desant na aerodrom Gostomel kod Kijeva. 

"Borba se nastavlja, okupacijske snage trpe gubitke", objavilo je ministarstvo na Tviteru.

Associated Press • Euronews Serbia • Vejik Ametist

22.40 Napadi sa kopna, mora i iz vazduha

Ukrajinska vojska saopštila je da su ruske snage imale za cilj da blokiraju ukrajinsku prestonicu Kijev dok su stvarale kopneni koridor na južnoj obali prema poluostrvu Krim i Pridnjestrovlju u Moldaviji.

Ukrajinske snage su se borile protiv ruskih snaga sa tri strane nakon što je Moskva izvršila napad sa kopna, mora i iz vazduha, preneo je Rojters.

22.35 NVO: 1.400 ljudi uhapšeno zbog protesta u Rusiji

Uprkos zabrani okupljanja, demonstranti su u 51 ruskom gradu izašli na ulice i protestovali protiv napada na Ukrajinu. Policija je pokušala da razbije proteste širom zemlje i uhapsila skoro 1.400 ljudi, saopštila je specijalizovana nevladina orgnaizacija OVD-Info.

22.28 Makron zvao Putina, traži da zaustavi napad na Ukrajinu

Vladimir Putin je telefonom razgovarao s francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i "podrobno mu objasnio" razloge za rusku invaziju Ukrajine, saopštio je Kremlj.

Poziv je uspostavljen na Makronovu inicijativu, a čelnici Rusije i Francuske dogovorili su da će ostati u kontaktu. Kako javlja BBC, Makron je zatražio od Putina da prekine vojne operacije u Urajini.

22.17 Blinken najavio isporuku novog odbrambenog oružja

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba razgovarao je sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, koji ga je obavestio o "planovima za isporuku novog odbrambenog oružja kako bi pomogao Ukrajini da se odbrani".

"Potrebna nam je pomoć sveta", napisao je Kuleba na Tviteru, ali nije izneo druge detalje, preneo je Rojters.

22.11 Sarajevo u bojama Ukrajine

Gradska skupština u Sarajevu večeras je u bojama zastave Ukrajine, u znak podrške građanima ove zemlje koju je jutros napala Rusija.

Associated Press • Euronews Serbia

21.51 Lideri EU dogovorili nove sankcije protiv Rusije

Lideri EU dogovorili su se o daljim restriktivnim merama koje će naneti ogromne i teške posledice Rusiji zbog njenog delovanja.

Ove sankcije obuhvataju finansijski sektor, energetski i transportni sektor, robu dvostruke namene, kao i kontrolu izvoza i finansiranje izvoza, politiku viza, dodatne liste ruskih pojedinaca i nove kriterijume za uvrštavanje na listu, navodi se zaključima Evropskog saveta koji zaseda u Briselu.

U dokumentu koji je objavljen u Briselu navodi se da će Savet EU bez odlaganja usvojiti predloge koje su pripremili Evropska komisija i šef diplomatije EU.

21.40 Ruske snage napadaju Mariupolj

Mariupolj, jedna od najvećih ukrajinskih luka na Azovskom moru, je pod žestokom vatrom i eksplozijama, prenosi Kijev post.

Kako se navodi, zauzimanje Mariupolja pomoglo bi Rusiji da obezbedi direktan kopneni put do Krima, ukrajinskog poluostrva koje je Kremlj anektirao 2014. godine.

21.27 Srušio se ruski vojni avion, posada poginula

Ruski vojni transportni avion AN-26 srušio se danas u ruskom južnom regionu Voronjež, a svi članovi posade su poginuli, javila je agencija Intefaks citirajući ruske vojne zvaničnike.

Kako se navodi, u pitanju je tehnička greška, a na mestu pada aviona nije bilo nikakve štete.

21.20 Ukrajina zatražila hitnu raspravu u Savetu za ljudska prava UN

Ukrajina je zatražila hitnu raspravu u Savetu za ljudska prava Ujedinjenih nacija o situaciji koja je proistekla iz ruske agresije, saopštile su danas UN.

"Ovo je odgovor na izuzetno ozbiljno pogoršanje situacije kada je reč o ljudskim pravima u Ukrajini kao rezultat ruskih neprijateljstava na ukrajinskoj teritoriji", rekla je Jevhenija Filipenko, ukrajinska ambasadorka pri UN u Ženevi, u pismu upućenom predsedniku Saveta UN, objavljenom na Tviteru ukrajinske misije pri UN u Ženevi.

Evropska unija je navela da podržava taj potez.

21.12 Pao Černobilj

Ruske snage zauzele su nuklearnu elektranu u Černobilju nakon žestoke bitke, rekao je savetnik ukrajinskog predsednika Mihajlo Podoljak.

"Ovo je jedna od najozbiljnijih pretnji u Evropi danas", rekao je Podoljak, prenosi.

Associated Press • Euronews Serbia

Zamenik ukrajinskog ministra unutarašnjih poslova potvrdio je da su ruske snage preuzele kontrolu i nad ključnim vojnim aerodromom Gostomel (Antonov), koji se nalazi oko 25 kilometara od Kijeva.

21.09 AFP: Rusija preuzela kontrolu nad ukrajinskim vazdušnim prostorom

Zapadni obaveštajni zvaničnik u izjavi za agenciju AFP izjavio je da je ukrajinska protivvaydušna obrana "eliminisana" i da je Rusija preuzela kontrolu nad ukrajinskim vazdušnim prostorom.

"U osnovi, Rusija ima apsolutnu vazdušnu nadmoć u Ukrajini u ovom trenutku", dodao je uzvor AFP-a i naveo da je sledeći ruski korak gomilanje snaga oko glavnog grada Kijeva.

21.05 Kijev: Poginulo 57 ljudi

Ukrajinski ministar zdravstva Oleg Ljaško izvijestio je da je u ruskim napadima na Ukrajinu dosad poginulo 57, a ozlijeđeno 169 ljudi, javlja agencija Reuters ne precizirajući koliko je među tim žrtvama civila, a koliko vojnika.

21.03 Džamala: "Bombarduju nas, kod kuće smo. Ne želimo rat"

Ukrajinska pevačica Džamala koja je 2016. godine pobedila na Pesmi Evrovizije objavila je video iz svog porodičnog doma u kojem se nalazi sa decom i zamolila javnost da podrži Ukrajinu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jamala (@jamalajaaa)

20.54 Neizvesna noć u Kijevu: Kolone vozila beže iz grada, oni koji ostaju strahuju od ruske invazije

Veliki broj Ukrajinaca primoran je da napusti Kijev i ode na zapad, nakon što je predsednik Rusije Vladimir Putin doneo odluku o specijalnoj vojnoj operaciji u Donbasu. Iz prestonice Ukrajine, ali i ostalih gradova stižu slike nepreglednih kolona vozila koje stoje. Glavne gradske ulice su zakrčene, a situacija nije ništa bolja što se dan primiče kraju.

20:34 Peskov: Rusija je spremna na pregovore o predaji Ukrajine

Moskva je spremna na pregovore o predaji Ukrajine, saopštio je večeras portparol ruskog predsednika Dmitri Peskov. Kako je naveo, predsednik Vladmir Putin je spreman na pregovore s predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, pri čemu bi fokus bio na "garancijama neutralnog statusa" i "obećanju da na teritoriji Ukrajine neće biti oružja". To su uslovi, rekao je Peskov, koji bi omogućili postizanje "demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine", te bi eliminisali ono što Rusija trenutno smatra "pretnjom po bezbednost ruske države i naroda".

20:19 UN pojačavaju humanitarne operacije u Ukrajini

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je danas da svetska organizacija pojačava svoje humanitarne operacije u Ukrajini i da zaštita civila mora biti glavni prioritet. On je izdvojio 20 miliona dolara iz fonda za hitne slučajeve UN za humanitarne potrebe u Ukrajini.

Associated Press • Euronews Serbia

20:18 Rusi će u britanskim bankama moci da imaju do 50.000 funti

Ruskim državljanima neće biti dozvoljeno da imaju depozite veće od 50.000 funti u britanskim bankama, saopštilo je danas britansko Ministarstvo spoljnih poslova, navodeći detalje svog najnovijeg paketa sankcija.

19.45 Nove sankcije SAD-a

Američki predsednik Džo Bajden obratio se večeras naciji i najavio pooštravanje sankcija Rusiji i posebno istakao da "nema nameru da razgovara sa Putinom". Bajden je istakao da će u novim sankcijama učestvovati i američki partneri - G7 i 27 članica Evropske unije. Više o sankcijama pročitajte ovde.

Associated Press • Euronews Serbia • ABC 7 Chicago

19.34 Više od 93.000 izbeglica u Rostovskoj oblasti

Sekretar Generalnog saveta Jedinstvene Rusije Andrej Turčak izjavio je danas da je više od 93.000 izbeglica iz samoproglašenih Luganske i Donjecke narodnih republika smešteno u privremene prihvatne centre u Rostovskoj oblasti.

19.33 Ruska vlada pripremila mere za zaštitu finansijskih tržišta

Vlada Ruske Federacije pripremila je mere za zaštitu finansijskih tržišta i velikih ruskih kompanija od sankcija i drugih pretnji, saopštila je danas pres služba Kabineta ministara.

19.21 Bajden: Lideri G7 uvode "razorne" sankcije Rusiji

Američki predsednik Džo Bajden je rekao da su se lideri G7 složili da uvedu sankcije Rusiji. On je istakao da se radi o "razornom" paketu sankcija.

19.20 UNHCR izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog situacije u Ukrajini

Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) izrazio je danas ozbiljnu zabrinutost zbog situacije u Ukrajini i upozorila na moguće teške humanitarne posledice po lokalno stanovništvo.

19.19 Kijev: Borbe oko aerdroma Antonov

Ukrajinska vojska tvrdi da je danas se vode borbe oko aerodroma Antonov, koji je od Kijeva udaljen oko 25 kilometara. Ministartvo odbrane Ukrajine navodi da je napad pokrenut na ruske padobrance koji su sleteli na aerodrom, koji je značajan kao međunarodna transportna luka, a koji je takođe vojna baza. Prema tim navodima, napad je strateški odbran kao meta jer bi ruske snage tako najlakše uspele da priđu ukrajinskoj prestonici još tokom prvog dana rata. U ovom trenutku nema podataka o stanju na terenu.

19.00 Kijev: Pao Černobilj!

Ruske snage su preuzele kontrolu nad nekadašnjom nuklearnom elektranom u Černobilju koja je od Kijeva udaljena 134 kilometra, potvrdio je za agenciju Rojters savetnik ukrajinskog predstavnika Mihailo Podoljak.

18:52 Šolc: Zapad ce osigurati da se sukob u Ukrajini ne proširi

Zapad će rasporediti sve raspoložive resurse da osigura da se sukob u Ukrajini ne proširi na druge zemlje u Evropi, izjavio je danas nemački kancelar Olaf Šolc u televizijskom obraćanju naciji.     Šolc je, takođe, rekao da ruski predsednik Vladimir Putin sam, a ne ruski narod, snosi odgovornost za napad na Ukrajinu, ali da on neće pobediti.

18.45 Pušilin: U borbama u Donbasu ginu i vojnici, i civili

"Kada je reč o ranjenima, poginulima, informacije se stalno obnavljaju, ali ja sam prinuđen da konstatujem da ima poginulih i ranjenih i među civilima i među našim vojnicima", rekao je Pušilin za televizijski kanal "Rusija 1". Pušilin je dodao da je situacija na liniji razgraničenja u Donbasu i dalje napeta, da oružane snage Ukrajine pružaju otpor i da su ugroženi civili.

18.44 Rusko ministarstvo odbrane: Postignuti svi ciljevi za danas

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je njena vojska danas uništila 83 ukrajinska kopnena cilja, kao i da su "postignuti svi ciljevi za danas", javila je agencija Interfaks.

Associated Press • Euronews Serbia

18.43 Poljska, Češka i Švedska neće da igraju plej-of u Rusiji

Poljska, Češka i Švedska rekle su da odbijaju da igraju predstojeće utakmice plej-ofa za Svetsko prvenstveno 2022. u Rusiji. U zajedničkom saopštenju tri zemlje koje je upućeno generalnom sekretaru FIFA Fatmi Samuri navodi se da "potpisnici ovog apela ne razmišljaju o putovanju u Rusiju i igranju fudbalskih utakmica tamo".

18.38 Izvor iz Pentagona za Vašington post: Cilj je da se obori prozapadno orijentisana vlast

Neimenovani zvaničnik Pentagona izjavio je za "Vašington post" da se ruski upad u Ukrajinu odvija na tri fronta i da je očiti cilj "da se zauzmu ključna populacijska središta" i da se obori demokratski izabrana i prozapadno orijentisana ukrajinska vlast.

"Ovakvom ratnom pohodu, udaru države na državu nismo svedočili od Drugog svetskog rata", izjavio je izvor iz Pentagona.

18:33 Kijev: Više od 20 mrtvih na jugu zemlje

Ukrajinske vlasti su saopštile da je više od 20 mrtvih na jugu Ukrajine. Trinaest civila i devet vojnih lica ubijeno je u južnom ukrajinskom regionu Herson, koji je delimično pod kontrolom ruskih trupa, saopštile su regionalne vlasti.

18.31 Protesti protiv rata u Ukrajini

Ruska policija zadržala je u pritvoru najmanje 705 osoba tokom protesta protiv rata, a koji su danas održani u 39 ruskih gradova, saopštila je organizacija OVD-Info koja se bavi praćenjem protesta, a prenosi Rojters.

Protesti su održani i u Londonu.

Associated Press • Euronews Serbia

18.27 Švajcarska ipak uvela sankcije Rusiji

Švajcarska uvodi finansijske sankcije za tri ruske banke i ograničenja putovanja za 361 poslanika Državne dume, saopštio je predsednik Švajcarske Konfederacije Ignacio Kasis na konferenciji za novinare.

18:23 Britanija uvela sankcije Rusiji

Britanski premijer Boris Džonson najavio je da će njegova zemlja kompletno zamrznuti imovinu svih velikih ruskih banaka, kao i da će sledeće nedelje biti donet zakon po kojem će ruske kompanije biti sprečene da posluju na britanskom tržištu.

Associated Press • Euronews Serbia

17:50 Putin: Prevarili su me

"Ovo što se dešava bila je nužna mera, nisu nam ostavili šansu da postupimo drugačije", saopštio je predsednik Rusije u novom obraćanju.

Putin je istakao da je Rusija spremna za sve u vezi sa sankcijama koje su joj uvele zapadne zemlje

"Generalno, stiče se utisak da su praktično svuda, u mnogim delovima sveta, gde Zapad dolazi da uspostavi svoj poredak, rezultat krvave, nezalečene rane, čirevi međunarodnog terorizma i ekstremizma. Sve ovo što sam rekao je najneverovatniji, ali nikako jedini primer nepoštovanja međunarodnog prava. U ovoj seriji su obećanja našoj zemlji da neće širiti NATO ni jedan centimetar na istok. Ponavljam - prevarili su me", istakao je.

Associated Press • Euronews Serbia

17.44 Zašto se Putin odlučio na napad u Ukrajini i da li sledi potpuna okupacija zemlje?

Zbog čega se Vladimir Putin odlučio na ovakav korak? Da li sledi potpuna okupacija Ukrajine? Hoće li odgovor Zapada biti više od sankcija?  O tome će u emisiji Euronews veče od 21 čas govoriti Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika u Srbiji, Momir Turudić, urednik u nedeljniku "Vreme" i Boško Jakšić, spoljnopolitički komentator.

17.27 Počela evakuacija građana iz Luganske oblasti

U delovima Luganske oblasti, koji su pod kontrolom Ukrajinaca, objavljena je evakuacija stanovništva, saopštio je danas načelnik Luganske vojne i civilne uprave Sergej Gajdaj.

17.15 Lideri EU večeras o ”najjačem paketu sankcija EU ikada”

Lideri 27 zemalja članica EU sastaju se večeras u 20 časova u Briselu na vanrednom samitu posvećenom krizi u Ukrajini i odnosima sa Rusijom, gde će se odlučivati i o uvođenju novog paketa sankcija Rusiji zbog, kako u Briselu ocenjuju, ”varvarskog napada” Rusije na Ukrajinu.

Euronews

17.09 Kijev tvrdi da se predala grupa ruskih vojnika

Ministarstvo odbrane Ukrajine objavilo je da se ruska vojska masovno predala ukrajinskoj, kao i da su navodno izjavili da su se "vraćali kućama".

Borbe se nastavljaju i u Černigovskoj oblasti, dok se na severu vodi tenkovska bitka. General Valerij Zalužnji je rekao i da bitka besni i u blizini vazdušne baze Hostomel sedam kilometara severozapadno od Kijeva.

16.53 Borelj: Rusija će se suočiti sa neviđenom osudom i izolacijom

Šef diplomatije EU, Žosep Borelj rekao je da je razgovarao sa ministrom spoljnih poslova Ukrajine Dimitrom Kulebom, koji ga je informisao o ”zastrašujućem napadu” Rusije na Ukrajinu.

"Izrazio sam čvrstu podršku u ime EU i u lično ime Ukrajini i ukrajinskom narodu. Rusija će se suočiti sa još neviđenom osudom i izolacijom kao odgovorom”, napisao je Borelj na Tviteru.

16.44 Ukrajinski lekari pružaju pomoć ruskim vojnicima koji su se predali

Zelenski saopštio da se vode aktivne borbe na teritoriji Ukrajine, kao i da su mnogi ruski vojnici neutralisani, a drugi zarobljeni. Obezbeđena im je medicinska nega. Predsednik Ukrajine je u poslednjem brifingu takođe naveo da se nastavljaju žestoke borbe na jugu Ukrajine u predgrađu Hersona, kao i da pokušavaju da napreduju u Černigovskoj oblasti.

FoNet

16.29 U Kijevu uveden policijski čas

U Kijevu se ovog popodneva ponovo oglasio vazdušni alarm zbog čega je doneta odluka da se uvede policijski čas, objavio je na svom Telegram kanalu gradonačelnik Vitalij Kličko. Policijski čas će trajati od 22 do 7 časova. Javni prevoz neće saobraćati, a metro stanice će biti dostupne kao skloništa 24 sata dnevno.

Associated Press • Euronews Serbia

16.24 Geničeski okrug pod kontrolom Rusa

U Geničeskom okrugu Hersonske oblasti, sve državne strukture su pod kontrolom ruskih snaga, objavljeno je na Fejsbuk stranici državne administracije Hersonske oblasti.

16.17 Zelenski: Borbe se odvijaju oko elektrane u Černobilju

Ruski vojnici ušli su, iz pravca Belorusije u područje oko bivše nuklearne elektrane u Černobilju, izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

"Ruske okupacione snage pokušavaju da zauzmu nuklearnu elektranu u Černobilju. Naši momci daju svoje živote da se tragedija iz 1986. godine ne ponovi. To je objava rata celoj Evropi", rekao je.

"Ako skladište nuklearnog otpada bude uništeno kao rezultat napada neprijatelja, radioaktivna prašina mogla bi da prekrije teritorije Ukrajine, Belorusije i zemalja Evropske unije", upozorio je prethodno savetnik ministra unutrašnjih poslova Anton Geraščenko.

16.14 EASA izdala upozorenje pilotima

Agencija Evropske unije za bezbednost vazduhoplovstva (EASA) proširila je svoje preporuke nakon ruskog napada na Ukrajinu kako bi upozorila operatere da ne lete iznad Moldavije i Belorusije i da "budu oprezni" nad velikim delovima Rusije.

16.07 Fon der Lajen: EU spremna da ugosti izbeglice iz Ukrajine

EU je spremna da "odmah poželi dobrodošlicu izbeglicama", rekla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

"Sa svim državama članicama na prvoj liniji sada imamo planove u slučaju vanredne situacije, te da odmah dočekamo i ugostimo te izbeglice u Ukrajini"

Associated Press • Euronews Serbia

15.56 Ukrajina: Eksplozija u elektrani, ali nastavlja s radom

Ukrajinsko Ministarstvo energetike saopštilo je da je danas došlo do eksplozije u elektrani Tripilska, nedaleko od Kijeva. Elektrana nastavlja s radom, navode iz ministarstva. Ministarstvo je saopštilo i da su se neidentifikovani tenkovi i vojnici nalazili pored brane u gradu Kahovska, u Hersonskoj oblasti, na jugu Ukrajine, prenosi Rojters.

15.54 Rusija tvrdi da je uništeno destine ukrajinskih vojnih objekata

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je ruska vojska uništila 74 ukrajinska vojna objekta, uključujući 11 vazdušnih baza. Ministarstvo je potvrdilo gubitak borbenog aviona Su-25 zbog greške pilota.

15.53 Učiteljica iz Čugujiva preživela raketni napad

Stanovnica Čugujiva Olena Kurilo opisala je za Euronews kako je izgledalo noćašnje bombardovanje u ovom gradu.

"Kuća je u potpunosti razrušena, nema prozora, vrata, čak se i pod potpuno pokidao. Velika sam srećnica, i mora da imam anđela čuvara, kada sam ovako nešto preživela", rekla je Kurilo, koja je inače učiteljica u ovom gradu.

15.29 Ponovo sirene u Kijevu

Sirene za vazdušni napad danas popodne ponovo su se oglasile u Kijevu, a stanovnici su zamoljeni da odu do najbližih skloništa, saopštila je gradska uprava glavnog grada Ukrajine. Kako prenosi ukrajinski Inderfaks, gradska uprava izvestila je o vazdušnoj opasnosti u Kijevu.

15.27 Počela sednica Vlade sa predsednikom Srbije

Sednica Vlade Srbije na kojoj će se razmatrati situacija u regionu i u Ukrajini počela je danas u 15 sati, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Sednici u Palati Srbija prisustvuju članovi Vlade i direktori javnih preduzeća, predstavnici vojske.

15.20 Bajden sazvao hitan sastanak Saveta za nacionalnu bezbednost

Predsednik SAD Džo Bajden saznao je sastanak Saveta za nacionalnu bezbednost u vezi sa situacijom oko Ukrajine, saopštio je portparol Bele kuće.

Američki lider je ranije rekao da će se u četvrtak obratiti Amerikancima govorom u kojem će saopštiti mere koje će SAD, njeni saveznici i partneri preduzeti u vezi sa specijalnom vojnom operacijom koju je najavio ruski predsednik Vladimir Putin kao odgovor na apel lidera republika Donbasa.

15.15 Zelenski: Formirana "antiputinovska koalicija"

Predsednik Ukrajine je izjavio da je Ukrajina zajedno sa civilizovanim zemljama formirala "antiputinovsku" koaliciju. On je takođe izjavio da čeka ukrajinske saveznike da uvedu konkretne sankcije Rusiji, ali i da pruže konkretnu pomoć Ukrajini.

15.02 Srpkinja u Ukrajini za Euronews Srbija: "Pao je helikopter, moram da prekinem"

Profesorka engleskog jezika Gordana Nis, koja već godinama živi i radi u Ukrajini, govorila je danas za Euronews Srbija u Ukrajini. U trenutku dok je govorila, nedaleko od Kijeva pao je helikopter, pa je iznenada morala da prekine razgovor sa našim novinarima. Pogledajte kako je to izgledalo.

Euronews TV

15.00 Moldavija traži pomoć EU zbog potencijalnog priliva izbeglica

Moldavija je zatražila od zemalja EU podršku za smeštaj ukrajinskih izbeglica na njenu teritoriju, saopštio je potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova i evropskih integracija Nikolaj Popesku na svom Telegram kanalu.

14.57 Helikopteri preletali iznad Kijeva

Ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova objavilo je video-snimak helikoptera koji preleću nad Kijevom nakon što je Rusija započela vojnu ofanzivu na Ukrajinu. Iako snimak nije potpuno jasan, ukrajinski mediji pišu da su u pitanju ruski helikopteri.

Associated Press • Euronews Serbia

14:55 Gužve na izlascima iz Ukrajine

Saobraćaj je pojačan na izlazima iz Ukrajine, saopštilo je tamošnje ministarstvo spoljnih poslova na zvaničnom Telegram kanalu. Na granici sa Poljskom je 230 automobila, oko 80 na granici sa Slovačkom, blizu 300 na granici sa Mađarskom, a na ulazu u Rumuniju nalazi se oko 350 automobila.

14.50 Ruska vojska u oblasti iznad Krima

Ruska vojska viđena je u Hersonskoj oblasti na jugoistoku Ukrajine. Ova oblast nalazi se tačno iznad Krima.

Associated Press • Euronews Serbia

14.44 "Čula sam ozbiljne eksplozije, kuća se tresla"

Mikola (62), koja živi u glavnom gradu Ukrajine, rekla je za Euronews da nije čula prve eksplozije uprkos tome što se probudila u uobičajenih 5.30. 

"Posle toga sam čula neke veoma ozbiljne eksplozije. Nekoliko njih. Kuća se tresla. Vojni avion je leteo veoma nisko. Imamo televiziju, internet radi, telefonska veza se ponekad prekida, ali se onda ponovo pojavljuje. Dobijamo informacije slušajući TV sve vreme, rečeno nam je da su granice probijene iz svih pravaca", rekla je ona.

14.40 Ukrajina trenutno - serija fotografija

Associated Press

14.36 Belorusija demantovala navode o učešću njihove vojske u Donbasu

Ministarstvo odbrane Belorusije nazvalo je lažnim izveštaje da beloruska vojska učestvuje u specijalnoj operaciji oružanih snaga Rusije u Donbasu, a informaciju je saopštio pomoćnik ministra odbrane Leonid Kasinski. On je dodao da "pojedine jedinice i pojedini Oružanih snaga Belorusije sprovode niz mera za povećanje borbene gotovosti kako bi se isključio iznenadni napad".

14.30 Zaharova: Vojna operacija nije početak rata

Specijalna vojna operacija Ruske Federacije u Ukrajini nije početak rata, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova u gostovanju na NTV. Kako kaže, akcije Rusije u Donbasu "imaju za cilj zaustavljanje globalne konfrotacije i okončanje neprijateljstva.

