Evropa

Šolc povodom vojnog delovanja ruske vojske u Ukrajini: Ovo je Putinov rat, napravio je veliku grešku

Komentari

Autor: Tanjug

24/02/2022

-

12:18

Šolc povodom vojnog delovanja ruske vojske u Ukrajini: Ovo je Putinov rat, napravio je veliku grešku
Olaf Šolc - Copyright Tanjug/AP/Johanna Geron

veličina teksta

Aa Aa

Nemački kancelar Olaf Šolc istakao je danas, povodom vojnog delovanja ruske vojske u Ukrajini, da je "ovo Putinov rat".

Šolc je, u obraćanju građanima, istakao da je Rusija danas eklatantno prekršila međunarodno pravo, da donosi patnju svojim susedima, krši suverenitet i granice Ukrajine, i ugrožava živote svom bratskom narodu u Ukrajini.

"Time Rusija dovodi u pitanje mirovni poredak na našem kontinentu. Ovo je Putinov rat. Putin je svojim ratom napravio veliku grešku", podvukao je on.

Šolc je kazao da je ukrajinskom predsedniku iskazao punu solidarnost Nemačke. Kazao je da je sazvao Savet za nacionalnu bezbednost kako bi odlučili o daljem delovanju i pozvao sve nemačke državljane da napuste Ukrajinu zbog svoje bezbednosti.

Zahtev za vanrednu sednicu Bundestaga

Kazao je i da je predsednicu Bundestaga zamolio za zakazivanje vanredne sednice u nedelju, na kojoj će se obratiti poslanicima o situaciji u Ukrajini. Šolc je najavio i da će se danas posle podne, kao predsedavajući G7, založiti za jedinstvenu snažnu reakciju najsnažnijih demokratija sveta.

Nemačka je, dodaje, u tesnoj saradnji sa svojim partnerima u NATO i EU i sa njima će odlučiti o daljim tvrdim sankcijama.

"Cilj sankcija je da ruskom rukovodstvu stavimo jasno do znanja da će platiti veliku cenu", poručio je kancelar Nemačke.

Šolc je NATO partnrima poručio da razume njihove strahove i zabrinutost, i najavio da će Nemačka ispuniti svoju obavezu pružanja pomoći. Takođe je preneo da je sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom predložio da se održi sastanak NATO na nivou šefova država i vlada.

Na današnjem vanrednom Samitu EU u Briselu, rekao je da će se razgovarati o daljim sankcijama.

"Situacia je veoma ozbiljna. Putina pozivam da vojni napad odmah zaustavi, da zaustavi krvoproliće i povuče u potpunost svoje trupe iz Ukrajine", zaključio je Šolc.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa