Evropa

Analitičari za Euronews Srbija o krizi u Ukrajini: Sukobi i van granica Donjecka i Luganska, reč je o širem ratu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/02/2022

-

11:27

Analitičari za Euronews Srbija o krizi u Ukrajini: Sukobi i van granica Donjecka i Luganska, reč je o širem ratu
Analitičari za Euronews Srbija o krizi u Ukrajini: Sukobi i van granica Donjecka i Luganska, reč je o širem ratu - Copyright Tanjug/AP/Vadim Ghirda

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je rano jutros da je doneo odluku o specijalnoj vojnoj operaciji u Donbasu, a ukrajinski zvaničnici optužili su Moskvu da je otpočela rat punih razmera. Mediji prenose da se se u više ukrajinskih gradova čule eksplozije, a izveštaji o žrtvama za sada su nejasni. Analitičari koji su govorili za Euronews Srbija kažu da se očekuje da situacija eskalira i proširi se na delove Ukrajine van Donjecka i Luganska, ali da ne postoji opasnost da se sukobi prošire van države Ukrajine.

Igor Novaković iz Centra za međunarodne i bezbednosne studije rekao je da se sukobi šire van granica Donjecka i Luganska.

"Različite mediji prijavljuju da su bili napadi širom Ukrajine, videli smo i da je ruska vojska pred Harkovom, tenkovi, i da su ruske jedinice prešle granicu između Krima i Ukrajine i da su ušle na teritoriju koja nije deo Luganska i Donjecka", kazao je Novaković.

Euronews TV

On je istakao da Rusija najvernovatnije teži ka demilitarizaciji Ukrajine.

"Meni je najjasnija indikacija toga ono što je Putin rekao jutros, da cilj intervencije nije uništenje Ukrajine već demilitarizacija. Verovatno će doći do neke šire operacije širom Ukrajine sa ciljem deinstaliranja režima u Ukrajini i postavljanje verovatno nekog novog", rekao je Igor Novaković za Euronews Srbija.

Krstić: Ovde je reč o širem ratu

I Milan Krstić sa Fakulteta političkih nauka kazao je da je Putin verovatno ranije doneo odluku o postepenom pristupu delovanja u Ukrajini.

"Očigledno je da intervencija nije usmerena samo na ove dve republike koje je Rusija priznala, nego na čitavu Ukrajinu. Ovde je reč o širem ratu koji neće biti realizovan samo na teritorije Donjecka i Luganska, na šta je zapad i upozorio", kazao je Krstić.

On je naveo da još nije jasno da li će doći do pritiska za promenu režima u Ukrajini, koji bi bio proruski orijentisan.

"Kada je reč o NATO alijansi, oni su se jasno ograničili na zemlje članice i mislim da neće biti nikakvih vojnih operacija mimo granica Ukrajine, ali je govoto izvesno da će do eskalacija doći van Donbasa", rekao je Krstić za Euronews Srbija.

Na pitanje zašto se Putin odlučio na ove postupke u Ukrajini, Novaković navodi da nema "racionalnog odgovora na to pitanje".

"Ako se vratim na njegov odogvor od pre dva dana, ja sam ga tada razumeo da je on usmeren ka negaciji postojanja Ukrajine kao države. To nas upućuje da je cilj Rusije potpuna kontrola ukrajinske teritorije i stvaranje neke tampon države između Rusije i Zapada (NATO)", navodi Novaković.

Euronews

Novaković je govorio i o sankcijama, kao i trenutnim odgovorima Ukrajine.

"Vidimo da svi najavljuju veoma težak "neizdrživ" paket sankcija na Rusiju, ali očekujem i uzvratno gomilanje i naoružanja i vojske na granicama NATO država. Što se tiče same Ukrajine verovatno će doći do novih isporuka oružja, ali pitanje u kom momentu i kojoj vojsci. Ono što sam zasad mogao da vidim u medijima, ukrajinska vojska, sem onih jedinica u Donjecku i Lugansku, uglavnom ne pruža otpor. Videćemo koliko će brzo cela ova operacija da bude okončana", dodajući da je ukrajinska vojska solidno opremljena, "ali kada se suočavaju sa jednom vojnom silom mislim da imaju male šanse".

Takođe, kada je reč o ceni gasa, Novaković ističe da će one sigurno pasti, ali ne na nivo na kom su bile pre početka gasne krize.

"Ovo je reakcija tržišta da je jedan veliki snabdevač u krizi, odnosno da postoji neizvesna situacija", zaključio je Novaković u razgovoru za Euronews Srbija.

Pozicija Srbije

Kada je reč o položaju i stavu Srbije, Krstić navodi da se može očekivati prilagođavanje sankcijama Rusiji.

"Mislim da će to biti negde na liniji onoga što postoji od 2014. godine, a to je neizjašnjavanje. Nećemo da uvedemo sankcije Rusiji, nećemo da ih podržimo, ali će biti teško jer će biti mnogo veći pritisak na Beograd da podrži sankcije Rusiji", naveo je Milan Krstić sa Fakulteta političkih nauka povodom aktuelne krize u Ukrajini.

On je rekao da spoljna politika zavisi od unutrašnjih pitanja, a da se u Srbiji bliže izbori.

"Slede izbori, zbog mišljenja javnog mnjenja, mislim da Aleksandar Vučić neće rizikovati to poverenje za ostanak na vlasti. Zato mislim da je nemoguće da se Srbija potpuno saglasi sa sankcijama Rusiji, ali bi mogli da se naprave neki koraci. Da Vučić suptilno osudi Rusku Federaciju, i da eventualno sankcije budu uvedene za Donjeck i Lugansk", naveo je Krstić dodajući da se situacija može porediti sa prilagođavanjem sanckijama Belorusiji prošle godine.

Komentari (0)

Evropa