"Ovo nije početak rata, ovo je prevencija razvoja situacije koja može ili bi mogla dovesti do globalne vojne konfrotacije i kraja rata koji je vođen u Donbasu", rekla je.

Ona je dodala i da je evakuacija ruskih diplomata iz Ukrajine potpuno završena noćas, te poručila i da se građani Ruske Federacije u Ukrajini mogu obratiti ruskim diplomatskim institucijama u susednim zemljama.

AP Photo/Andrew Kravchenko

Ruska ambasada u Ukrajini

14.26 Vatra blizu prostorija Ukrajinske obaveštajne službe

Gust crni dim viđen je blizu prostorija Ukrajinske obaveštajne službe u Kijevu. Još nema nikakvih zvaničnih informacija o

Associated Press • Euronews Serbia

14.20 Podoljak: Moguć napad Rusije na vladine objekte u Kijevu

Savetnik Kancelarije ukrajinskog predsednika Mikailo Podoljak saopštio je danas da postoji mogućnost da ruske trupe uđu u vladine objekte u centru Kijeva kako bi izvele specijalnu operaciju s ciljem da zbace ukrajinsku vladu. On je ocenio da je to moguće s obzirom na to da se trenutno vode žestoke borbe u selu Hostomelj nadomak Kijeva, prenosi Interfaks-Ukrajina.

Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

Deo projektila pronađen u Kijevu

14.11 Sklonište u harkovskom metrou

Neki stanovnici Harkova sklonili su se pod zemlju od granatiranja. Nalaze se na stanici metroa koja je dobila ime po jednom od najvećih ruskih pesnika, Aleksandru Puškinu.

14.04 Konašenkov: Ukrajina priprema provokacije montiranim snimcima

Služba bezbednosti Ukrajine priprema i već realizuje provokacije montiranim snimcima o navodnim masovnim žrtvama među civilima, tvrdi portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov. On je rekao da je cilj da se Rusija optuži "za navodne neselektivne i nesrazmerne napade" kako bi se zastrašili civili i kako bi se to prikazalo na zapadnim televizijama.

13.55 "Ruski napad je prelomna tačka za istoriju Evrope"

Francuski predsednik Emanuel Makron je u obraćanju građanima rekao da je "ruski napad na Ukrajinu prelomna tačka u evropskoj istoriji". Dodao je i da će "ruske akcije imati duge i duboke posledice po čitav kontinent".

13.40 Ukrajinski MUP saopštio da su oborena četiri helikoptera 

Ukrajinsko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da su oborena tri ruska helikoptera u Kijevskoj oblasti. 

"Jedan ruski helikopter K-52 i tri helikoptera blizu Hostomelja su oborena blizu Mežihirje", saopštili su iz ministarstva na zvaničnom veb sajtu.

13.34 Održana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost.

Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, na kojoj je razmatrana situacija u regionu i Ukrajini, održana je danas u Palati Srbija. Više o tome pročitajte ovde.

13.29 Srušio se avion ukrajinske vojske, stradalo pet osoba

U Kijevskoj oblasti srušio se avion ukrajinske vojske u kom je bilo 14 osoba, a petoro osoba je stradalo, tom prilikom, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova.

13.17 Stan na severu Harkova pogođen projektilom

Ruska vojska granatirala je grad Harkov na istoku Ukrajine. Ovaj grad nalazi se na udaljenosti od oko 80 kilometara od granice sa Rusijom.

Profimedia

 

13.08 Džonson: Naši najgori strahovi su se obistinili

Premijer Velike Britanije Boris Džonson obratio se građanima i rekao da je razgovarao sa ukrajinskim predsednikom Zelenskim o britanskoj podršci toj zemlji. Džonson je istakao da su se "obistinili naši najgori strahovi" i da su se "sva upozorenja o ruskoj invaziji pokazala kao tragično tačna". Nazvao je ovu situaciju "napadom na demokratiju širom sveta".

13.01 Više od 100 NATO aviona u stanju pripravnosti

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je posle hitnog sastanka ambasadora NATO da je više od 100 aviona stavljeno u stanje borbene gotovosti. "Već su pažljive mere preduzete da se pripremi odgovor NATO, u narednim danima cemo imati dodatno prisustvo u istocnom delu Alijanse, aktiviran je odbrambeni NATO mehanizam koji nam daje vise slobode da pomeramo trupe i saljemo ih tamo gde je potrebno", rekao je Stoltenberg na brifingu u Briselu.

AP/Ariel Schalit

 

12.57 Peskov: Vremenski okvir operacije daće Putin

"Ruska vojna operacija ima za cilj demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine", saopštio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov uz napomenu da će vremenski okvir operacije definisati ruski predsednik Vladimir Putin, prenosi TASS.

"Niko ne govori o okupaciji ukrajinske teritorije, ova reč je neprimenjiva ovde", rekao je zvaničnik Kremlja.

12.49 Vučić sa ambasadorima Kvinte

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ambasadorima zemalja Kvinte i šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuelom Žiofreom. "Sve informacije o stavovima koje su strane iznele biće objavljene u narednih 36 sati", navedeno je na instagram profilu "BudućnostSrbije", uz fotografije sa susreta.

12.45 MUP Ukrajine: Ruska vojska stigla do Kijevske oblasti

Ruska vojska stigla je do Kijevske oblasti preko punkta Viljča, saopšteno je na zvaničnom Telegram kanalu MUP Ukrajine.

Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka

 

12.39 Napad helikopterima na aerodrom kod Kijeva?

Gardijan javlja, pozivajući se na dopisnika "Buzz Feed News" Kristijana Milera da je izvršen napad helikopterima Mi-8 a međunarodni aerodrom Antonov u predgrađu Kijeva. Miler je uz objavu objavio snimak, ali nema zvaničnih informacija od ukrajinskih strana da se napad dogodio. 

12.27 Šolc: Ovo je Putinov rat, napravio je veliku grešku

Nemački kancelar Olaf Šolc istakao je danas, povodom vojnog delovanja ruske vojske u Ukrajini, da je "ovo Putinov rat". U obraćanju građanima, istakao da je Rusija danas eklatantno prekršila međunarodno pravo, da donosi patnju svojim susedima, krši suverenitet i granice Ukrajine, i ugrožava živote svom bratskom narodu u Ukrajini.

"Time Rusija dovodi u pitanje mirovni poredak na našem kontinentu. Ovo je Putinov rat. Putin je svojim ratom napravio veliku grešku", podvukao je nemački kancelar.

