Biznis vesti

Prelivanje krize: Jutros prepolovljen protok gasa u gasovodu Jamal, Gasprom ćuti

Komentari

Autor: Rojters

24/02/2022

-

11:00

Prelivanje krize: Jutros prepolovljen protok gasa u gasovodu Jamal, Gasprom ćuti
Prelivanje krize: Jutros prepolovljen protok gasa u gasovodu Jamal, Gasprom ćuti - Copyright AP Photo/Sergei Chuzavkov, File

veličina teksta

Aa Aa

Protok gasa ka Poljskoj putem gasovoda "Jamal-Evropa" prepolovljen je jutros – istog dana kada je Moskva naredila vojnim oružanim snagama da napadnu Ukrajinu.

Nije sigurno da li su manji tokovi povezani sa razvojem situacije u Ukrajini. Ruska državna gasna kompanija Gasprom je odbila da komentariše, prenosi Rojters.

Gasovodom Jamal gas se obično transportuje iz Rusije za Nemačku. Međutim, od decembra prošle godine gas se Jamalom prebacivao "unazad", odnosno iz Nemačke nazad u Poljsku kako bi se ublažile nestašice zbog toga što je Rusija smanjila dovod gasa u Poljsku i to u trenutku kada su temperature padale na minus 10.

U tom trenutku, svetska javnost tumačila je da su oni koji su upozoravali da bi Vladimir Putin gas mogao da koristi u "hibridnom ratu" protiv Zapada i zaista bili u pravu. Kako je tumačeno, još jedan razlog za manipulisanje gasovodom Jamal, iz ugla Mosve svakako bi bio i pritisak da se projekat Severni tok 2 ozvaniči, međutim, u međuvremenu, a upravo zbog eskalacije ukrajinske krize, Nemačka je donela odluku da privremeno obustavi projekat. 

Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je pre dva dana da je Nemačka preduzela korake da zaustavi proces odobrenja gasovoda Severni tok 2, kojim bi gas trebalo da ide od Rusije do Nemačke.

U najnovijem razvoju situcije, tokovi iz Nemačke u Poljsku preko Jamala, odnosno merne tačke Malnov bili su u četvrtak na 680.000 kilovat-sati na sat, što je upola manje u odnosu na 1,5 kilovat-sati u sredu.

Ruske snage ispalile su rakete na nekoliko ukrajinskih gradov, trupe su se iskrcale na južnoj obali u četvrtak, rekli su zvaničnici i mediji, nakon što je predsednik Vladimir Putin odobrio, kako je rekao, specijalnu vojnu operaciju na istoku.

Ranije ove nedelje Putin je rekao da će Rusija nastaviti da isporučuje gas na svetska tržišta.

Ruski izvozni monopol gasa Gasprom, koji može da rezerviše kapacitet gasovoda na dnevnim aukcijama, nije naručio nikakav tranzitni kapacitet za februar i mart preko rute.

Nije rezervisao kapacitet za drugi i treći kvartal godine i ne planira da održava spot prodaju gasa na svojoj elektronskoj platformi ove nedelje.

Na drugoj velikoj ruti za ruske isporuke u Evropu, za snabdevanje Slovačke iz Ukrajine preko granične tačke Velke Kapušani, kapacitet za četvrtak iznosio je 622.477 megavat sata. To je skoro duplo više od nivoa viđenog poslednjih dana i najveća dnevni protok od 7. februara. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis