Evropa

UKRAJINA IZMEĐU PREGOVORA I ESKALACIJE: Putin o nuklearnom arsenalu, NATO upozorava, EU šalje oružje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/02/2022

-

09:00

UKRAJINA IZMEĐU PREGOVORA I ESKALACIJE: Putin o nuklearnom arsenalu, NATO upozorava, EU šalje oružje
UKRAJINA IZMEĐU PREGOVORA I ESKALACIJE: Putin o nuklearnom arsenalu, NATO upozorava, EU šalje oružje - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Četvrti dan ruske vojne akcije u Ukrajini obeležile su najave ruskog predsednika Vladimir Putina da je stavio snage nuklearnog odvraćanja u "stanje visoke pripravnosti", odgovor generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga koji je osudio Putinovu izjavu i rekao da je to "opasna i neodgovorna retorika", ali i novi paket sankcija EU i odluka Unije da po prvi put u istoriji finansira kupovinu i isporuku oružja jednoj zemlji pod napadom.

Ključni događaji:

  • Putin je stavio snage nuklearnog odvraćanja u "stanje visoke pripravnosti"
  • Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg osudio je Putinovu izjavu i rekao da je to "opasna i neodgovorna retorika"
  • Mirovni pregovori između ruske i ukrajinske delegacije trebalo bi da se održe u ponedeljak ujutru po lokalnom vremenu

  • EU po prvi put donela odluku da finansira nabavku oružja trećoj zemlji u sukobu i zatvorila vazdušni prostor za ruske avione

  • Zelenski pristao na pregovore u Belorusiji
  • Borbe su fokusirane oko glavnog grada Ukrajine, Kijeva i Harkova, različiti su izveštaji o žrtvama
  • Krstareće rakete "kalibar" ispaljene na Ukrajinu iz Crnog mora
  • Zelenski najavio osnivanje legije stranaca
  • Zapad šalje nove količine oružja i vojnu pomoć Ukrajini
  • Ukrajina tužila Rusiju Međunarodnom sudu pravde
  • EU je uvela novi paket sankcija, koje uključuju i zamrzavanje imovine Putina i Lavrova
  • NATO je saopštio da šalje dodatne trupe na istok Evrope, dok je Stoltenberg istakao da "Putinov cilj nije samo Ukrajina"
  • SAD šalju vojnu pomoć Ukrajini u iznosu od 350 miliona dolara
  • Prema različitim izveštajima, Ukrajinu je napustilo više od 368.000 ljudi 

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pogledajte u našem posebnom blogu.

Euronews Srbija

Karta Ukrajine koja prikazuje okvirna područja koja su zauzele ruske snage. Napomena: Označena područja baziraju se na saopštenjima ukrajinskih i ruskih zvaničnika, kao i na medijiskim izveštajima vojnih aktivnosti te ne predstavljaju apsolutno precizne oblasti na kojima se nalaze ruske trupe.

00.10 Ukrajinski generalštab: Težak dan za našu vojsku

U generalštabu ukrajinskih oružanih snaga današnji dan je opisan kao "težak" za vojsku, jer ruske snage "nastavljaju sa granatiranjem u skoro svim pravcima". U objavi na engleskom jeziku na Fejsbuku, generalštab je saopštio da pripadnici odbrambenih snaga u vojnoj vazduhoplovnoj bazi Vasilkov, jugozapadno od Kijeva, odolevaju artiljerijskim udarima i napadima ruskih snaga, prenosi Rojters.

23.56 Nebenzja tvrdi da je u toku informacioni rat protiv Rusije

"Na društvenim mrežama je u toku informacioni rat protiv Rusije. S obzirom da nema dokaza o uništavanju civilne infrastrukture od strane ruskih snaga, prikazuju se zločini koje su počinili Ukrajinaci, nacionalisti u Donbasu i predstavljaju se kao dokaz. Na ukrajinskim društvenim mrežama objavljeno je ukupno 1,2 miliona lažnih izveštaja", izjavio je stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja na današnjoj sednici Saveta bezbednosti UN.

23.51 Blinken: Sankcije će ograničiti sposobnost Rusije da ratuje

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da će finansijske sankcije koje je Japan uveo Rusiji, zajedno sa sankcijama drugih saveznika i partnera, pomoći da se Rusiji nametnu ogromni troškovi i ograniči njena sposobnost da vodi rat protiv Ukrajine, navodi se u saopštenjui Stejt departmenta.

"Ponovo smo potvrdili da svet nikada nije bio usklađeniji nego danas u odbrani i očuvanju slobode i suvereniteta Ukrajine i drugih država", rekao je Blinken u razgovoru sa japanskim ministrom spoljnih poslova Jošimasom Hajašijem i drugim liderima G7, prenosi Rojters.

23.46 FIFA zabranila odigravanje utakimica u Rusiji

Međunarodna federacija fudbalskih asocijacija (FIFA) saopštila je danas da se u Rusiji neće igrati međunarodne fudbalske utakmice i da će biti zabranjeno korišćenje zastave i himne te zemlje na utakmicama koje se budu igrale u inostranstvu.
FIFA je ponovila da osuđuje "rusku upotrebu sile tokom invazije na Ukrajinu" i poručila da se ruska reprezentacija neće takmičiti pod imenom Rusija, već kao Fudbalski savez Rusije.

23.33 Belgija šalje Ukrajini mitraljeze i reketne bacače

Ukrajina će dobiti 3.000 mitraljeza i 200 protivtenkovskih raketnih lansera iz Belgije, saopštio je na svom Tviter nalogu predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski.

U međuvremenu, Danska je najavila da će donirati Ukrajini 2.700 komada protivtenkovskog oružja, potvrdila je  premijerka te zemlje Mete Frederiksen. Premijerka Švedske Magdalena Anderson je ranije danas saopštila da će poslati vojnu pomoć Ukrajini, uključujući protivtenkovsko naoružanje, šlemove i pancire.

23.20 Ukrajina podnela tužbu protiv Rusije

Međunarodni sud pravde u Hagu Ujedinjenih nacija (ICJ) saopštio je danas da je Ukrajina podnela tužbu protiv Rusije. U tužbi se navodi da je lažna tvrdnja Rusije da je invaziju na Ukrajinu izvršila kako bi sprečila genocid, a od sudija se traži da nalože "privremene mere" za zaštitu Ukrajine, prenosi Rojters.

22.56 Odgovor Moskve: Aeroflot otkazuje sve letove ka evropskim destinacijama

Ruska aviokompanija Aeroflot saopštila je danas da će do daljeg otkazati sve letove ka evropskim destinacijama. Aeroflot se oglasio nakon što su mnoge države odlučile da zatvore vazdušni prostor u znak protesta zbog napada Rusije na Ukrajinu, prenosi Rojters. 

Unsplash

 

22.49 Džonson: Sumnjam da Putin iskreno želi pregovore

Britanski premijer Boris Džonson izrazio je sumnju u iskrenost ruskog predsednika Vladimira Putina u pogledu ulaska u pregovore sa Ukrajinom, ali se saglasio da je potrebno pokušati da se sukob okonča.

"Ako on (Putin) želi da se zaustavi, ako hoće da se povuče, ako namerava da pregovara, to je veoma dobra vest. Ali, sumnjam... U njegovom ponašanju ne postoji ništa što sam do sada video što bi me navelo da mislim da bi možda mogao biti iskren. Ali ako jeste, onda bi trebalo da idemo tim putem", rekao je Džonson novinarima, prenosi Rojters.

22.40 Skloništa, pozivi u pomoć i bodljikave žice: Kako rat u Ukrajini utiče na umetnike i kulturne institucije 

Invazija Rusije na Ukrajinu zaustavila je uobičajen život u toj zemlji i učinila budućnost sve neizvesnijom svim njenim stanovnicima, pa i umetnicima. Pripreme za učešće u većini međunarodnih događaja u svetu umetnosti su obustavljene. Kako rat u Ukrajini utiče na umetnike i kulturne institucije pročitajte u posebnom tekstu.

profimedia/Laika 1954

 

22.30 Kijev: Stradalo 352 civila, među njima 14 dece

Ukrajinsko ministarstvo zdravlja saopštilo je da su 352 civila, uključujući 14 dece, ubijena od početka sukoba u Ukrajini. U saopštenju se takođe navodi da su ranjene 1.684 osobe, uključujući 116 dece, prenosi Rojters.  U Nacionalnoj dečjoj bolnici Ohmatdit u Kijevu juče je poginulo jedno dete, a dvoje dece je ranjeno tokom granatiranja i pucnjave.

22.15 Ruske snage preuzele grad Berdjansk
 
Gradonačelnik južnog ukrajinskog grada Berdjanska Aleksandar Svidlo rekao je da su ruske snage ušle i preuzele kontrolu nad tim gradom. Berdjansk, koji ima malu pomorsku bazu, ima oko 100.000 stanovnika, prenosi CNN.

"Naoružani vojnici ušli su u gradsku skupštinu i predstavili su se kao ruski vojnici. Obavestili su nas da su zauzeli sve zgrade državnih institucija u gradu. Službenicima su rekli da slobodno nastave da rade, ali mi smo to smatrali neprihvatljivim i napustili smo prostorije", rekao je Svidlo.

21.55 Sutra specijalna sednica Savet bezbednosti UN

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija odlučio je da sazove retku hitnu sednicu 193 članice Generalne skupštine UN o napadu Rusije na Ukrajinu. Specijalna sednica će biti održana sutra, prenosi Rojters. Glasanje 15 članica Saveta bezbednosti bilo je proceduralno, a Rusija nije mogla da uloži veto.

Rezolucija o sazivanju sednica Generalne skupštine UN usvojena je sa 11 glasova "za". Rusija je glasala protiv, a Kina, Indija i Ujedinjeni Arapski Emirati bili su uzdržani.

Tanjug AP/Richard Drew

 

21.44 Borelj: EU doprema borbene avione Ukrajini

Šef diplomatije EU Žozep Borelj rekao je da će Brisel, u sklopu vojne pomoći, Ukrajini poslati borbene avione.

"Savet EU je jednoglasno podržao paket podrške ukrajinskoj vojsci od 500 miliona evra. Poljska će biti centar za transport naoružanja Ukrajini", poručio je Borelj.

21.37 Upozorenje ambasade SAD u Moskvi

Ambasada SAD u Moskvi upozorila je američke državljane da razmotre opciju da odmah napuste Rusiju zbog sve većeg broja avio-kompanija koje otkazuju letove i zatvaraju vazdušni prostor za ruske avione.

21.29 Borelj: Kriza bi mogla da se prelije na Zapadni Balkan

"Zabrinuti smo šta bi moglo da se dogodio u regionu. Ruski uticaj može da počne da deluje u susednim zemljama", rekao je šef diplomatije EU Žozep Borelj na konferenciji za novinare, nakon onlajn sastanka šefova diplomatija EU posvećenog krizi u Ukrajini. On je dodao da EU strahuje da se Rusija "neće zaustaviti u Ukrajini", prenosi Rojters. 

21.24 Portparol Zelenskog: Pregovori odloženi, na agendi pitanje mira

Pregovori delegacija Rusije i Ukrajine, koji bi trebalo da se održe u Belorusiji, neće početi još nekoliko sati, saopštio je portparol ukrajinskog predsednika Sergej Nikoforov. Nikoforov je rekao da su pregovori odloženi zbog "veoma komplikovanih logističkih i bezbednosnih mera" za ukrajinsku delegaciju, prenosi TASS.

21.16 Satelitski snimci ruskog napredovanja prema Kijevu

Satelitski snimci koje je objavila američka privatna kompanija Maksar Teknolodžiz Inc pokazuju veliko grupisanje i pokrete ruskih kopnenih snaga sa tenkovskim jedinicama prema glavnom gradu Ukrajine Kijevu, na udaljenosti od oko 65 kilometara, preneo je Rojters. Snimci američke kompanije pokazuju kolonu više stotina vojnih vozila koja se proteže na preko pet kilometara, navodi Rojters.

Ruski vojni konvoj je lociran severoistočno od ukrajinskog grada Ivankiva i u njemu su cisterne sa gorivom, logistička i oklopna vozila, tenkovi, borbena pešadijska vozila i samohodna artiljerijska oruđa, navodi se u saopštenju Maksar Teknolodžiz Inc.

21.07 DNR: U Donjecku poginulo 15 civila u poslednjih 11 dana

Broj civilnih žrtava tokom 11 dana eskalacije neprijateljstava od strane ukrajinskih snaga u Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR) porastao je na 15, saopšteno je danas iz misije DNR u Zajednickom centru za Kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

20.57 EU prima ukrajinske izbeglice naredne tri godine

Evropska unije donela je jednoglasnu odluku da naredne tri godine prima ukrajinske izbeglice bez prethodnog podnošenja zahteva za azil, rekao je nemački ministar unutrašnjih poslova, prenosi BBC.

20.39 Kličko: Kijev je opkoljen

"Kijev je potpuno opkoljen", rekao je u izjavi za AFP gradonačelnik tog grada Vitalij Kličko, dodajući da su potencijalne rute za beg sada blokirane. Upitan da li je planirana evakuacija građana u slučaju da ruske trupe zauzmu prestonicu, on je odgovorio: "To ne možemo da uradimo, sve rute su blokirane". 

"Opkoljeni smo", dodao je. 

U Kijevu oko koga se danima vode borbe, vazdušni napadi se čuju i sada, dok se stanovnici suočavaju sa još jednom noći pod pretnjom vazdušnih udara, prenosi BBC. 

"Nalazimo se na ivici humanitarne katastrofe. Trenutno imamo struju, vodu i grejanje, ali uništena je infrastruktura za dostavu hrane i lekova", rekao je Kličko.

20.35 Koje sve evropske zemlje su ponudile oružje Ukrajini

Više evropskih zemalja ponudilo je oružje Ukrajini dok se bori protiv ruske invazije. Danas je i EU, po prvi put u istoriji, najavila da će finansirati nabavku i isporuku oružja trećoj zemlji pod napadom. Švedska je u danas najavila da će Ukrajini pružiti vojnu pomoć, uključujući protivtenkovsko oružje, šlemove i pancire i to je prvi put  da šalje oružje zemlji u oružanom sukobu od invazije Sovjetskog Saveza na Finsku 1939. godine, rekla je Magdalena Andersson, premijer, prenosi Gardian. 

AP/Emilio Morenatti

 

Belgija, takođe, planira da pošalje hiljade mitraljeza i stotine protivtenkovskih minobacača, izjavio je u nedelju ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. U međuvremenu, Nemačka je juče saopštila da će poslati protivtenkovsko oružje i rakete u Ukrajinu, što predstavlja veliki preokret u njenoj politici neizvoza oružja u zone sukoba.

20.27 Pat pozicija i zaokret u nemačkoj politici: Zašto je Berlin u ukrajinskoj krizi imao mnogo težu poziciju od ostatka EU 

Uprkos tome što je Nemačka, jedna od vodećih članica Evropske unije, za mnoge važne odluke preuzimala glavnu ulogu, krizu u Ukrajini nova vlada u Berlinu dugo je posmatrala prilično uzdržano. Usled sve većih tenzija, Berlin je bio napet pod pritiscima da obustavi projekat gasovoda Severni tok 2, a činjenica da bi trenutni sukobi mogli da poremete evropsko snabdevanje energentima dovelo je Nemačku u "pat poziciju".

Tek posle nekoliko neizvesnih dana Nemačka je zauzela oštar stav i saopštila da će Ukrajini isporučiti oružje, kao i da će povećati izdatke za odbranu. Zašto je, međutim, Nemačka toliko čekala, proitajte u analizi Euronews Srbija. 

20.14 Moskva najvila kažnjavanje "kolovođa kijevskog režima"

Kolovođe kijevskog režima i njihovi saradnici biće pronađeni i neizbežno i propisno kažnjeni, poručio je danas portparol Ministarstva odbrane Ruske Federcije Igor Konašenkov na brifingu za novinare.

"Identifikovana su i evidentirana sva lica, glasovi, telefoni, boravišta, IP adrese i poruke ukrajinskih nacista koji su odgovorni za poniženja i mučenja naših drugova. Takođe i kolovođa kijevskog režima i njihovih poslušnika koji pozivaju na mučenje ruskih vojnika kršeći konvenciju o postupanju sa ratnim zarobljenicima. Svima vama ući ćemo u trag i neizbežno ćete biti kažnjeni", poručio je portparol ministarstva odbrane Ruske Federcije Igor Konašenkov.

20.03 Bela kuća pozvala Kinu da osudi rusku invaziju na Ukrajinu

Bela kuća pozvala je danas Kinu da osudi rusku invaziju na Ukrajinu, pošto se napad Moskve na njenog suseda nastavlja, a ruski predsednik Vladimir Putin stavio je nuklearne snage u stanje posebne borbene gotovosti. Zašto bi napad na Ukrajinu mogao da bude "noćna mora za Kinu"  pročitajte u posebnom tekstu.

Tanjug/Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

19.51 G7 u utorak o sukobu u Ukrajini i pomoći toj zemlji

Finansijski lideri grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja sveta (G7) sastaće se virtuelno u utorak kako bi razgovarali o sukobu u Ukrajini i potencijalnim opcijama pomoći toj zemlji, izjavio je danas predsednik Svetske banke Dejvid Malpas.

19.24 Zašto se novi potez EU naziva istorijskim?

Evropska unija će prvi put finansirati kupovinu i isporuku naoružanja i druge opreme Ukrajini, a Brisel planira da zatvori svoj vazdušni prostor za ruske avione, saopštila je danas predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen. Zašto se taj potez naziva istorijskim pročitajte u posebnoj vesti. 

19.16 Crna Gora se pridružila svim restriktivnim merama protiv Rusije

Crna Gora pridružila se svim restriktivnim merama Evropskog saveta protiv Rusije, saopštilo je danas crnogorsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Ministarstvo je na Tviteru objavilo da Crna Gora osuđuje odluku Rusije da, kako navodi, "naruši suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine priznavanjem samoproglašenih republika Donjecka i Luganjska i nezakonitim aktom agresije na Ukrajinu".

19.09 Ukrajinka iz Harkova za Euronews Srbija

"Danas su ulice puste, rečeno nam je da ostanemo kod kuće zato što ruske trupe ulaze u grad. Upravo traje bombardovanje u centru grada. Nisam toliko uplašena jer sam bila u Donbasu kada je tamo počeo rat, tako da ovo nažalost nije ništa novo za mene. Jedino čega se plašim je da se ovo neće završiti u Ukrajini", rekla je Liza.

18.56 Nove ukrajinske informacije o napadu sa beloruske teritorije: Pogođen aerodrom u Žitomiru

Savetnik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine, koji je i ranije izvestio da je o lansiranju raketa sa beloruske teritorije na sever Ukrajina, sada navodi da je u tom napadu pogođen aerodrom u gradu Žitomir.

18.46 "Zaustavite rat": Protesti solidarnost sa narodom Ukrajine širom sveta

Demonstranti širom sveta izražavali su solidarnost sa narodom Ukrajine i pozivali svoje vlade da učine više da pomognu Kijevu, kazne Rusiju i izbegnu još veći konflikt u Evropi. Fotografije sa protesta pogledajte u galeriji:

18.37 CNN o američkim procenama ruskih položaja u Ukrajini

CNN, pozivajući se na visokog američkog zvaničnika odbrane, prenosi američke procene ruskih položaja u Ukrajini, navodeći, između ostalog, da se ruske snage nalaze na oko 50 kilometaraod centra Mariupolja, grada na jugoistoku Ukrajine. Kako navode isti izvori CNN, ruske snage se trenutno ne kreću ka Odesi, lučkom gradu u Crnom moru, ali je primetno pozicioniranje ruskih vojnih snaga u Crnom moru.

18.26 Rusija prvi put od napada saopštila da ima gubitke

Rusko Ministarstvo odbrane je prvi put od početka vojne operacije u Ukrajini saopštilo da među ruskom vojskom ima poginulih i ranjenih.

"Nažalost, ima poginulih i ranjenih naših drugova", izjavio je portparol Ministarstva Igor Konašenkov na brifingu, prenela je agencija RIA Novosti. Ministarstvo je, takođe, saopštilo da je nekoliko ruskih vojnika zarobljeno.

18.09 "Da li je ovaj sukob rat? Odlučili smo da jeste": Nove poruke Turske menjaju okolnosti

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu rekao je danas da je Turska odlučila da je invazija Rusije na Ukrajinu čin rata.

"Da li je ovaj sukob rat? Odlučili smo da jeste. Član 19 konvencije iz Montreja je veoma jasan. Ovo je rat", rekao je u intervjuu za CNN Turk.

profimedia

 

Turska odluka je važna zbog primene Konvencije iz Montreja iz 1936. godine koja reguliše prolaz plovila kroz moreuze Dardanele i Bosfor. Ova Konvencija daje Turskoj izvesnu kontrolu nad kontrolom prolaska vojnih brodova kroz moreuze Dardanele i Bosfor koji povezuju Mramorno, Egejsko i Crno more. Šta znače nove poruke Tuske povodom rata u Ukrajini pročitajte u posebnoj vesti.

17.58 Zelenski ne veruje u rezultat mirovnih pregovora

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je danas da ne veruje u rezultat mirovnih pregovora sa Rusijom u Belorusiji.

"Ali pustite ih da pokušaju", poručio je Zelenski, a prenosi Rojters.

17.42 Savetnik ukrajinskog ministra: Rakete Iskader lansirane iz Belorusije na Ukrajinu

Rakete Iskander, lansirane su danas sa teritorije Belorusije na Ukrajinu oko 17 casova, izjavio je je savetnik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine. Ukrajinski i ruski zvaničnici trebalo bi da se sastanu radi razgovora na (nepoznatoj) lokaciji na beloruskoj granici sa Ukrajinom, saopšteno je danas iz kabineta predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, prenosi Rojters. Raketni sistemi Iskander imaju domet od preko 500 kilometara i namenjeni su uništavanje protivničkih aerodroma, aviona, radara i komandnih centara.

17.39 Fon der Lajen: Po prvi put finansiraćemo kupovinu i isporuku oružja zemlji pod napadom

Predsednica Evropske komisije Ursula Fon der Lajen saopštila je upravo novu odluku EU kojim Unija "jača podršku Ukrajini".

"Po prvi put, EU će finansirati kupovinu i isporuku naoružanja i opreme zemlji koja je napadnuta. Takođe jačamo naše sankcije Kremlju", napisala je ona na Tviteru.

Fon der Lajen je navela i da je jedna od prvih poteza i zatvaranje vazdušnog prostora EU za avione koji su u ruskom vlasništvu, registrovani u Rusiji ili pod ruskom kontrolom.

"Neće moći da slete, polete ili prelete teritoriju EU. Uključujući privatne avione oligarha", navela je ona.

Dodala je i da je još jedan potez i targetiranje "drugog agresovra u ovom ratu" beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka. U planu je, preciznije, novi paket sankcija, koji će "gađati" najvažnije beloruske sektore.

17.31 Zelenski o pregovorima sa Rusima i razgovoru sa Lukašenkom: Uverio me je...

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelinski je govorio o perspektivi pregovora sa ruskim zvaničnicima koji bi trebalo da budu održani blizu granice sa Belorusijom, prenosi Rojters. On je, između ostalog, rekao da su razgovori sa beloruskim liderom Aleksandrom Lukašenkom bili "veoma sadržajni". Rekao je da ne želi da dođe do pokretanja trupa iz Belorusije u Ukrajinu i da ga je Lukašenko uverio da do toga neće doći.

Tanjug/AP/Ukrainian Presidential Press Office

 

17.30 MSP Rusije: Pregovori još nisu počeli, učesnici stižu

Pregovori između Rusije i Ukrajine još nisu počeli, a pregovarači stižu na mesto gde će pregovori biti održani, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

17.16 Euronews na granici sa Ukrajinom

Reporterka Euronews-a Dijana Sobaru posetila je trajekt koji povezuje Ukrajinu sa Rumunijom. Prema njenim rečima, zatekla je ljude u očajnoj situaciji, koji moraju da napuste svoje domove bežeći od rata. Posvedočila je da je videla žene, decu, starije i da su svi uplašeni za svoje živote.

16.50 CNN: Mirovni pregovori počinju sutra

Zamenik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Jevgenij Jenjin rekao je da će se razgovori između ruske i ukrajinske delegacije održati u ponedeljak ujutru po lokalnom vremenu, prenosi CNN. Kancelarija predsednika Vladimira Zelenskog saopštila je da je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko pozvao ukrajinskog predsednika ranije u nedelju.

"Političari su se dogovorili da se ukrajinska delegacija sastane sa ruskom delegacijom bez preduslova na ukrajinsko-beloruskoj granici, u blizini reke Pripjat", saopštila je njegova kancelarija. 

16.45 Šef ukrajinske diplomatije: Nećemo predati ni pedalj svoje teritorije 

Šef ukrajinske diplomatije Dmitrij Kuleba izjavio je uoči pregovora s ruskom stranom na belorusko-ukrajinskoj granici da njegova država nema nameru da "preda ni pedalj svoje teritorije". Rusija je prethodno odbijala razgovore, nakon toga ih je zahtevala, ali uz uslove, a sada je pristala posle serije evidentnih vojnih poraza, što je Kuleba nazvao pobedom, prenosi "Gardijan". Jedan element pregovora, naveo je Kuleba, je belorusko pristajanje da neće koristiti vojnu silu protiv Ukrajine "od sada pa sve do okončanja pregovora".

"Ovo je Putinov rat protiv ukrajinskog naroda. Mi smo odlučni da porazimo Rusiju, na isti način na koji smo porazili i prethodno evropsko čudovište pre 80 godina", rekao je Kuleba na konferenciji za medije.

16.37  Pogledajte scene sa protesta u Rusiji

16.30 NATO odgovorio na Putinove pretnje

Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a, osudio je Putinovu izjavu o stavljanju nuklearnih snaga u stanje borbene gotovosti. Stoltenberg je rekao da je to "opasna i neodgovorna retorika" ruskog predsednika Vladimira Putina.

16.22 Redovi ispred bankomata u Rusiji

Nakon što je Zapad uveo oštre sankcije protiv Rusije zbog napada u Ukrajini, ruski državljani požurili su u banke kako bi podigli svoj novac. Prve slike stižu iz tržnih centara u Moskvi, a kako neki svedoci navode novac iz bankomata nestaje za samo 40 minuta. Više o tome pročitajte ovde.

16.16 Više od 900 ljudi privedeno na antiratnim protestima u Rusiji

Ruska policija privela je u nedelju više od 900 ljudi na antiratnim protestima u 44 ruska grada, saopštila je nezavisna grupa za praćenje protesta OVD-Info. Od početka ruske invazije na Ukrajinu uhapšeno je više od 4.000 demonstranata. Neki od protesta u nedelju vezani su za godišnjicu ubistva Putinovog kritičara Borisa Nemcova.

Tanjug/AP/Evgeniy Sofiychuk

 

16.10 Ruski oligarh nazvao rat u Ukrajini "tragedijom"

Jedan od najbogatijih Rusa, Mihail Fridman, u pismu zaposlenima u svojoj kompaniji LetterOne nazvao je rat u Ukrajini "tragedijom" i pozvao na "prekid krvoprolića", preneo je "Financial Times". On je napisao da je rođen u Ukrajini, gde je živeo do 17. godine, a da njegovi roditelji i danas žive u Lavovu.

15.58  Blinken: Humanitarna pomoć SAD Ukrajini 54 miliona dolara

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas da će SAD poslati Ukrajini humanitarnu pomoć u vrednosti od skoro 54 miliona dolara za one koji su pogođeni napadom Rusije na Ukrajinu.

15.22 Dečja bolnica premeštena u sklonište

U drugom po veličini ukrajinskom gradu Harkovu, dečja bolnica izmeštena je u sklonište u koje je osoblje moglo da ponese samo ono najosnovnije.

15.14 Svis internešenel erlajns nastavlja da leti za Rusiju

Svis internešenel erlajns (Swiš International Air Lines) koji posluje u okviru nemačke Lufthanze, saopštio je danas da za sada održava redovne letove za Rusiju.

14.55 Lideri G7 potvrdili isključenje ruskih banaka iz SWIFT-a

Lideri Grupe sedam najrazvijenijih zemalja sveta (G7) saopštili su danas da su zapadni saveznici odlučili da isključe „određene ruske banke” iz svetskog međubankarskog komunikacionog sistema SWIFT.

14.23 Putin naredio nuklearno odvraćanje

Predsednik Rusije Vladimir Putin naredio je danas načelniku Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valeriju Gerasimovu i ministru odbrane Sergeju Šojguu da ruske snage za odvraćanje budu stavljene u stanje posebne borbene gotovosti. Putin je to naređenje izdao na sastanku sa Gerasimovim i Šojguom, prenosi agencija Interfaks.

AP/Kremlin Pool Photo; profimedia

 

"Najviši zvaničnici vodećih zemalja NATO-a dozvoljavaju agresivne izjave prema našoj zemlji, stoga naređujem ministru odbrane i načelniku Generalštaba da snage odvraćanja ruske vojske budu stavljene u stanje posebne borbene gotovosti", rekao je Putin.

Ovo su osudili i zvaničnici SAD, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je rekao da je u pitanju "opasna retorika".

14.22 Ana Nasina, stanovnica Kijeva opisala trenutnu situaciju u gradu

 

14.21 Eksplozije u Mariupolju

Kako prenosi ukrajinska televizija 24tv, jedna od stambenih zona oštećena je u ruskom vazdušnom napadu na Mariupolj.

14.15 Italija, Francuska i Austrija zatvorile vazdušni prostor za ruske avio-kompanije

Italija je odlučila da zatvori svoj vazdušni prostor za ruske avione, saopšteno je danas iz kabineta premijera Maria Dragija. Francuska je danas takođe najavila da će, kao i druge evropske zemlje, zatvoriti svoj vazdušni prostor za ruske letelice kako bi kaznila Rusiju zbog napada na Ukrajinu, naveo je francuski ministar saobraćaja Žan Baptist Džebari na Tviteru. I austrijska vlada donela je odluku da danas od 15 sati zatvori svoj vazdužni prostor za ruske avione.

profimedia/Euronews Srbija

 

14.11 Rusija: Pomoć državi koja ugrožava našu zemlju smatraće se izdajom

Rusko državno tužilaštvo saopštilo je danas da svako ko pruža finansijsku ili drugu vrstu pomoći stranoj državi ili medunarodnoj organizaciji uperenu protiv bezbednosti Rusije može da bude osuđen za izdaju, sa maksimalnom kaznom od 20 godina zatvora.

13.45 Medinski: Ukrajna pristala na pregovore sa ruskom delegacijom u Belorusiji

Ukrajina je pristala da održi razgovore u Gomelju, u koji se upravo uputila ruska delegacija, rekao je pomoćnik predsednika i šef zvanične ruske delegacije u pregovorima Vladimir Medinski, koji je garantovao potpunu bezbednost ukrajinske delegacije. Isto je saopštio i Nacionalni pres-centar Belorusije, a preneo Interfaks.

13.33 Sirene u Harkovu

U Harkovu se u 14.27 po lokalnom vremenu oglasio alarm za vazdušnu opasnost. Borbe traju čitavo jutro, a ukrajinske vlasti tvrde da imaju kontrolu nad gradom.