12.21 Poljska priprema krevete za prijem ranjenika iz Ukrajine

Poljske bolnice pripremaju krevete za eventualni prijem ranjenika iz Ukrajine, navelo je poljsko ministarstvo zdravlja u saopštenju dostavljenom Rojtersu.

"Poljska se sprema za prihvat migranata iz Ukrajine, uključujući ukrajinske građane pogođene oružanim sukobom", navodi ministarstvo precizirajući da su "kreveti pripremljeni u bolnicama za prijem ranjenih".

profimedia

 

12.15 NATO šalje dodatne trupe na istok

Dodatne trupe NATO biće raspoređene na istočni deo Alijanse kako bi se zaštitila Ukrajina, saopštila je ta organizacija.

"Najoštrije osuđujemo zastrašujući napad Rusije na Ukrajinu, koji je potpuno neopravdan i ničim izazvan. Naše misli su sa svim poginulima i povređenima i sa narodom Ukrajine. Takođe osuđujemo Belorusiju što je omogućila ovaj napad", stoji u saopštenju Alijanse.

O slanju NATO trupa na istok pročitajte više ovde.

12.07 Savetnik ukrajinskog predsednika: 40 stradalih do sada

Savetnik ukrajinskog predsednika Oleksij Arestovič rekao je da je oko 40 ljudi stradalo do sada u ruskoj invaziji, a da je još nekoliko desetina ranjeno. Nije precizirao da li su stradale osobe pripadale ruskoj ili ukrajinskoj strani.

11.55 Bombardovan ukrajinskog grada Čugiv na istoku zemlje

profimedia

 

11.47 Dečak poginuo na istoku Ukrajine

Jedan dečak je poginuo danas na istoku Ukrajine, u regionu Harkova, kada je granata pogodila stambenu zgradu, saopštio je ukrajinski sektor za vanredne situacije.

11.34 Lukašenko predložio pregovore u Minsku

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko predložio je održavanje rusko-ukrajinskih razgovora u Minsku, prenosi TA S pozivajući se na izveštaj beloruske agencije Belta.

"Moguće je, i sasvim je realno da se zaustavi ovaj sukob i reše sva pitanja. Možda će me poslušati. Ne želimo da budemo posrednici na ovim mogućim razgovorima u Minsku, ne treba nam nikakvo posredovanje: mi se već bavimo ovim ratom", naglasio je Lukašenko danas, na operativnom sastanku sa vojskom.

11.20 Euronews Kocka o situaciji u Ukrajini

Euronews TV

11.12 "Svaki ukrajinski građanin koji hoće oružje, dobiće ga"

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski saopštio je da će svaki građanin Ukrajine koji je "spreman da brani zemlju" dobiti oružje u ruke.

11.05 Jutros prepolovljen protok gasa u gasovodu Jamal, Gasprom ćuti

Protok gasa ka Poljskoj putem gasovoda "Jamal-Evropa" prepolovljen je jutros – istog dana kada je Moskva naredila vojnim oružanim snagama da napadnu Ukrajinu. Nije sigurno da li su manji tokovi povezani sa razvojem situacije u Ukrajini. Ruska državna gasna kompanija Gasprom je odbila da komentariše, prenosi Rojters. Više o tome pročitajte u odvojenom tekstu.

profimedia

 

11.00 Ukrajina povratila kontrolu nad dva grada

Generalštab ukrajinske vojske objavio je da su dva grada u Donbasu, Ščastja i Marijupolj, ponovo pod kontrolom ukrajinske vlade. U Harkovskoj oblasti, međutim, i dalje se vode teške borbe, rekli su iz Generalštaba.

10.56 Napad na vojno postrojenje u Marijupolju

Na fotografijama AP-a vide se oštećenja koja je pretprela ukrajinska vojna oprema. Među objektima koji su gađani je i radar u vojnoj bazi kod Marijupolja.

10.50 Krstić: NATO neće koristiti vojnu silu da zaštiti Ukrajinu

"NATO se ograničava na NATO zemlje i mislim da je to bilo jasno. Dakle nikakva vojna sila neće biti upotrebljena da se napadnu zemlje da bi se zaštitila Ukrajina, ne verujem da će doći do eskalacije mimo granica Ukrajine. Ali je gotovo izvesno da će do eskalacije doći van granica Donbasa", rekao je za Euronews Srbija docent na Fakultetu političkih nauka Milan Krstić.

Euronews

10.40 Zelenski se obratio naciji

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je da svi koji imaju vojno iskustvo moraju da se jave kako bi "učestvovali u odbrani zemlje". Takođe, rekao je i da ima ranjenih vojnika u bolnicama kojima su neophodne transfuzije krvi.

"Vojska je spremna da odbrani državu. raskinuli smo diplomatske odnose sa Rusijom. Branimo se, i nećemo odustati od svoje nezavisnosti i prava da živimo u sopstvenoj zemlji", dodao je.

Šta je još rekao ukrajinski predsednik pročitajte ovde.

Facebook/Printskrin/Офіс Президента України

 

10.34 Vučić zakazao hitnu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost posle koje će se obratiti Vladi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zakazao je hitnu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost zbog aktuelnih dešavanja u Ukrajini. Početak sednice zakazan je za 13 časova. Nakon toga, u 15 sati, biće održana sednica Vlade Srbije kada će se članovima Vlade obratiti Vučić.

10.23 Ukrajinska vojska: Ubijeno 50 ruskih vojnika i uništena četiri tenka

Generalštab vojske Ukrajine saopštio je da su četiri tenka spaljena kod grada Harkova, kao i da je ubijeno 50 ruskih vojnika. Takođe, navodi se i da je uništen jedan avion ruske vojske u Kramatorskoj oblasti. Ruski zvaničnici još se nisu oglasili povodom ovih tvrdnji.

10.12 Novaković: Cilj Rusije stvaranje tampon države

"Imamo intervenciju ruske vojske širom teritorije Ukrajine. Putin je jutros rekao da je cilj ruske intervencije demilitarizacija, i verovatno će doći do neke šire intervencije sa ciljem rušenja režima i dovođenja nekog novog", rekao je za Euronews Srbija Igor Novaković iz Centra za međunarodne i bezbednosne studije.

Dodao je da je, ako se vratimo na Putinov govor od pre dva dana kada je negirana Ukrajina kao država, "cilj Rusije potpuna kontrola ukrajinske teritorije" i stvaranje od nje "tampon države" između Zapada i Rusije, koja bi bila pod ruskom kontrolom.

Euronews TV

10.07 Građani u Kijevu traže skloništa, mnogi su na stanicama metroa

Novinarka Euronewsa iz Kijeva Saša Vakulina javlja da su građani javno pozvani da nađu sklonište ispod zemlje. Ona se trenutno nalazi na stanici metroa u Kijevu. 