13.22 Zagorodnjuk: Belorusija se sprema za objavu rata Ukrajini

Andrij Zagorodnjuk, bivši ukrajinski ministar odbrane kaže da se Belorusija sprema da objavi rat Ukrajini, navodi Guardian. Zagorodnjuk kaže da su Belorusi bratski narod i da bi jedini razlog za tako nešto mogao biti zahtev Putina Lukašenku.

"Velika je verovatnoća da će se Belorusija pridružiti ratu protiv Ukrajine - na ruskoj strani. Postoji informacija o ukrcavanju vazdušno-desantnih trupa iz Belorusije u avione za Ukrajinu", rekao je on.

13.14 Sinjehubov: Harkov pod ukrajinskom kontrolom

Guverner Harkovske oblasti Oleg Sinjehubov napisao je na svom Telegram kanalu da je Harkov ponovo "u potpunosti pod ukrajinskom kontrolom". Za ovakve navode je teško pouzdano znati da li su tačni jer se situacija menja iz časa u čas, ali BBC prenosi da im je i nekoliko civila reklo da je Harkov pod ukrajinskom kontrolom, i da se sukobi na ulicama smiruju.

13.01 Zelenski razgovarao sa Lukašenkom

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski imao je kontakt sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom, naveo je on na svom Fejsbuk nalogu.

12.55 UNHCR: 368.000 Ukrajinaca otišlo iz zemlje

Visoki komesarijat UN za izbeglice naveo je na Tviteru da se broj onih koji beže od vojne intervencije u Ukrajini stalno menja, kao i da će novo ažuriranje biti objavljeno kasnije tokom dana.

12.50 Euronews na granici Rumunije i Ukrajine

Reporter Kladuio Popa naveo je da granični prelaz Siret između Ukrajine i Rumunije za par sati pređe i po nekoliko stotina Ukrajinaca, kao i da ih s druge strane čeka topla dobrodošlica. Opširnije o stanju na rumunsko-ukrajinskoj granici pročitajte u posebnoj vesti.

12.21 Nemačka na tri meseca zatvara vazdušni prostor za ruske avione

Nemačko ministarstvo saobraćaja saopštilo je danas da će Nemačka na tri meseca zatvoriti vazdušni prostor za ruske avione i avio-kompanije. Kako je naveo portparol iz ministarstva saobraćaja, iz ove zabrane su isključeni letovi za humanitarnu pomoć, prenosi agencija Rojters.

12.11 Šta će biti predloženo na sastanku Saveta EU?

Šef diplomatije EU, Žosep Borelj, najavio je da će na večerašnjem vanrednom, virtuelnom sastanku Saveta EU, predložiti nabavku ubojitog oružja, medicinske opreme i goriva za ukrajinsku vojsku.

12.06 Ukrajina tužila Rusiju Međunarodnom sudu pravde

"Ukrajina je podnela protiv Rusije tužbu Međunarodnom sudu pravde, i zahteva da se ta zemlja smatra odgovornom za manipulisanjem pojmom genocida da bi opravdala agresiju. Zahtevamo hitnu odluku kojom se Rusiji nalaže da odmah prekine vojnu aktivnost i očekujemo da suđenja počnu sledeće nedelje", napisao je na Tviteru ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

 

 

12.01 Nikiforov: Delegacija Ukrajine ne dolazi u Gomelj na pregovore

Sekretar za štampu ukrajinskog predsednika Sergej Nikiforov izjavio je danas da ukrajinska delegacija neće doći u beloruski grad Gomelj da pregovara sa Rusijom i da Kijev pristaje na pregovore na neutralnom terenu.

11.59 Ukrajinski ambasador u Srbiji: Kijev spreman za pregovore, ali ne u Moskvi ili Minsku

Ambasador Ukrajine u Srbiji Oleksandr Aleksandrovič je dodao i da je predsednik te zemlje Vladimir Zelenski u Kijevu i da odatle nikada neće pobeći.

"Belorusija je za nas isti agresor kao i Rusija. Spremni smo za pregovore na nekoj neutralnoj teritoriji, na primer u Varšavi, možemo i u Beogradu, ali ne u Minsku i Moskvi", rekao je Aleksandrovič gostujući na K1.

11.45 Sukobi u Harkovu i dalje traju

U toku su sukobi oružanih snaga Ukrajine i jedinica ruske vojske. Vlasti su zamolile građane da ne izlaze napolje, prenosi 24tv.ua.

11.42 Rojters: Erdoganov portparol nazvao rusku operaciju u Ukrajini ratom

Portparol turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana danas nazvao rusku vojnu operaciju u Ukrajini "ratom", što bi moglo da otvori put toj članici NATO da pokrene međunarodni pakt kojim se ograničava ruski pomorski prolaz do Crnog mora, ocenila je agencija Rojters.

11.40 Patrijarh Porfirije: SPC šalje pomoć Ukrajini

Patrijarh Porfirije izjavio je danas da je Srpska pravoslavna crkva odlučila da uputi materijalnu pomoć u Ukrajinu.

11.30 Putin nije više počasni predsednik IJF

Predsednik Rusije Vladimir Putin nije više počasnik predsednik Svetske Džudo federacije (IJF). Kako se navodi u saopštenju, Putin je suspendovan zbog dešavanja između Rusije i Ukrajine.