"Iza mene su brojni Ukrajinci, svi ulazi u metro su otvoreni, ulaz je besplatan", rekla je ona, i dodala da ima mnogo ljudi sa decom koji čekaju u neizvesnosti šta će se dogoditi. 

Tanjug/AP Photo/Emilio Morenatti

 

09.50 Ruski ambasador pri UN: Oslobađamo Ukrajince

"Siguran sam da će narod Ukrajine biti srećan kada ih oslobodimo od režima koji ih je okupirao", rekao je ambasadro Rusije pri UN Vasilij Nebenzja za Glas Amerike nakon sastanka Saveta bezbednosti.

09.45 Ukrajinska policija ispituje posledice eksplozija u Kijevu

Ukrajinski mediji su rano jutro javili da su se čule velike eksplozije pre zore u Kijevu, Dnjepru, Harkovu i Odesi. 

AP/Efrem Lukatsky

 

09.40 Opšta rasprodaja, panika na svetskim berzama

Na globalnim tržištima kapitala zavladala je panika zbog ruske vojne akcije u Ukrajini, pokrenuvši opštu rasprodaju akcija, dok su cene dolara, zlata i nafte porasle. Opširnije u odvojenom tekstu.

09.34 Ruski tenkovi ušli u Lugansku oblast

Ukrajinsko ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je na svom Telegram kanalu da su ruski tenkovi ušli u Lugansku oblast, a da su ispred njih išli beli automobili sa oznakom OEBS. Nastavljaju se borbe, a granična policija sarađuje sa ukrajinskom vojskom, saopštio je ukrajinski MUP.

09.27 Vlasti DNR i LNR pozvale ukrajinsku vojsku na predaju

Donjecka Narodna milicija pozvala je građane Ukrajine da zamole svoje rođake u vojsci da "polože svoje oružje i sačuvaju živote, jer će biti više žrtava što je otpor veći", preneo je Sputnjik. Lider DNR Denis Pušilin izjavio je danas da će vojna operacija uskoro biti završena i da će gradovi Donbasa "uskoro biti oslobođeni". Istovremeno, lider LNR Leonid Pasečnik izjavio je da je na liniji fronta situacija napeta, ali da vojska LNR napreduje prema planu.

09.20 Dim iznad Harkova i zvuci eksplozija 

Associated Press

09.09 Stižu prvi izveštaji o žrtvama

Sedmoro osoba je stradalo u bombardovanju koje su izvele ruske snage, saopštila je ukrajinska policija. Zvaničnici kažu da je u napadu na vojnu jedinicu u Podiljsku, izvan Odese, ubijeno šest osoba i ranjeno sedam. Još jedna osoba stradala je u Mariupolju, a sve ukupno je nestalo 19 osoba.

Tanjug/AP/Vadim Ghirda

 

09.05 Lideri EU najavili "najsnažnije sankcije ikada"

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj rekao je novinarima u Briselu je da, zbog ruske vojne intervencije u Ukrajini, lideri EU danas usvajaju najsnažnije sankcije ikad.

08.55 Snimci kolona vozila u Kijevu

Associated Press

08.44 "Ovo nije ograničen napad"

Direktor Maršal fonda iz Varšave Mihal Baranovski rekao je da "ovo nije ograničen napad", pružajući mapu meta koje je Rusija napala u Ukrajini.

08.40 Pogođen objekat granične službe Ukrajine u Kijevskoj oblasti

Granična služba Ukrajine je saopštila da je jedan njhov objekat u Kijevskoj oblasti oštećen kao posledica granatiranja.

08.35 Nejasni i protvrečni izveštaji o žrtvama

Ministarstvo odbrane Ukrajine navodi da se suočava sa ruskom ofanzivom "sa dostojanstvom" i tvrdi da ruske trupe imaju gubitke.

"Jedinice nacionalne odbrane, koristeći pravo na samoodbranu, suprotstavljaju se pokušajima proboja državne granice", navodi ministarstvo u izjavi, prenosi CNN. "Situacija je kontrolisana, ruske trupe trpe gubitke", dodaje se i navodi da nema gubitaka među "braniocima Ukrajine". 

U prethodnoj izjavi je rusko ministarstvo odbrane saopštilo da je neutralizovalo ukrajinsku protivvazušnu odbranu. CNN ističe da ne mogu da verifikuju te tvrdnje. 

profimedia

 

U međuvremenu, kako prenosi Euronews, ukrajinsko ministarstvo unutrašnjih poslova je navelo na Telegram kanalu da je jedan vojnik ubijen kao rezultat nekoliko raketnih napada sa teritorije Krima. Dodaje se da je u toku identifikacija drugih žrtava. 

08.20 Fotografije sa ulica Kijeva - redovi ispred bankomata, gužve na benzinskim pumpama

08.20 Novi skok cena nafte i zlata zbog situacije u Ukrajini

Cene nafte su porasle jutros za više od 4 odsto na vesti da je Rusija pokrenula vojnu akciju u Ukrajini, a poskupelo je i zlato. Više o tome u odvojenoj vesti.

08.00 Američka ambasada daje instrukcije o zaklonu državljanima

Američka ambasada u Kijevu je saopštila da postoje izveštaji o brojnim napadima na velike ukrajinkse gradove, uključujući Kijev, Harkov, Odesu, Ivano-Frankvisk i Marijupolj. Savetuje se američkim građanima u Ukrajini da potraže skloništa ukoliko čuju glasne eksplozije ili sirene. 

07.55 Snimak ruskih tenkova na Krimu

Ukrajinsko MInistarstvo spoljnih poslova saopštilo je da su viđena kretanja ruskih vojnih vozila na Krimu. "Ruska agresija je počela danas oko 5 časova. Napad je takođe izveden sa Krima", navedeno je uz snimak za koji se tvrdi da prikazuje vojnu opremu koja prelazi preko administrativne linije. 

Associated Press

07.50 Stižu prvi izveštaji o ranjenima

Ukrajinsko ministarstvo unutrašnjih poslova je objavilo da je u granatiranju jedna osoba stradala i još jedna povređena, u gradu Brovari u oblasti Kijev. 

07.45 Vazdušni prostor iznad Ukrajine je prazan, pokazuje sajt FlightRadar24. 

07.38 Ukrajina tvrdi da je oborila pet ruskih aviona, Rusija demantuje 

Rukovodstvo ukrajinske vojske tvrdi da su oružane snage te zemlje oborile pet ruskih aviona i helikopter, prenosi CNN. Ruska vojska je demantovala te navode, prenela je ruska državna agencija TASS.

07.33 Zelenski razgovarao sa zapadnim liderima, traži pomoć

Predsednik Ukrajine Vladimi Zelenski napisao je na Tvoteru da je razgovarao sa predsednikom SAD Džozefom Bajedom, kancelarom Nemačke Olafom Šolcom, predsednikom evropskog saveta Šarlom Mišelom i predsednikom Poljske Andžejom Dudom. Zelenski traži da se zaustavi rat protiv Ukrajine i sveta. Poziva na hitne sankcije Rusiji i odbrambenu i finansijsku podršku Ukrajini.

07.30 LNR: Oslobađamo svoje privremeno okupirane teritorije

Portparol narodne milicije samoproglašene Luganske narodne republike rekao je da su krenuli u oslobađanje "privremeno okupiranih teritorija" i da gađaju samo vojne objekte, odnosno mesta gde se okupljaju ljudi i čuva oprema vojske Ukrajine.

profimedia

 

07.24 Reakcije Zapada: "Putin izazvao rat sa predumišljajem"

Lideri zapadnih zemalja oštro su osudili najskorije akcije ruske vojske u Ukrajini. Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da je ruski predsednik Vladimir Putin izabrao "rat sa predumišljajem" koji će dovesti do katastrofalnog gubitka života i ljudske patnje, a generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg zatražio je od Rusije da odmah obustavi vojnu akciju i poštuje ukrajinski teritorijalni integritet i suverenitet. I Evropska unija smatra odgovornom Moskvu za "neopravdan napad na Ukrajinu", izjavila je danas predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Ambasadori NATO će održati vanredno zasedanje u toku jutra, izjavio je Rojtersu jedan neimenovani zvaničnik Severnoatlantske alijanse. Takođe, Lideri EU 27 trebalo bi da se okupe danas u Briselu na vanrednom samitu posvećenom krizi u Ukrajini i odnosima sa Rusijom.

Pogledajte ostale reakcije ovde.

07.18 Sirene za uzbunu u Kijevu

U Kijevu su se oglasile sirene za uzbunu, a mogu se videti velike kolone automobila na izlazima iz grada. Gradonačelnik Harkova je apelovao na građane da ne napuštaju svoje domove.

Associated Press

07.06 Ukrajinska vojska: Odgovaramo na artiljerisjke i raketne napade

Ukrajinska vojska je u izjavi navela da je ruska vojska počela "intenzivne artiljerijske napade" na njene jedinice na istoku zemlje. Navodi se da je Rusija pokrenula i raketne napade na aerodrom Borispil u blizini Kijeva i na nekoliko drugih aerodroma. U izjavi se dodaje da ukrajinske PVO snage odgovaraju na napade. Takođe, negirani su izveštaji o ruskim padobrancima u Odesi. 

BBC prenosi da više ukrajinskih zvaničnika navodi da su se trupe iz Belorusije pridružile ruskom napadu, što znači da se ofanziva sprovodi i sa severa Ukrajine. CNN navodi da Pentagorn prati izveštaje o aktiviranju trupa iz Belorusije. Kaže se  da nije jasno da li su trupe samo ruske, ili uključuju i belorusku vojsku. 

Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka

 

07.00 Zelenski: Napadi na infrastrukturu, Rusko ministarstvo: Vojna infrastruktura na meti visokopreciznog oružja

Ukrajinski predsednik Zelenski je potvrdio izveštaje o raketnim napadima u zemlji. On je naveo da je Rusija raketama napala ukrajinsku infrastrukturu i granice. S druge strane, za RIA Novosti je u ruskom Ministarstvu odbrane rečeno da oružane snage Rusije ne izvode raketne ni artiljerijske udare na gradove Ukrajine. Navedeno je da se vojna infrastruktura, objekti protivvazdušne odbrane, vojni aerodromi i avijacija Oružanih snaga Ukrajine onesposobljavaju visokopreciznim naoružanjem.

Tanjug/AP Photo Emilio Morenatti

 

06.50 U Ukrajini uvedeno ratno stanje

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski saopštio je da se uvodi ratno stanje u zemlji. On je to rekao tokom obraćanja građanima.

"Rusija je izvršila udare po našoj vojnoj infrastrukturi. Uvodimo ratno stanje“, rekao je šef ukrajinske države, prenosi ukrajinska agencija UNIAN. Zamolio je građane da ostanu kod kuće što je više moguće. "Ne paničite, jaki smo, spremni smo na sve, pobedićemo svakog", naglasio je Zelenski. Potom je parlament potvrdio njegovu odluku.

Tanjug/AP/Ukrainian Presidential Press Office

 

06.45 Ukrajinski mediji javljaju da se u više gradova u zemlji čuju eksplozije.

Eksplozije se čuju u Kijevu, Kramatorsku, Odesi, Harkovu i Berđansku, prenosi ukrajinska agencija UNIAN. Navodi se da su se najmanje četiri eksplozije čule u Kramatorsku, da su odjeknule jake eksplozije u Odesi, Harkovu i Berđansku. Agencija navodi da su i građani glavnog grada Kijeva čuli eksplozije i da su se pucnjava i eksplozije čule i sa aerodroma Borispolj. Prethodno je dopisnica CNN-a iz Harkova javila da je čula seriju eksplozija.

06.40 Putin: Odlučio sam da bude sprovedena specijalna vojna operacija

Vladimir Putin je rekao da okolnosti zahtevaju da se preduzme odlučna i hitna akcija. "Narodne republike Donbasa su se obratile Rusiji sa zahtevom za pomoć. S tim u vezi, u skladu sa clanom 51, deo 7 Povelje UN, uz odobrednje Saveta Federacije i u skladu sa ugovorima o prijateljstvu i uzajamnoj pomoći sa DNR i LNR, odlučio sam da bude sprovedena specijalna vojna operacija", rekao je Putin u televizijskom obraćanju građanima Rusije, prenose RIA Novosti. Putin je rekao da planovi Rusije ne uključuju okupaciju Ukrajine, ali da će Moskva težiti njenoj demilitarizaciji.

Tanjug/AP/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin

 

"Rusija ne može da se oseća bezbedno, da se razvija, da postoji uz stalnu pretnju koja dolazi iz moderne Ukrajine“, rekao je Putin, napominjući da je razvoj zauzimanje Ukrajine od strane Severnoatlantske alijanse neprihvatljivo. Istakao je da se NATO približava granicama Rusije. Moskva, prema njegovim rečima, već 30 godina pokušava da se dogovori o neširenju bloka na istok, a suočavala se sa obmanama, pokušajima pritisaka i ucenama.

Komentari (1)

Марија

24.02.2022 07:27

Дошао је крај NATO окупационом режиму у Кијеву. Чекамо браћу Русе у Приштини и Книну

Evropa