11.00 Zelenski: Formirana međunarodna koalicija za podršku Ukrajini

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da je formirana međunarodna koalicija za podršku Ukrajini. "Dobijamo oružje, lekove, hranu, novac i gorivo. Formirana je snažna međunarodna koalicija za podršku Ukrajini", rekao je Zelenski, prenosi TASS.

10.40 Lukašenko: Kijev da pregovara kako ne bi izgubili državnost

Beloruski lider Aleksandar Lukašenko danas je pozvao Kijev da sedne za pregovarački sto sa Rusijom kako Ukrajina ne bi izgubila svoju državnost, prenela je agencija RIA Novosti.

Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko Jr

 

 

10:30 Zelenski: Ruske akcije lice na genocid

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je danas međunarodnu zajednicu da, kako prenosi Rojters, oduzme Rusiji pravo glasanja u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, ocenivši da se ruske akcije graniče sa "genocidom".

"Ovo je teror. Još više će bombardovati naše ukrajinske gradove, još podmuklije će ubijati našu decu. Ovo je zlo došlo na našu zemlju i mora da bude uništeno", poručio je predsednik Zelenski u kratkoj video poruci.

10.25 Ruska delegacija čeka odgovor Ukrajinaca do 15h

Šef ruske delegacije Vladimir Medinski rekao je da će predstavnici Rusije čekati danas do 15 po beloruskom vremenu na potvrdu iz Ukrajine o dogovoru za sastanak u Gomelju. U slučaju odbijanja pregovora, naveo je, "ukrajinska strana snosiće odgovornost za krvoproliće".

10.05 Najmanje 200.000 ljudi iz Ukrajine otišlo u tri susedne zemlje

Slovačke vlasti saopštile su da je u 24 sata oko 10.000 ljudi ušlo u tu zemlju iz Ukrajine. Više od 43.000 pobeglo je u Rumuniju u tri dana od početka napada, dok je više od 150.000 stiglo u Poljsku. Ukrajina se graniči sa još četiri zemlje, a veliki broj ljudi prešao je u Mađarsku i Moldaviju.

9.51 "Borite se svim raspoloživim sredstvima"

Ukrajinska vojska je izdala uputstva civilnom stanovništvu. Ljudi su zamoljeni da demontiraju putokaze, obaraju drveće kako bi onemogućili kretanje, aktivno koriste domaće zapaljive uređaje, unište ključna transportna čvorišta, budu aktivniji noću ili u sumrak.

 

 

9.47 Raketni napad na predgrađe Kijeva

Predgrađe ukrajinske prestonice Troješčina je meta raketnog napada, javila je novinska agencija Interfaks. Savetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova je na svom Telegram nalogu nazvao ovo "besmislenim i nemilosrdnim udarom na stambeni deo Kijeva".

 

Predgrađe ukrajinske prestonice Troješčina je meta raketnog napada, javila je novinska agencija Interfaks. Savetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova je na svom Telegram nalogu nazvao ovo "besmislenim i nemilosrdnim udarom na stambeni deo Kijeva".

 

9.45 Konašenkov: Visokoprecizne rakete lansirane iz vazduha i sa mora

Ruske oružane snage napale su u subotu ukrajinsku vojnu infrastrukturu visokopreciznim oružjem, koristeći krstareće rakete lansirane iz vazduha i sa mora, rekao je danas novinarima danas portparol ruskog ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov.

9.43 Finska zatvara vazdušni prostor za ruske avione

Finska se jutros pridružila nizu evropskih zemalja koje su svoj vazdušni prostor zatvorile za ruske avione.

9.36 Lukašenko: U Ukrajini nema nijednog beloruskog vojnika

Iako predsednik Belorusije opravdava rusku invaziju na Ukrajinu, ističe da u ovoj zemlji nema nijednog beloruskog vojnika.

8.53 Zelenski odbacuje tvrdnje Rusije oko razgovora u Belorusiji

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski odgovorio je na tvrdnje ruske delegacije da je "spremna za razgovore" sa Ukrajinom. Zelenski je rekao da ostaje otvoren za razgovore na drugim lokacijama koje "ne pokazuju agresiju prema Ukrajini".

Ukrajinski predsednik je dodao da su razgovori u Minsku mogli da budu mogući da Rusija nije napala Ukrajinu sa beloruske teritorije, prenosi Gardijan. Zelenski je, podsetimo, kao mesta pregovora predložio Varšavu, Budimpeštu, Istanbul ili Baku.

 

 

8.10 Pogođeno skladište nafte na periferiji Kijeva

Pogođeno je i skladište nafte u Vasilkivu, na periferiji Kijeva. Kijevski zvaničnici su upozorili stanovništvo na dim i otvrovna isparenja i poručili stanovnicima da dobro zatvore prozore.

 

07.55 Rusi ušli u Harkov

Ruske trupe ušle su u ukrajinski grad Harkov, saopštio je savetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova. Prethodno je iz kabineta predsednika Volodimira Zelenskog potvrđeno da je u tom, drugom po veličini gradu Ukrajine, dignut u vazduh gasovod. Potvrđeno je i da se čula eksplozija kod civilnog aerodroma Zulijani, a na meti su se našli još neki aerodromi.

 

Noćas su se pojavili i izveštaji da je pogođen gasovod u Harkovu.

 

Komentari (0)

Evropa